Κτίριο γραφείων υψηλής ενεργειακής απόδοσης με αξιολόγηση Breeam "Outstanding"

Το νέο διοικητικό κέντρο Living Planet Centre (LPC) της φιλοζωικής οργάνωσης WWF στην πόλη Woking του Ηνωμένου Βασίλειου απέσπασε πρόσφατα την ύψιστη βαθμολογία στο βρετανικό σύστημα αξιολόγησης Breeam, με το χαρακτηρισμό "outstanding" / εξαιρετικό. Συνάδοντας με την πράσινη φιλοσοφία της οργάνωσης, το κτίριο σχεδιάστηκε ενσωματώνοντας παθητικά και ενεργητικά συστήματα εξοικονόμησης ενεργείας.
Το κέντρο LPC απασχολεί 300 υπαλλήλους σε συνολικά δύο ορόφους , οι οποίοι οργανώνονται σε ενιαία ελεύθερη κάτοψη και εσωτερικό αίθριο, ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της ομαδικότητας. Η βάση του κτιρίου, ένα βάθρο από εμφανές σκυρόδεμα, φιλοξενεί εσωτερικά θέσεις στάθμευσης και πλαισιώνεται εξωτερικά από πράσινο, με δέντρα, θάμνους και λουλούδια που φυτεύτηκαν για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Η πρόσοψη του κτιρίου περιβάλλεται από ένα ξύλινο κέλυφος ύψους 37,5 m που συμβάλει στη ηλιοπροστασία και την αποφυγή ανεπιθύμητων θερμικών κερδών το καλοκαίρι και επιτυγχάνει τη μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στους χώρους των γραφείων. Για την περαιτέρω ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας στο κτίριο εφαρμόστηκε ένα ενεργειακά αποδοτικό σύστημα φωτισμού με στόχο την επίτευξη ενός μέσου γενικού φωτισμού 300 lux, με χρήση λαμπτήρων φθορισμού και λάμπες LED, λάμπες Τ5 ισχύος 28 W, αισθητήρες κίνησης στην αποθήκη, τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια. Το εγκατεστημένο φορτίο τεχνητού φωτισμού περιορίστηκε έτσι στα 5.5 W/m², σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι σε ένα συμβατικό κτίριο γραφείων.
Ο αερισμός του κτιρίου βασίστηκε σε ένα μικτό σύστημα που περιλαμβάνει τεχνητό αερισμό με ανάκτηση θερμότητας το χειμώνα και φυσικό αερισμό με χρήση υπόγειου συστήματος αγωγών για παθητική ψύξη το καλοκαίρι. Το χειμώνα ο τεχνητός αερισμός επιτρέπει τη θερμική ενέργεια από τον εξερχόμενο αέρα να χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας, ελαχιστοποιώντας έτσι την ανάγκη για πρόσθετη θέρμανση. Το καλοκαίρι, τo σύστημα των αγωγών αξιοποιεί τη γεωθερμία. Ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα στο δίκτυο έχει χαμηλότερη θερμοκρασία απ’ ότι του εξωτερικού περιβάλλοντος και με τη βοήθεια φυσητήρων εισέρχεται στο κτίριο ακόμη ψυχρότερος. Εν συνεχεία και καθώς θερμαίνεται από τα θερμικά κέρδη του ηλίου, των χρηστών και των μηχανημάτων, ανεβαίνει προς τα πάνω και αποδεσμεύεται από το εσωτερικό του κτιρίου μέσω ανοιγμάτων / καμινάδων στην οροφή.
Στην οροφή του κτιρίου τοποθετήθηκαν παράλληλα και φωτοβολταϊκά στοιχεία ώστε να συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας και να αντισταθμίσουν το 46% των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από όλα τα τεχνητά συστήματα αερισμού, θέρμανσης και φωτισμού. Η εκτιμώμενη μέγιστη ισχύς τους είναι περίπου 55 kW.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Hopkins Architects
Στατική μελέτη: Expedition Engineering
Ιδιοκτήτης: WWF-UK
Σύμβουλοι βιοκλιματικού σχεδιασμού: Atelier Ten
Συνεργάτες: Sturgis Carbon Profiling
Αρχιτεκτονική τοπίου: Grant Associates
Χρόνος μελέτης – κατασκευής: Φεβρουάριος 2013 – Οκτώβριος 2013
Συνολικό εμβαδόν: 3600 m²
Φωτογραφίες: Morley Von Stenberg, Janie Airey

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιοκλιματική κατοικία

Βιοκλιματική κατοικία "Issa Megaron" στην Κροατία

Το έργο ασχολείται με ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον του αγροτεμαχίου, το οποίο αναγνώστηκε ως ένα "κενό" πεδίο, ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίδραση ανθρωπογενών στοιχείων.Η ανάθεση είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.