Κτίριο καθαρισμού του νερού στην Ταϊβάν

  • Habitech Architects

Επιδιώκοντας την αγνότητα στον τρόπο ζωής, ο αρχαίος Κινέζος ποιητής και λογοτέχνης Yuan Ming Tao είχε γράψει ένα μύθο, γνωστό ως "The Peach Blossom Spring", για να περιγράψει τον ιδανικό κόσμο της Ουτοπίας, όπου οι κάτοικοι ζουν σε ιδανική ισορροπία με τη φύση. Σε συμφωνία με τη φιλοσοφία του μύθου, το προτεινόμενο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων είναι μία μονάδα που καθαρίζει το νερό· η εικόνα των βουνών που απεικονίστηκαν εκεί αποτέλεσαν για το αρχιτεκτονικό γραφείο Habitech Architects την κεντρική ιδέα γι’ αυτό το έργο.
Το κυρτό σχήμα του διπλού κελύφους που δημιουργήθηκε αντιπροσωπεύει όχι μόνο το σχήμα των βουνών, αλλά και τον κυματισμό του νερού και αυτή είναι η σχεδιαστική πρόθεση γι’ αυτό το κτίριο.
Αυτό το ιδιαίτερο κέλυφος ενώνει τις διάφορες εγκαταστάσεις του κέντρου. Δύο από τους θόλους περικλείουν κτίρια· ο πιο μεγάλος περιλαμβάνει ένα τριώροφο κτίριο διοίκησης για τα αποχετευτικά έργα, ενώ ο μικρότερος ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων για τους επισκέπτες ή για εκδηλώσεις. Ο τρίτος θόλος, ο οποίος είναι ο ψηλότερος, δεν περιέχει κτίριο. Ο υπαίθριος χώρος που δημιουργείται φιλοξενεί το οικολογικό εκπαιδευτικό κέντρο. Πρόκειται για μια φυτεμένη πλατφόρμα, αναρτημένη στο επίπεδο του τρίτου ορόφου, η πρόσβαση στην οποία πραγματοποιείται από μια σπειροειδή σκάλα ή από ένα διάδρομο που τη συνδέει με την οροφή του κτιρίου διοίκησης.
Η λίμνη, στο κέντρο αυτής της πλατφόρμας, χρησιμοποιεί το επεξεργασμένο νερό και αποτελεί το σημείο εστίασης του κέντρου οικολογικής εκπαίδευσης, ενώ μέσα στον όγκο που δημιουργεί η κυρτή περσιδωτή πρόσοψη σε αυτό το σημείο η φύτευση, η φύση, ο ήλιος, το νερό και ο αέρας αλληλεπιδρούν και το καθιστούν ένα τέλειο περιβάλλον για μια οικολογική εκπαιδευτική εμπειρία. Μέσα από το κενό της θολωτής οροφής πέφτει νερό στη λίμνη καθαρισμού, στην οποία ζουν ψάρια και όλη αυτή η εικόνα συμβάλλει σε μια ευχάριστη εμπειρία για τους επισκέπτες.
Η κατασκευή των διπλών κελυφών των κτιρίων αποτελείται από αρθρωτό χαλύβδινο σκελετό και περσίδες αλουμινίου σε όλη την εγκατάσταση. Οι αποστάσεις μεταξύ των περσίδων είναι ειδικά μελετημένες για το ζεστό κλίμα του Taoyuan, καθώς δεν παρέχουν μόνο προστασία από τον ήλιο, αλλά επιτρέπουν και στον αέρα να περνάει και να προκαλεί δροσισμό, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα ενδιαφέρον μέσο αλληλεπίδρασης του φωτός με τη σκιά.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Habitech Architects
Επικεφαλής αρχιτέκτων:
Peichin Hsu
Κατασκευή:
Kejian Joint Structure Technician
Ηλεκτρική παροχή νερού και αποστράγγιση:
Xiangyuan International Industrial Co., Ltd.
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Old Farmer Landscape Architecture Co.
Τοποθεσία:
Taoyuan, Taiwan
Επιφάνεια:
5.008,11 m²
Έτος κατασκευής:
2017
Φωτογραφίες:
Highliteimages

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες

Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες

Το νέο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Λος Άντζελες –LAMOTH– βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο, κοντά στο υφιστάμενο μνημείο του Ολοκαυτώματος. Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωσή του…
Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού

Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού

Στη βόρεια ακτή του ποταμού Roaring Fork στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το νεόδημητο Κέντρο Καινοτομίας του Ινστιτούτου Έρευνας Βραχωδών Ορέων (RΜΙ) αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το συνδυασμό του άπλετου φυσικού…
Ενεργειακά αυτόνομο δημαρχείο στη Γερμανία

Ενεργειακά αυτόνομο δημαρχείο στη Γερμανία

Το 2013 το αρχιτεκτονικό γραφείο ingenhoven architects κέρδισε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του δημαρχείου της γερμανικής πόλης Freiburg. Η πρότασή τους βασίστηκε στην ιδέα ενός "πράσινου", ενεργειακά…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.