Κατοικία Uluwatu στο Μπαλί

H κατοικία βρίσκεται σε ένα θέρετρο για σερφ στο Uluwatu, στο Μπαλί. Είναι "σκαρφαλωμένη" στην άκρη ενός βράχου στη νοτιοδυτική άκρη της άγριας, άνυδρης χερσονήσου Bukit, που διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες σερφ στον κόσμο.
Η αρχιτεκτονική σχεδίαση πρότεινε ξεχωριστές σουίτες και χώρους διαβίωσης σε μια κατακερματισμένη διάταξη, που "υφαίνει" μαζί εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μια σειρά από αυλές, κήπους και φυτεμένες βεράντες είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, σαν ερείπια, που με την πάροδο του χρόνου, έχουν ανακτηθεί από τη φύση και φαίνονται σχεδόν σαν να είναι μέρος της.
Στην κεντρική είσοδο, δημιουργείται μια αυλή με φοίνικες, μια σκάλα με πακτωμένα πατήματα και νερά που τρέχουν παράλληλα σε διαμορφωμένη κλίμακα, και περικλείονται από τοίχους σε σκουρόχρωμη απόχρωση.
Η διάσπαση του όγκου σε ξεχωριστές μονάδες διευκολύνει την παραμονή πολλών ατόμων με ιδιωτικότητα.
Η εναλλαγή των καλυμμένων υπαίθριων χώρων και αυλών, των περίπτερων και των βεραντών προσφέρει μια ποικιλία οπτικών εμπειριών και διευκολύνει τον αερισμό και τη φυσική ψύξη. Όταν η θερμοκρασία γίνεται πολύ υψηλή, το κλιματιζόμενο σαλόνι και η τραπεζαρία προσφέρουν προστασία.
Στους χώρους διαβίωσης, τα ξεχωριστά τοπικά ξυλόγλυπτα είναι χαρακτηριστικά της μπαλινέζικης τέχνης. Η τοπική αρχιτεκτονική έχει ερμηνευτεί με τη χρήση υαλοπετασμάτων και ελαφριές ξύλινες οροφές στις πλάκες σκυροδέματος.
Η εντυπωσιακή κλίση της οροφής σκυροδέματος επιτρέπει στο πρωινό φως να μπει στο σπίτι, ενώ προσφέρει σκίαση κατά τη δύση του ήλιου.
Σε όλο το σπίτι επικρατεί η υφή του σκυροδέματος, των φυσικών υλικών, όπως η τοπική πέτρα και η ξυλεία και του τραβερτίνη στα δάπεδα.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: SAOTA
Ομάδα μελέτης: Philip Olmesdahl, Mark Bullivant, Dominik George, Tasneem Mohamed & Carl Schmidt
Υπεύθυνοε έργου: H+H Architecture
Project Manager: Penjor Bali Mandiri
Στατική μελέτη: Saka Undagi Design
Σύμβουλος φωτισμού: Nipek
Η/Μ μελέτη: Wija Kusuma Nadi (Design & Construct)
Σύμβουλος ακουστικής: Twotimesmono
Υπεύθυνος ποιότητας: Penjor Bali Mandiri
Kατασκευή: Adi Jaya Utama
Εσωτερική μελέτη: Molteni&C
Μελέτη εξωτερικών χώρων: Bali Landscape Company
Tοποθεσία: Bali, Indonesia
Φωτογραφίες: Adam Letch

 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σκελετός σύμμεικτης κατασκευής σε σχολικό κτίριο στη Σκωτία

Σκελετός σύμμεικτης κατασκευής σε σχολικό κτίριο στη Σκωτία

Το νέο κτίριο του δημοτικού σχολείου "Woodhead" στη Σκωτία κατασκευάστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει το παλαιό κτίσμα, επειδή εκείνο δεν κάλυπτε τις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς είχε υποστεί…
Σχεδιασμός βιοκλιματικών όψεων & στεγών, σχολείο

Σχεδιασμός βιοκλιματικών όψεων & στεγών, σχολείο "Bailly" στο Παρίσι

Το σχολικό συγκρότημα "Bailly" βρίσκεται στο βόρειο προάστιο του Παρισιού Saint Denis, σε μια υποβαθμισμένη αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή, με έντονο το βιομηχανικό στοιχείο.Πέρα από το μικρό ιστορικό κέντρο του…
Παθητικός σχεδιασμός εκθεσιακού περιπτέρου στην Κίνα

Παθητικός σχεδιασμός εκθεσιακού περιπτέρου στην Κίνα

Χωροθετημένο στο πάρκο Ziquanhe, στην πόλη Gaobeidian της Κίνας, το εκθεσιακό περίπτερο Longfor Sundar σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SUP Atelier, ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Το κτίριο, που…