Κτίριο της νομικής σχολής με Leed Platinum στη Βαλτιμόρη

Το κέντρο John and Francis Angelos, κτίστηκε για να στεγάσει τη νομική σχολή της Βαλτιμόρης αλλά και διάφορα ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικά γραφεία που σχετίζονται με τις νομικές επιστήμες. Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία ύστερα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Το κτίριο αναπτύσσεται σε δώδεκα επίπεδα και περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, χώρους μελέτης, βιβλιοθήκη, αίθουσα δικαστηρίου αλλά και υπαίθριους χώρους όπως φυτεμένα δώματα και εξώστες. Ο κεντρικός χώρος γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οι επιμέρους λειτουργίες αποτελεί ένα ολόφωτο αίθριο με νησίδες πρασίνου και χώρους συνάθροισης κοινού.
Ο σκελετός του κτιρίου κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ το κέλυφος από μέταλλο και γυαλί. Το κλίμα της Βαλτιμόρης είναι θερμό και ως εκ τούτου, το βασικό ενεργειακό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η υπερθέρμανση του κτιρίου. Για αυτό το λόγο αλλά και για να μειωθούν οι εξωγενείς θόρυβοι, επιλέχτηκε η λύση των δικέλυφων όψεων. Εξωτερικά, τοποθετήθηκαν υαλοπετάσματα σε απόσταση περίπου 25 εκ. από το εσωτερικό κέλυφος.
Όλα τα παράθυρα ανοιγοκλείνουν αυτόματα και ελέγχονται από αισθητήρες, έτσι ώστε σε συνδυασμό με το κεντρικό αίθριο να επιτυγχάνεται ο φυσικός δροσισμός και αερισμός των εσωτερικών χώρων. Μάλιστα, για ένα διάστημα 3 έως 4 μηνών το χρόνο, το κτίριο δροσίζεται χωρίς καθόλου κατανάλωση ενέργειας. Για λόγους ηλιοπροστασίας τοποθετήθηκαν στα παράθυρα αυτόματες περσίδες αλουμινίου, η λειτουργία των οποίων ελέγχεται από ηλιοστάτες. Μία ακόμη βασική επιδίωξη της μελέτης ήταν η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού. Επίσης, ο τεχνητός φωτισμός διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του μετά το πέρας των ωρών λειτουργίας του κτιρίου.
Στο δώμα, τοποθετήθηκε σύστημα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης βρόχινου νερού μειώνοντας την κατανάλωση νερού κατά 30%. Τέλος, ειδική μέριμνα δόθηκε στην ανακύκλωση του 50% των αποβλήτων που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αλλά και στη χρήση ανακυκλωμένων δομικών υλικών σε ποσοστό 10%.
Όσον αφορά στο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το κτίριο κατατάχθηκε στην υψηλότερη κατηγορία Leed Platinum και αποτελεί την πρώτη σχολή νομικής στις Ηνωμένες Πολιτείες που απέσπασε τέτοια διάκριση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Behnisch Architekten and Ayers Saint Gross
Εργοδότης: Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης
Μεικτό εμβαδόν: 17.837 m²
Έτος διαγωνισμού: 2008
Μελέτη/κατασκευή: 2009-2013
Περιοχή: Βαλτιμόρη, ΗΠΑ

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.