Κατοικία με έμφαση στη θέα, στο φως και στον άνεμο στην Αφρική

Οι ιδιοκτήτες της κατοικίας ζήτησαν από τους SAOTA να σχεδιάσουν ένα σπίτι για τις οικογενειακές διακοπές τους, που να είναι κομψό και άνετο, όταν φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες, οικείο και χαλαρωτικό, όταν το χρησιμοποιούν μόνο οι δύο τους. Η κατοικία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου Beacon στην Ακτή Plettenberg της Νότιας Αφρικής, κτισμένη σε ύψωμα και έχει απεριόριστη θέα προς τον Ινδικό Ωκεανό και τα βουνά Robberg και Outeniqua.
Οι παράγοντες που οδήγησαν την οργάνωση του κτιρίου ήταν η θέα, το φως του ήλιου και η κατεύθυνση του ανέμου. Η αρχική σύλληψη στηρίχθηκε σε ένα κέλυφος - "πλωτό" κουτί, που αιωρείται επάνω στο ύψωμα προς τον ωκεανό, φέρει βεράντες σε προβόλους, φεγγίτες για φυσικό φωτισμό, μεγάλες επιφάνειες καθρεπτών εσωτερικά στους χώρους, ώστε να αντανακλούν τη θέα.
Η κατοικία έχει εξωτερικά λίθινη επένδυση στη βάση του υπογείου της και τραχιά υφή σκυροδέματος στο ισόγειο, στο οποίο βρίσκεται και η κεντρική είσοδος. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ορόφου καλύπτεται περιμετρικά από μεγάλα ανοίγματα και ξύλινα πετάσματα ηλιοπροστασίας, που σύρονται. Εκεί η πτέρυγα του υπνοδωματίου ξεχωρίζει στην όλη σύνθεση σαν φτερό, που αποκόπτεται από τον κεντρικό όγκο και ελαφρώς υψώνεται για να εκμεταλλευτεί το μέγιστο ύψος, που επιτρέπεται στην περιοχή. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το νότιο τμήμα του ανώτερου επιπέδου διχοτομείται από το βόρειο με έναν τρόπο σχεδόν γλυπτικό. Σ' αυτή τη σχισμή χωροθετείται και η κεντρική σκάλα του σπιτιού, που με τη διαγώνια γεωμετρία της εξυπηρετεί την κατακόρυφη κίνηση ανάμεσα στα επίπεδα.
Η πρώτη εντύπωση του σπιτιού από το δρόμο είναι ταπεινή και η κλίμακα ανθρώπινη, καθώς φαίνονται μόνο οι δύο υπέργειοι όροφοι. Οι επιπρόσθετοι χώροι διαβίωσης είναι κρυμμένοι στο χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται από το πλάι μέσω εξωτερικής λίθινης σκάλας.
Εσωτερικά του ισογείου το μεγάλο γλυπτό τζάκι εντυπωσιάζει. Η επένδυσή του από οξειδωμένο χαλκό, υλικό που διασώθηκε από κάποιες παρακείμενες δεξαμενές νερού στη φάση κατασκευής, επιτρέπει το χρώμα του ωκεανού να συναντάται οπτικά και να επεκτείνεται νοητά και μέσα στο σπίτι. Η κουζίνα είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να εξυπηρετεί όλους τους χώρους αλλά και τη βόρεια αυλή, όπου η καμινάδα του εξωτερικού φούρνου για πίτσα είναι ένα ισχυρό κατακόρυφο στοιχείο που ταράσσει την έντονη οριζοντιότητα της όψης.
Τα δωμάτια είναι σχεδιασμένα για να επωφελούνται στο μέγιστο τον ήλιο και τη θέα, ενώ μικροί φεγγίτες επιτρέπουν το φυσικό φως, ακόμη και στα μπάνια, που διαφορετικά θα ήταν εξαρτημένα αποκλειστικά από τεχνητό φωτισμό. Το κύριο υπνοδωμάτιο έχει τοποθετηθεί στο υψηλότερο τμήμα του ανώτερου επιπέδου, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετήθηκαν μια αίθουσα παιχνιδιών, μια μεγάλη σουίτα επισκεπτών, δωμάτιο οπτικοακουστικής προβολής και χώροι υπηρεσίας. Η πισίνα βρίσκεται σ’ αυτό το χαμηλότερο επίπεδο και η στάθμη του νερού της είναι 20 mm επάνω από την επιφάνεια του καταστρώματος, κάνοντας την υπερχείλιση να ενώνει το σώμα του νερού νοητά με τον ωκεανό και προσφέροντας μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στους ιδιοκτήτες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: SAOTA
Διεθύνων μελέτης: Phillippe Fouchu00e9
Ομάδα μελέτης: Stefan Antoni, Greg Truen & Mias Claassens
Tοποθεσία: Plettenberg Bay, Νότια Αφρική
Εσωτερική διακόσμηση: Cu00e9cile & Boyd
Εμβαδό οικοπέδου: 1.447 m²
Επιφάνεια δόμησης: 1.176 m²
Χρόνος κατασκευής: 2014
Φωτογραφίες: Adam Letch 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία

Κατοικία "COVE 6". Ένα διαμπερές κτίριο σε απόλυτο διάλογο με το περιβάλλον του.

Η κατοικία αποτελεί μέρος του συγκροτήματος The Cove, ενός προσφάτως ανεγερμένου ιδιωτικού τουριστικού συμπλέγματος με γήπεδα γκολφ στη Νότια Αφρική. Το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται, εκτεθειμένο στην άκρη ενός λόφου,…
Δημαρχείο με φυτεμένο δώμα στις νήσους Φερόες

Δημαρχείο με φυτεμένο δώμα στις νήσους Φερόες

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 2018 και λειτουργεί ως δημαρχείο της μικρής πόλης Nordragota, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή των Νήσων Φερόες. Η ξύλινη δομή του παραπέμπει στην παραδοσιακή σκανδιναβική…
Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με

Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με "leed gold"

Ο πύργος "Leeza SOHO" βρίσκεται στην οδό Lize στο νοτιοδυτικό Πεκίνο και αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχειρηματικής και εμπορικής ζώνης Fengtai, ενός κόμβου της οικονομίας και των μεταφορών με ταχείς…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.