Κτίρια τράπεζας στο Μαρόκο

Τα κεντρικά κτίρια της μαροκινής τράπεζας BMCE στο Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, τα οποία είναι σε λειτουργία, καθώς και το υποκατάστημα στη Φεζ, που πρόκειται να ανοίξει σύντομα, είναι τα πρώτα κτίρια, τα οποία ανέλαβε το γραφείο Foster + Partner και κατασκευάζονται στην Αφρική.
Το εσωτερικό των τραπεζών είναι σχεδιασμένο βάσει μιας εντελώς σύγχρονης αισθητικής, η οποία αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της τράπεζας στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξωτερικά, τα κτίρια περικλείονται από μία ενεργειακή όψη με σύγχρονα υλικά, παραδοσιακής όμως αισθητικής, η οποία εντάσσει αρμονικά το έργο στο τοπίο και στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του τόπου.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά και εργατικό δυναμικό της περιοχής, ενώ η αειφορία αποτέλεσε βασικό γνώμονα σχεδιασμού και πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν μαύρος γρανίτης και γκρίζα ασβεστολιθικά πετρώματα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο δροσισμός πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νωπός αέρας οδηγείται υπόγεια, κάτω από το έδαφος, μέσω ενός κεντρικού αεραγωγού που περικλείει το κτίριο. Εκεί, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, ο αέρας ψύχεται και κατόπιν διοχετεύεται το εσωτερικό των χώρων.
Ο σχεδιασμός και των τριών κατασκευών βασίστηκε στη λογική της "συναρμολόγησης" μικρών πρότυπων μονάδων με διαφοροποιήσεις στο μέγεθος και στο χρώμα, ανάλογα με το χώρο, στον οποίο τελικά κατασκευάστηκαν.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι μία τυπική, πλαισιακή κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ η είσοδος σ’ αυτά πραγματοποιείται μέσω ενός περίστυλου διαδρόμου. Στα ανοίγματα τοποθετούνται υαλοπίνακες μεγάλου πάχους ενώ εξωτερικά τοποθετείται μία τρισδιάστατη μεταλλική επένδυση, με ένα τυπικό ισλαμικό σχέδιο, προσφέροντας συγχρόνως σκίαση αλλά και την αναγκαία και απαραίτητη ασφάλεια. Τα ελάσματα από ανοξείδωτο χάλυβα, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της επένδυσης, ανακλούν σε μεγάλο ποσοστό την ηλιακή ακτινοβολία μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης.
Ο θόλος είναι ένα στοιχείο, το οποίο συναντάται σε κάθε υποκατάστημα και είναι μία αναφορά στο σχεδιασμό των σχολείων, τα οποία κατασκευάστηκαν με τη συνδρομή του τραπεζικού οργανισμού BMCE. Ως συνέχεια του θόλου, στο χώρο υποδοχής της τράπεζας διαμορφώνεται μία κυλινδρική κατασκευή με καθίσματα για τους πελάτες.Το εσωτερικό του καλύπτεται από tadelakt, ένα φωτεινό, ασβεστούχο υλικό με μαλακή υφή, χαρακτηριστικό δομικό υλικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Μαρόκου, ενώ το εξωτερικό του από zellige, μία επένδυση από κεραμικά πλακίδια επίσης παραδοσιακού τύπου.            

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Foster + Partners Team.
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Amine Mekouar, Karim Rouissi.
Στατική μελέτη: Buro Happold.
Μελέτη τοπίου: Michael Desvigne.
Μελέτη φωτισμού: George Sexton Associates.
Κύριος έργου: Τράπεζα BMCE.
Χρονος κατασκευής: Φεβρουάριος 2009 - Δεκέμβριος 2010.
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…
Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού.

Ερευνητικό κέντρο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Εφαρμογή ολιστικού σχεδιασμού.

Στη βόρεια ακτή του ποταμού Roaring Fork στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το νεόδημητο Κέντρο Καινοτομίας του Ινστιτούτου Έρευνας Βραχωδών Ορέων (RΜΙ) αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το συνδυασμό του άπλετου φυσικού…
Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

Το κτίριο Wilder σχεδιάστηκε από τον Charles R. Tetley το 1918, λειτούργησε ως εργοστάσιο επίπλων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Μόντρεαλ κατά τον προηγούμενο αιώνα. Βρίσκεται στην…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.