Η κατασκευή του κελύφους μεταλλικής βιβλιοθήκης στην Ιαπωνία

Η αρχιτεκτονική σχεδίαση κατάφερε για ακόμη μία φορά να αποτελέσει το συνδετικό στοιχείο μεταξύ του τεχνικού κόσμου και του πολιτισμού όπως αποτυπώνεται στο δημόσιο κτίριο της βιβλιοθήκης Umimirai, στην πόλη Kanazawa της περιφέρειας Ishikawa στην Ιαπωνία. O μεγάλος, ελεύθερος όγκος στον κυρίως χώρο και το άπλετο, φυσικό φως που εισρέει από τα 6.000 μικρά, κυκλικά ανοίγματα της ιδιαίτερα εντυπωσιακής πρόσοψης του κτιρίου σχηματίζουν το ευρύχωρο και ευήλιο περιβάλλον της δημοτικής βιβλιοθήκης. Οι αρχιτέκτονες, πιστοί στην γενικότερη τάση που επικρατεί στην Ιαπωνία, διαμόρφωσαν τα συνολικά 5.700m2 του κτιρίου με διαδρόμους και αίθουσες συνεδριάσεων δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κοινοτικό κέντρο με απώτερο σκοπό να μετατραπεί σε κόμβο της κοινωνικής ζωής για την τοπική κοινότητα.
Το κεντρικό αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης με διπλό ύψος 12 m τοποθετείται στο κέντρο του τριώροφου κτιρίου, εντός ενός λιτού όγκου 45 x 45 (m). Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού του κτιρίου πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ανάρτησης, ευρέως διαδεδομένη στην Ιαπωνία, όπου 25 χαλύβδινοι πυλώνες τοποθετημένοι συμμετρικά εντός της κάτοψης παραλαμβάνουν το σύνολο των φορτίων της κατασκευής με τα δάπεδα των ορόφων να αναρτώνται ουσιαστικά από αυτούς. Περιμετρικά του κτιρίου τοποθετείται μεταλλικός σκελετός για τη συναρμολόγηση της πρόσοψης ο οποίος συμμετέχει στο φέρων σύστημα με την παραλαβή των σεισμικών φορτίων που αναπτύσσονται κατά μήκος όλου του εξωτερικού τοίχου.
Η εντυπωσιακή, εξωτερική, διάτρητη πρόσοψη, η οποία καλείται "cake box", καλύπτει το σύνολο της κατασκευής ως ένα κέλυφος σχηματιζόμενο από 6.000 μικρά ανοίγματα, διαμέτρων 200, 250 και 300 mm, κατανεμημένα σε όλη την επιφάνεια τα οποία επιτρέπουν την είσοδο ενός απαλού και ομοιόμορφου φωτισμού στο κτίριο. Το εξωτερικό κέλυφος, χρησιμοποιώντας τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά υλικά, συντίθεται από το μεταλλικό σκελετό στήριξης και δύο προκατασκευασμένα πετάσματα, εξωτερικό και εσωτερικό, διαφορετικής σύνθεσης ώστε να καλύπτονται όλες οι απαιτήσεις στατικότητας και λειτουργικότητας της κατασκευής.
Το εξωτερικό πέτασμα αποτελείται από τσιμεντοκονίαμα οπλισμένο με ίνες γυαλιού οι οποίες επιτυγχάνουν το μικρό πάχος του πετάσματος. Επικαλύπτεται με κονίαμα τσιμέντου με περλίτη, το οποίο λόγω του αυξημένου πορώδους του δρα ως θερμομονωτική και ηχομονωτική στρώση, και στη συνέχεια χρωματίζεται με βαφή από φθοριούχα ρητίνη εξαιρετικά χαμηλής ρύπανσης η οποία στερεοποιείται σε συνθήκες περιβάλλοντος και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες και σε έντονο χημικό περιβάλλον.
Υψηλή τεχνολογία χρησιμοποιείται και στις οπές – ανοίγματα του τοίχου, στους θερμικώς ενισχυμένους υαλόπλινθους που χρησιμοποιούνται. Η θερμική κατεργασία του καμπύλου γυαλιού το καθιστά δύο φορές πιο δυνατό από γυαλί ίδιου πάχους. Η επίστρωση φωτοκαταλύτη KBL προσφέρει αυτοκαθαριζόμενες ιδιότητες στους υαλόπλινθους φροντίζοντας στη διατήρηση της εξωτερικής όψης του κτιρίου στην αρχική του μορφή. Πρόκειται για μία υψηλής τεχνολογίας χημική επίστρωση που αναπτύχθηκε στην Κίνα και περιλαμβάνει τεχνητό φωτοκαταλύτη διοξειδίου του τιτανίου (TiO2), μία ισχυρά ανακλαστική ουσία που χρησιμοποιείται σε όλες τις βαφές τοίχων. Συνοδεύεται από τη δημιουργία ενός ισχυρού παράγοντα οξείδωσης, μέσω κενών θέσεων ηλεκτρονίων, προκειμένου να διασπαστεί η οργανική ύλη (σκόνη) σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό παρουσία φωτοκαταλύτη, φωτός και νερού. Η επικάλυψη από διοξείδιο του τιτανίου διαθέτει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά:
• απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επιταχύνοντας τη διάσπαση της σκόνης στην επιφάνεια του τοίχου,
• προσδίδει υδρόφιλες ιδιότητες στην επιφάνεια του τοίχου με αποτέλεσμα το νερό που πέφτει να παραμένει περισσότερο από ότι στις συνήθεις επιφάνειες και οι σταγόνες του να "έλκονται" δημιουργώντας ένα μανδύα που γλιστράει συμπαρασύροντας τη σκόνη αποτελεσματικότερα από τις μεμονωμένες σταγόνες.
Εσωτερικά τα ανοίγματα καλύπτονται με 3 mm αλουμίνιο κατεργασμένο μέσω περιστροφής και επικαλυμμένο με βαφή συνθετικής ρητίνης με βάση το λάδι ενώ στην άκρη τους επικάθεται και ένα κάλυμμα για τη σκόνη 3 mm από πολυκαρβονικό φύλλο. Το κέλυφος εσωτερικά συντίθεται από χαλύβδινο πέτασμα 3.2 mm με αντιδιαβρωτική επίστρωση και βαφή 1.6 mm συνθετικής ρητίνης με βάση το λάδι.
Το σύνολο του κελύφους αναρτάται σε έναν ισχυρό και πυκνό μεταλλικό σκελετό που περιβάλει το κτίριο. Τα κατακόρυφα στοιχεία του σκελετού αποτελούνται από στύλους H 300 x 300 x 10 x 15 (mm), ώστε να συγκρατούν τα πετάσματα, να μειώνουν τις μετακινήσεις τους και να παραλαμβάνουν τις ισχυρές σεισμικές δυνάμεις που χαρακτηρίζουν την περιοχή, επικαλυμμένα με μία πυροπροστατευτική, κεραμική επίστρωση 10 mm ώστε να παρέχεται πυροπροστασία μιας ώρας για το σκελετό. Τα υποστυλώματα συνδέονται με χιαστί συνδέσμους από επίπεδες ράβδους 32 x 125 (mm) οι οποίες συνδέονται στο κέντρο με διπλή, χαλύβδινη πλάκα 16 mm με αντιδιαβρωτική επίστρωση. Ένας χαλύβδινος συνδετήρας 9 mm επί του σκελετού συγκρατεί τα πετάσματα του κελύφους.
Η εκκεντρική, αρχιτεκτονική σχεδίαση και η υψηλής ποιότητας κατασκευή συνδυάζεται με τις αρχές του ενεργειακού σχεδιασμού όπου ένα υποδαπέδιο σύστημα κλιματισμού και συγχρόνως μεγάλα ανοίγματα αερισμού στην οροφή διαμορφώνουν ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης στον επισκέπτη σε κάθε εποχή του χρόνου. Τέλος, η διαφορετική μορφή του διάτρητου κελύφους ευελπιστεί να καταστήσει το κτίριο ένα νέο σύμβολο για το δυτικό τμήμα της πόλης που βιώνει την αλλαγή των σύγχρονων απαιτήσεων.

