Κατοικία "Liminal" στο Βανκούβερ

  • McLeod Bovell

Η λέξη "liminal" προέρχεται από το λατινικό "limen", που σημαίνει "κατώφλι." Στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού αναφέρεται σε χώρους που βρίσκονται σε μεταβατική κατάσταση, όπως ένα σπίτι που σχεδιάζεται για να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κατοίκων του. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες μιας οικογένειας αποτέλεσαν την αφορμή για τους σχεδιαστές να φανταστούν ένα σπίτι που θα ενσωματώνει την έννοια της μετάβασης, τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε βιωματικό επίπεδο. Οι ιδιοκτήτες προσέγγισαν τους μελετητές σε μια καθοριστική φάση της ζωής τους, καθώς τα παιδιά τους είχαν μεγαλώσει και επρόκειτο να φύγουν από το σπίτι.
Η τοποθεσία του έργου βρίσκεται στη διασταύρωση μεταξύ μιας προαστιακής κατοικημένης γειτονιάς και της φυσικής βραχώδους ακτογραμμής του Δυτικού Βανκούβερ. Βρίσκεται σε ένα εκτεταμένο όριο μεταξύ στεριάς και θάλασσας και για τον λόγο αυτό κατασκευάζεται με σκυρόδεμα, βαμμένο ξύλο accoya και πλάκα αλουμινίου − ανθεκτικά υλικά, που αντέχουν την επίδραση της θάλασσας.
Οι αρχιτέκτονες υιοθετούν μια σκηνογραφική προσέγγιση, όπου το σπίτι γίνεται κατανοητό μετά από την κίνηση μέσα αλλά και γύρω από αυτό. Η διαμόρφωση των αυλών καταργεί τα όρια μεταξύ του σπιτιού και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η μεταβαλλόμενη εξωτερική ατμόσφαιρα στην ακτή όχι μόνο δίνει ζωή στο σπίτι, αλλά και εμψυχώνεται από το σπίτι: οι θέες πλαισιώνονται μεταξύ στερεών τοίχων και τοίχων από γυαλί, με τις εικόνες τους να αντικατοπτρίζονται σε μια σκοτεινή πισίνα στην άκρη της ιδιοκτησίας και στους υαλοπίνακες των εσωτερικών αυλών.
Η κατοικία "Liminal House" έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Εσωτερικοί Χώροι Κατοικιών" τόσο από την κριτική επιτροπή, όσο και από το κοινό, στα A+Awards του Architizer.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
McLeod Bovell

Ομάδα μελέτης:
Lisa Bovell, Matt McLeod, Daan Murray, Daniel Ching 

Κατασκευή έργου:
2017–2022 

Μεικτή δομημένη επιφάνεια:
1.016 m²

Μελέτη τοπίου:
Karin Hers-Schaffner, Otto Schaffner

Φωτογραφίες:
Hufton+Crow

Πηγή:
V2com

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Το κέντρο επισκεπτών στο βοτανικό κήπο VanDusen στον Καναδά, αποτελεί ένα παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Καταφέρνει να στεγάσει ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα φυσικό οικοσύστημα, χωρίς να διαταράξει την ισορροπία του συστήματος.…
Μουσείο Lego House στη Δανία

Μουσείο Lego House στη Δανία

Ο Kjeld Kirk Kristiansen, ιδιοκτήτης των lego, οραματιζόταν να δημιουργήσει ένα χώρο, που θα προσφέρει την απόλυτη εμπειρία ενός κόσμου από lego. Το έργο ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό, το αρχιτεκτονικό…
Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με

Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με "leed gold"

Ο πύργος "Leeza SOHO" βρίσκεται στην οδό Lize στο νοτιοδυτικό Πεκίνο και αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχειρηματικής και εμπορικής ζώνης Fengtai, ενός κόμβου της οικονομίας και των μεταφορών με ταχείς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.