Επέκταση μουσείου MOMA, στο Σαν Φρανζίσκο, Snøhetta

Το έργο σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πιο ανοικτό και φιλόξενο μουσείο.
Κατασκευάστηκε σαν επέκταση, σε συνέχεια του υπάρχοντος μουσείου του  Mario Botta και κέρδισε περισσότερο χώρο από την κατεδάφιση ενός πυροσβεστικού σταθμού. Το νέο κτίριο, 10 ορόφων και 22.000 τετραγωνικών μέτρων, υψώνεται δίπλα στο W San Francisco Hotel και υπερδιπλασιάζει τα συνολικά τετραγωνικά του SFMOMA, αλλά καταλαμβάνει μόνο 25 μέτρα πρόσοψης σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Η πρόσοψη της επέκτασης του γραφείου Snøhetta είναι εμπνευσμένη από την ομίχλη και τα νερά του San Francisco Bay. Αποτελείται από περισσότερα από 700 μοναδικά σε σχήμα πάνελ FRP (fiberglass ενισχυμένο πολυμερές), που τοποθετούνται σε οριζόντιες λωρίδες, ώστε ο κυματισμός να δίνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με το μεταβαλλόμενο φως.
Ένα νέο γλυπτό - σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στο δεύτερο όροφο.  Έξι υπαίθριες βεράντες παρέχουν χώρους για τις εγκαταστάσεις της γλυπτικής και από τον έβδομο όροφο επισημάνετε μια δραματική θέα του αστικού τοπίου του Σαν Φρανσίσκο.
Στη βεράντα του τρίτου ορόφου, ο μεγαλύτερος φυτεμένος τοίχος στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχει το υπόβαθρο για τοποθέτηση γλυπτών. Με πάνω από 19.000 φυτά, συμπεριλαμβανομένων 21 ειδών που προέρχονται από την Καλιφόρνια και την περιοχή του κόλπου, ο ζωντανός τοίχος είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη έργο της τέχνης της φύσης, και  υποστηρίζονται με σύστημα ανακυκλωμένου νερού.
Το μουσείο βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης LEED Gold για το νέο κτίριο, με μια μείωση κατά 46% στη χρήση ενέργειας και μείωση 60% στην κατανάλωση νερού χρήσης. Το SFMOMA είναι ένα από τα πρώτα μουσεία των ΗΠΑ που χρησιμοποιεί LED φωτισμού σε όλους τους χώρους των εκθέσεων. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Snu00f8hetta
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: EHDD, San Francisco

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Βιβλιοθήκη με κέλυφος από ξύλινες νευρώσεις στη Νορβηγία

Ένα σπονδυλωτό ξύλινο κέλυφος αποτελεί το φέροντα οργανισμό της νέας βιβλιοθήκης στην περιοχή Vennesla της Νορβηγίας. Συνολικά 27 νευρώσεις συνθέτουν το σκελετό μιας οργανικής, ρευστής μορφής, που απλώνεται στο ακανόνιστο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.