Κέντρο υποδοχής και πληροφόρησης στο εθνικό πάρκο Iles de Boucherville

  • Smith Vigeant Architectes INC.

Το κέντρο SEPAQ (Société des Etablissements de Plein Air du Québec), τοποθετείται στο Εθνικό Πάρκο Iles de Boucherville, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο του Μόντρεαλ. Το κτίριο λειτουργεί ως χώρος υποδοχής του πάρκου και ταυτόχρονα ως κέντρο πληροφοριών για το δίκτυο εθνικών πάρκων του Κεμπέκ.
Είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ξυλεία της περιοχής, η οποία είναι επεξεργασμένη με μεγάλη λεπτομέρεια στην τελική επιφάνειά της, γεγονός που πιστοποιεί την άριστη ειδίκευση του υπεύθυνου μελετητικού γραφείου στις ξύλινες κατασκευές. Το έργο αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικά κτίρια, τα οποία διαχωρίζονται από το κεντρικό μονοπάτι που εισέρχεται στο πάρκο και οδηγεί στις όχθες του ποταμού. Έτσι λοιπόν ο κεντρικός άξονας αποτελεί ένα δημόσιο χώρο κοινωνικοποίησης και διάφορων δραστηριοτήτων, ο οποίος οριοθετείται από τους κτιριακούς όγκους.
Η αρχιτεκτονική του κτιρίου σέβεται το φυσικό περιβάλλον του πάρκου και προσαρμόζεται πλήρως σε αυτό. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός έχει προκύψει από τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, μηχανικών άλλων ειδικοτήτων και της επιστημονικής ομάδας του SEPAQ. Έχει επιτευχθεί υψηλή ενεργειακή απόδοση, λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τις Canadian Green Building Awards 2018, Canadian Wood Council's Wood Design & Building Award 2018 και Τhe American Architecture Prize 2017. Μέσα από μια σειρά διαφορετικών τεχνικών μειώθηκε η ενεργειακή κατανάλωση κατά 40%. Ως προς τα υλικά χρησιμοποιήθηκε ξύλο πιστοποιημένο από την "Αειφορική Δασική Διαχείριση" (FSC), τριπλά υαλοστάσια και λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας φωτοδιόδων (LED). Επίσης έχει τοποθετηθεί λευκή μεμβράνη στο δώμα που αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία για την αποφυγή σχηματισμού αστικής θερμικής νησίδας, ενδοδαπέδια θέρμανση και ανοίγματα, τα οποία αξιοποιούν το φαινόμενο του φυσικού ελκυσμού, επιτυγχάνοντας κατακόρυφο εξαερισμό αλλά και φωτισμό.
Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η ανάπτυξη του κτιρίου στα κενά της υπάρχουσας φύτευσης, με σκοπό την αποφυγή κοπής δέντρων. Διαμορφώθηκε μια οργανική δομή, περιμετρικά της οποίας σχεδιάστηκε ένας περίπατος για τους επισκέπτες με ασαφή όρια μεταξύ δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος. Οι καμπύλες ξύλινες επενδύσεις των όψεων ενισχύουν την οργανική μορφή της δομής και φιλτράρουν το φως που εισέρχεται στους εσωτερικούς χώρους, μέσω των κενών στις επιφάνειές τους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται μεταβαλλόμενα περίτεχνα μοτίβα φωτός - σκιάς, τα οποία παρομοιάζονται με τις σκιές που δημιουργούν οι φυλλωσιές των δέντρων. Εσωτερικά μια λευκή εσοχή, που μοιάζει σαν κανάλι, εισχωρεί ανάμεσα στην ξύλινη οροφή, ενώ ένας φεγγίτης επιτρέπει το φυσικό φωτισμό και εξαερισμό. Μεγάλα πλευρικά υαλοστάσια προσφέρουν διάφορες οπτικές απόψεις του πάρκου και παράλληλα λειτουργούν ως καθρέφτης αυτού, αφού τα στοιχεία της περιβάλλουσας φύσης αντανακλούνται στις εξωτερικές λείες επιφάνειές τους.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Smith Vigeant Architectes INC.
Αρχιτέκτονες:
Stephan Vigeant, Anik Malderis, Cindy Neveu, Mariana Segui, Maxime Varin
Στατική μελέτη:
WSP And Bouthillette Parizeau
Αρχιτεκτονική τοπίου:
BC2
Εργοδότης:
Sepaq
Εργολάβος:
Construction R. Belanger
Διαχείριση έργου:
Daniel Smith
Εμβαδό:
510 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής:
2017
Φωτογραφίες:
Adrien Williams

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Η κυρτή δαντελωτή όψη επιφάνειας 2.500 m² και πλευράς 100 m εκτείνεται κατά μήκος πολυσύχναστης αρτηρίας στο Tlalpan, νότια συνοικία του Μεξικού. Αυτή η πυκνοκατοικημένη πόλη, με το μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που παράγουν…
Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Ενεργειακά αυτόνομη κατοικία στη Νότια Ιταλία

Στην ύπαιθρο της πόλης Ostuni στη νότια Ιταλία, επέλεξε να εγκατασταθεί ένα ζευγάρι Γερμανών, επιθυμώντας μια κατοικία, η οποία θα αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο εργασίας και έμπνευσης. Το γήπεδο, στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.