Βιβλιοθήκη Cesar Chavez, ένα "πράσινο" κτίριο μέσα στην έρημο

Η βιβλιοθήκη Cesar Chavez βρίσκεται σε μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές του νότιου Φοίνιξ, μέσα σε ένα αστικό δημόσιο πάρκο και σε επαφή με τεχνητή λίμνη. Οι αρχιτέκτονες κατά το σχεδιασμό έλαβαν υπόψη τους την τοπογραφία της περιοχής, τους ηλιακούς χάρτες, την κίνηση των αυτοκινήτων, την υφιστάμενη βλάστηση και την αποστράγγιση των υδάτων. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτέλεσε η λίμνη, που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τόσο για αισθητικούς, όσο και για λειτουργικούς λόγους. Η φόρμα του κτιρίου μιμείται το σχήμα της λίμνης και διαμορφώνεται από δύο καμπύλες πτέρυγες που κεντρικά συναντιούνται και σταδιακά αποκλίνουν.
Μία από τις πιο σημαντικές συνιστώσες της ενεργειακής στρατηγικής του κτιρίου είναι η ένταξή του στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Η βιβλιοθήκη χωροθετήθηκε σε σημείο με έντονο ανάγλυφο, ώστε μεγάλος όγκος του κτιρίου να βρίσκεται μέσα στο έδαφος. Συνεπώς, οι υπόσκαφοι χώροι αξιοποιούν τη θερμική μάζα της γης, μειώνονται οι διακυμάνσεις της εσωτερικής θερμοκρασίας και εξοικονομούνται σημαντικά ποσά ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.
Αντίστοιχα, ο προσανατολισμός του κτιρίου ευνοεί την ενεργειακή του απόδοση. Τα κατάλληλα σκιασμένα υαλοστάσια της νότιας και βόρειας πλευράς παρέχουν επαρκή φυσικό φωτισμό, ενώ η δυτική όψη δεν διαθέτει ανοίγματα για τη μείωση των άμεσων θερμικών κερδών από τον καλοκαιρινό ήλιο της ερήμου.
Η στέγη του κτιρίου καλύπτει επιφάνεια πολύ μεγαλύτερη από του ισόγειου κτιριακού όγκου. Εκτός από τον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμεύει στη διαμόρφωση μεταβατικών χώρων. Αυτοί οι στεγασμένοι, εξωτερικοί χώροι αναψυχής ή συνάθροισης καθιστούν ομαλή την οπτική και θερμική μετάβαση του επισκέπτη από το έντονο φως και τη ζέστη του πάρκου στο εσωτερικό του κτιρίου. Το στέγαστρο, σε συνδυασμό με ένα σύστημα που επαναχρησιμοποιεί και διοχετεύει τον αέρα εξαερισμού του κτιρίου στο εξωτερικό, δημιουργεί ευνοϊκότερο μικρόκλιμα στους μεταβατικούς χώρους.
Τα υλικά που κυριαρχούν είναι το σκυρόδεμα, ο χάλυβας και το αλουμίνιο. Η επιλογή τους έγινε βάσει της ανθεκτικότητας, της μηδενικής τους συντήρησης, της ανακυκλωσιμότητας και της εντοπιότητάς τους. Τα υλικά σε συνδυασμό με την ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές, λόγω ελεύθερης κάτοψης και έλλειψης διαχωριστικών, εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια κύκλου ζωής του κτιρίου.
Για ένα κτίριο που βρίσκεται σε κλιματικές συνθήκες ερήμου είναι κριτικής σημασίας η διαχείριση του νερού. Το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται στη λίμνη, από την οποία αρδεύεται όλο το πάρκο, έκτασης 40 εκταρίων. Αντίστοιχα, το νερό εξάτμισης από τις μηχανολογικές μονάδες διοχετεύεται σε υπόγεια δεξαμενή και συντηρεί τα φυτά της βιβλιοθήκης.
Το σύστημα θέρμανσης - ψύξης παρουσιάζει υψηλή απόδοση λόγω του αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης ενέργειας του κτιρίου.  

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Line and Space, LLC
Ομάδα μελέτης: Les Wallach, Henry Tom, Johnny Birkinbine, Jennifer DaRos, Mike Anglin, Ray Jin, Manny Kropf
Στατική μελέτη: KPFF Consulting Engineers, Caruso Turley Scott
Η/Μ μελέτη: Energy Systems Design
Διαμορφωση εσωτερικών χώρων: Line and Space & Richard+Bauer
Αρχιτεκτονική τοπίου:McGann & Associates
Τοποθεσία: Laveen, Φοίνιξ, Αριζόνα, Η.Π.Α.
Εμβαδό: 2.340 m²

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενυδρείο στη Δανία

Ενυδρείο στη Δανία

Η ιστορία του θεσμού του εθνικού ενυδρείου της Δανίας ξεκίνησε το 1939 με ιδρυτή τον Knud Hojgaard. Έπειτα από 73 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και εφόσον η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας…
Σχολείο με κατάταξη BREEAM

Σχολείο με κατάταξη BREEAM "excellent", στη Μ. Βρετανία

Tο σχολείο "Burntwood School" βρίσκεται στην πόλη Wandsworth νότια του Λονδίνου και έχει μια επιτυχημένη και μακρόχρονη ιστορία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το…
Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Κέντρο επισκεπτών Βοτανικού Κήπου - Κατασκευή φυτεμένης στέγης από ξύλο

Το κέντρο επισκεπτών στο βοτανικό κήπο VanDusen στον Καναδά, αποτελεί ένα παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Καταφέρνει να στεγάσει ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα φυσικό οικοσύστημα, χωρίς να διαταράξει την ισορροπία του συστήματος.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.