Κτίρια τράπεζας στο Μαρόκο

Τα κεντρικά κτίρια της μαροκινής τράπεζας BMCE στο Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, τα οποία είναι σε λειτουργία, καθώς και το υποκατάστημα στη Φεζ, που πρόκειται να ανοίξει σύντομα, είναι τα πρώτα κτίρια, τα οποία ανέλαβε το γραφείο Foster + Partner και κατασκευάζονται στην Αφρική.
Το εσωτερικό των τραπεζών είναι σχεδιασμένο βάσει μιας εντελώς σύγχρονης αισθητικής, η οποία αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της τράπεζας στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Εξωτερικά, τα κτίρια περικλείονται από μία ενεργειακή όψη με σύγχρονα υλικά, παραδοσιακής όμως αισθητικής, η οποία εντάσσει αρμονικά το έργο στο τοπίο και στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του τόπου.
Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν υλικά και εργατικό δυναμικό της περιοχής, ενώ η αειφορία αποτέλεσε βασικό γνώμονα σχεδιασμού και πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν μαύρος γρανίτης και γκρίζα ασβεστολιθικά πετρώματα που βρίσκονται στην περιοχή. Ο δροσισμός πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νωπός αέρας οδηγείται υπόγεια, κάτω από το έδαφος, μέσω ενός κεντρικού αεραγωγού που περικλείει το κτίριο. Εκεί, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, ο αέρας ψύχεται και κατόπιν διοχετεύεται το εσωτερικό των χώρων.
Ο σχεδιασμός και των τριών κατασκευών βασίστηκε στη λογική της "συναρμολόγησης" μικρών πρότυπων μονάδων με διαφοροποιήσεις στο μέγεθος και στο χρώμα, ανάλογα με το χώρο, στον οποίο τελικά κατασκευάστηκαν.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου είναι μία τυπική, πλαισιακή κατασκευή οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ η είσοδος σ’ αυτά πραγματοποιείται μέσω ενός περίστυλου διαδρόμου. Στα ανοίγματα τοποθετούνται υαλοπίνακες μεγάλου πάχους ενώ εξωτερικά τοποθετείται μία τρισδιάστατη μεταλλική επένδυση, με ένα τυπικό ισλαμικό σχέδιο, προσφέροντας συγχρόνως σκίαση αλλά και την αναγκαία και απαραίτητη ασφάλεια. Τα ελάσματα από ανοξείδωτο χάλυβα, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της επένδυσης, ανακλούν σε μεγάλο ποσοστό την ηλιακή ακτινοβολία μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης.
Ο θόλος είναι ένα στοιχείο, το οποίο συναντάται σε κάθε υποκατάστημα και είναι μία αναφορά στο σχεδιασμό των σχολείων, τα οποία κατασκευάστηκαν με τη συνδρομή του τραπεζικού οργανισμού BMCE. Ως συνέχεια του θόλου, στο χώρο υποδοχής της τράπεζας διαμορφώνεται μία κυλινδρική κατασκευή με καθίσματα για τους πελάτες.Το εσωτερικό του καλύπτεται από tadelakt, ένα φωτεινό, ασβεστούχο υλικό με μαλακή υφή, χαρακτηριστικό δομικό υλικό της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Μαρόκου, ενώ το εξωτερικό του από zellige, μία επένδυση από κεραμικά πλακίδια επίσης παραδοσιακού τύπου.            

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Foster + Partners Team.
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Amine Mekouar, Karim Rouissi.
Στατική μελέτη: Buro Happold.
Μελέτη τοπίου: Michael Desvigne.
Μελέτη φωτισμού: George Sexton Associates.
Κύριος έργου: Τράπεζα BMCE.
Χρονος κατασκευής: Φεβρουάριος 2009 - Δεκέμβριος 2010.
 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Πολυεθνικό σχολείο στο Manosque, Γαλλία

Πολυεθνικό σχολείο στο Manosque, Γαλλία

Το έργο αφορά σε μία σχολική εγκατάσταση για μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων, που εξυπηρετεί όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο έως και το λύκειο και περιλαμβάνει επίσης χώρο διοίκησης,…

"Chalet La petite soeur" Eπέκταση κατοικίας στον Καναδά

Στην τεράστια λίμνη Ouareau, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Saint-Donat, στον Καναδά, βρισκόταν ένα γοητευτικό παραδοσιακό σπίτι, που περιβαλλόταν από σημύδες. Οι ιδιοκτήτες, μια δυναμική οικογένεια, ανέθεσαν στους αρχιτέκτονες…
Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Το κτίριο γραφείων βρίσκεται στην πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας, όπου επικρατεί ξηρό και θερμό κλίμα με μέσο όρο θερμοκρασίας 30°C έως 50°C για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Λαμβάνοντας την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.