Κατοικία "COVE 6". Ένα διαμπερές κτίριο σε απόλυτο διάλογο με το περιβάλλον του.

Η κατοικία αποτελεί μέρος του συγκροτήματος The Cove, ενός προσφάτως ανεγερμένου ιδιωτικού τουριστικού συμπλέγματος με γήπεδα γκολφ στη Νότια Αφρική. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται, εκτεθειμένο στην άκρη ενός λόφου, με θέα σε μια βραχώδη χερσόνησο, είναι μια από τις έξι συνολικά εκτάσεις αποκλειστικής χρήσης σ’ αυτό το θέρετρο.
Οι ιδιοκτήτες, ένα πολυταξιδεμένο ζευγάρι που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήθελαν εξαρχής μια κατοικία απόλυτα εναρμονισμένη στο φυσικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από το αυτοφυές είδος φυτού Fynbos, απρόσκοπτη λειτουργική εσωτερική και εξωτερική διασύνδεση στους χώρους κατοικίας και κατ΄ επέκταση εύκολη διαβίωση καθώς και μέγιστη εκμετάλλευση της καταπληκτικής θέας προς τη θάλασσα.
Οι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής με τη χρήση τοπικών υλικών και την επιλογή χρωμάτων και υφών που δε προκαλούν ούτε "φωνάζουν", αλλά εν αντιθέσει ενσωματώνονται αρμονικά και επιφέρουν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις τόσο αισθητικά όσο και οικολογικά στο ενεργειακό αποτύπωμα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής αλλά και της μετέπειτα χρήσης και συντήρησης της κατοικίας.
Ως εκ τούτου, η τελική προσέγγιση δεν επισκίασε τη φύση, η ανθρώπινη κλίμακα και οι σωστές αναλογίες που επικράτησαν στους όγκους διαμόρφωσαν ένα διαμπερές κτίριο σε απόλυτο διάλογο με το περιβάλλον του. Η θέση του οικοπέδου ευνόησε τα μεγάλα ανοίγματα και την εκτεταμένη χρήση υπαίθριων χώρων, με σχεδόν κάθε πτυχή του σπιτιού να έχει πρόσβαση σε μια ιδιωτική βεράντα ή στο ισόγειο ημιυπαίθριο χώρο της πισίνας.
Η γραμμική σύνθεση των εσωτερικών χώρων επιτρέπει θέα από κάθε δωμάτιο προς τα γήπεδα του γκολφ ενώ ο προσανατολισμός των κύριων χώρων είναι νοτιοδυτικός με κάποιους άλλους να εκτείνονται βορειοανατολικά. Αυτό επιτρέπει το σπίτι να παραμένει "ζωντανό" και στις δύο πλευρές του, ενώ δίνει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να έχουν προστατευμένες αυλές στην υπήνεμη πλευρά σε ημέρες με κακές καιρικές συνθήκες ή αντιθέτως να χρησιμοποιούν τις εκτεταμένες βεράντες στη προσήνεμη πλευρά σε ηλιόλουστες ημέρες χωρίς δυνατό άνεμο.
Τέλος, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το κλειδί σ’ αυτό το καταφύγιο είναι η απλότητά του, η σωστά δομημένη κάτοψή του, ο λιτός και απέριττος σχεδιασμός του.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: SAOTA - Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Ομάδα μελέτης: Stefan Antoni, Greg Truen & Johann van der Merwe
Στατική μελέτη: Kanty & Templer
Τοποθεσία: The Cove, Pezula Golf Estate, Knysna, Νότια Αφρική
Eμβαδό οικοπέδου: 750 m²
Εμβαδό: 660 m²
Φωτογραφίες: SAOTA

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Sunny Hills, ένα κατάστημα από πλεκτά ξύλα, στην Ιαπωνία

Sunny Hills, ένα κατάστημα από πλεκτά ξύλα, στην Ιαπωνία

Αυτό το κατάστημα, που ειδικεύεται στην πώληση κέικ ανανά (δημοφιλές γλυκό στην Ταϊβάν), έχει το σχήμα ενός καλαθιού μπαμπού. Είναι χτισμένο με ένα σύστημα που ονομάζεται "Jiigoku-Gumi", και είναι παραδοσιακή…
Υπόσκαφο οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια

Υπόσκαφο οινοποιείο στη Νάπα της Καλιφόρνια

Το οινοποιείο βρίσκεται στους ανατολικούς λόφους της κοιλάδας Νάπα, στην Καλιφόρνια, και κατασκευάστηκε σε μια περιοχή, στην οποία προϋπήρχαν κάποιες υπαίθριες εγκαταστάσεις παραγωγής κρασιού. Ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός συνάδει πλήρως…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.