Κατοικία με επένδυση πέτρας στη Σεβίλη

Το αρχιτεκτονικό γραφείο A-cero ολοκλήρωσε πρόσφατα μια νέα μονοκατοικία στη Σεβίλη, στο νότιο τμήμα της Ισπανίας. Μένοντας πιστοί στην αρχιτεκτονική τους γραμμή, οι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν μια κατοικία που εντυπωσιάζει με τη λιτή ορθογωνική της φόρμα, την εξωτερική επένδυση με φυσική πέτρα, τα μεγάλα ανοίγματα και το προσεγμένο κήπο.  Οι ιδιοκτήτες ζήτησαν μια επιβλητική βίλα, με δυναμικό και μοντέρνο σχεδιασμό, που να αποπνέει κύρος αλλά να κρατάει τη λογική, ανθρώπινη κλίμακα. Το σπίτι χαρακτηρίζεται από την επένδυση με τραβερτίνη, στην αυλή και στην πρόσοψη, υλικό που συναντάται εκτεταμένα και στο εσωτερικό του σπιτιού, ως συνέχεια των εξωτερικών τοιχοποιιών στις εσωτερικές επιφάνειες, αλλά και στην επικάλυψη του δαπέδου. Το σκούρο γυαλί αποτελεί την τέλεια επιλογή για τα εξωτερικά υαλοστάσια τόσο αισθητικά, δεδομένου ότι προσθέτει μια ένταση στις όψεις, όσο και λειτουργικά, αφού μπλοκάρει την οπτική από έξω προς τα μέσα.
Χαρακτηριστικό της ογκοπλασίας αποτελούν οι παράγωνοι πρόβολοι, στοιχεία που δημιουργούν σημειακά ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι οργανώνονται σαν καθιστικά στο ισόγειο και στον όροφο. Η συγκεκριμένη παράγωνη γεωμετρία αποτέλεσε και το πιο δύσκολο κομμάτι στην κατασκευή, δεδομένου ότι τα κομμάτια της επένδυσης έπρεπε να μελετηθούν σε λεπτομέρεια για να ταιριάξουν απόλυτα στη συναρμογή τους.
Το σπίτι βρίσκεται σε οικόπεδο 1.900 m² με εμβαδό δόμησης περίπου 800 m²  και αποτελείται από τρεις ορόφους: Το υπόγειο με το χώρο στάθμευσης, την αποθήκη, τις Η/Μ εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις πλυντηρίου - σιδερωτηρίου. Το ισόγειο που χωρίζεται σε  δύο μέρη, ένα που απαρτίζεται από περισσότερο κοινόχρηστους χώρους διαβίωσης, το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα και μια πιο ιδιωτική ζώνη με το μεγάλο υπνοδωμάτιο, δύο μπάνια και χώρους με ντουλάπες. Σ' αυτό το επίπεδο υπάρχει και μια αίθουσα προβολών κινηματογραφικών προδιαγραφών. Όλοι οι  χώροι έχουν έξοδο στον κήπο. Τέλος, στον όροφο χωροθετούνται τα δύο μεγάλα υπνοδωμάτια με δικό τους καθιστικό το καθένα, ενώ το δώμα που τα περιβάλλει είναι βατό με διαμορφωμένο χώρο χαλάρωσης που απολαμβάνει τη θέα προς τη πόλη.
Το εσωτερικό είναι αρκετά απλό και μεγάλο μέρος των επίπλων έχει σχεδιαστεί από τους ίδιους τους  αρχιτέκτονες. Οι τοίχοι είναι όλοι λευκοί  και το πάτωμα συνέχεια της πέτρας της πρόσοψης.

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Α-cero
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ: Joaquin Torres & Rafael Llamazares architects
TΟΠΟΘΕΣΙΑ: Σεβίλη, Ισπανία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Victor Sajara 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Πράσινο" κέντρο δεδομένων στην Φρανκφούρτη

Το έργο αφορά στο κέντρο δεδομένων (data centre) της παγκόσμιας εταιρείας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Citigroup, περίπου 10 km. έξω από το κέντρο της Φραγκφούρτης στη Γερμανία. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό…

"Villa R" Κατοικία στη Δανία

Η κατοικία Villa R του αρχιτεκτονικού γραφείου C.F. Møller Architects βρίσκεται στην άκρη ενός δάσους στο Aarhus της Δανίας και καταλαμβάνει 300 m2 σε μια γραμμική σύνθεση δύο επιπέδων. Τοποθετήθηκε…