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: : Kazumi Kudo & Hiroshi Horiba / Coelacanth K&H Architects
Στατική μελέτη: Structural Design Office OAK
Συνεργάτες: Fujie Kazuko Atelier, Koizumi Lighting Technology, Soichiro Tsukamoto Architecte de Paysages Setsubikeikaku
Τέτλος έργου: Kanazawa Umimirai Library
Επιφάνεια κατασκευής: 2311.91 m ²
Χρόνος μελέτης: 08/2008 - 06/2009
Χρόνος κατασκευής: 09/2009 - 03/2011
Τοποθεσία: Kanazawa, Ιαπωνία
Φωτογραφίες: Satoshi Asakawa

 

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Προκατασκευασμένες κατοικίες με εξελιγμένα ενεργειακά συστήματα.Προσιτή αρχιτεκτονική

Προκατασκευασμένες κατοικίες με εξελιγμένα ενεργειακά συστήματα.Προσιτή αρχιτεκτονική "με υπογραφή" για όλους.

Δύο μεγάλες δυνάμεις στον κατασκευαστικό τομέα ενώθηκαν ύστερα από χρόνια εντατικής συνεργασίας ώστε να δημιουργηθεί μια συλλογή από προκατασκευασμένα σπίτια με "πράσινα" συστήματα υψηλής τεχνολογίας, σε πολύ οικονομικές τιμές, προσιτές…
Πλωτό ξενοδοχείο   στην όχθη του Σηκουάνα

Πλωτό ξενοδοχείο στην όχθη του Σηκουάνα

Το "OFF" είναι κάτι περισσότερο από ένα ξενοδοχείο. Σ' αυτό το μοναδικό πλωτό σκάφος, που κατασκευάστηκε στο κήτος ενός παλαιού καταμαράν, υπάρχουν 58 δωμάτια (μεταξύ των οποίων και 4 σουίτες),…