Βιβλιοθήκη στην Κίνα "Tianjin binhai"

  • MVRDV Architects

Τον Οκτώβριο του 2017 το νέο κτίριο της δημοτικής βιβλιοθήκης "Tianjin Binhai" άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό, λαμβάνοντας διθυραμβικά σχόλια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, που την περιγράφουν ως "έναν ωκεανό βιβλίων", την "πιο όμορφη βιβλιοθήκη της Κίνας", μια "θάλασσα της γνώσης" κτλ.

Το έργο ολοκληρώθηκε σε μόλις τρία χρόνια λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, που επέβαλε ο τοπικός δήμος ως εργοδότης και έχει αγκαλιαστεί ήδη από την τοπική κοινωνία.
Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο πολιτιστικό κέντρο της επαρχίας Binhai στην πόλη Tianjin, μιας παράκτιας μητρόπολης λίγο έξω από το Πεκίνο και αποτελεί ένα από τα πέντε κτίρια ενός ευρύτερου πολιτιστικού συγκροτήματος.

Το γενικό πλάνο της περιοχής ανέλαβε το γραφείο GMP, που σχεδίασε και τους γυάλινους θολωτούς διαδρόμους, που εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών κτιρίων, ενώ ο σχεδιασμός ανατέθηκε σε μια διεθνή ομάδα αρχιτεκτόνων συμπεριλαμβανομένων των Bernard Tschumi Architects, Bing Thom Architects, HH Design και MVRDV.

Έχοντας συγκεκριμένες διαστάσεις μέσα στις οποίες έπρεπε να περιοριστούν, οι MVRDV ανήγειραν έναν αυστηρό κτιριακό όγκο, που διακόπτεται από ένα σφαιρικό αμφιθέατρο στο κέντρο, λειτουργώντας ως ένα δημόσιο σημείο συνάντησης. Οι βιβλιοθήκες, οι οποίες διατάσσονται με εντυπωσιακό τρόπο από το πάτωμα έως την οροφή του κτιρίου, αποτελούν και το βασικό σχεδιαστικό εργαλείο, καθώς οριοθετούν περιοχές, διαμορφώνουν καθίσματα και σκαλιά και χαρίζουν γλυπτική μορφολογία στο εσωτερικό. Ταυτοχρόνως επεκτείνονται στις δύο γυάλινες προσόψεις και λειτουργούν ως περσίδες ρυθμίζοντας το φυσικό φωτισμό που εισέρχεται στο εσωτερικό.

Η βιβλιοθήκη, που καλύπτει συνολικά μια επιφάνεια 33.700 m2 και διορθώνεται σε πέντε επίπεδα, φιλοξενεί 1,2 εκατομμύρια βιβλία και ταυτόχρονα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο και ως σημείο συνάντησης για την τοπική κοινωνία. Πέρα από τους χώρους ανάγνωσης, διαθέτει πληθώρα εκπαιδευτικών χώρων και χώρων πολυμέσων, διατεταγμένων περιμετρικά των βιβλιοθηκών και προσβάσιμων μέσω του κεντρικού αίθριου.

Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα ανάγκασε την ομάδα να παραβλέψει για την ώρα ένα σημαντικό κομμάτι της αρχικής ιδέας, την πρόσβαση από το αίθριο ακόμη σε όλα τα ράφια της βιβλιοθήκης. Το πλήρες όραμα ενδέχεται να υλοποιηθεί στο μέλλον, αλλά έως τότε στα σημεία που η πρόσβαση είναι αδύνατη, έχουν τοποθετηθεί διάτρητα τυπωμένα φύλλα αλουμινίου που προσομοιάζουν στην εμφάνιση τα βιβλία. Όσο για τον καθαρισμό αυτών των υψηλότερων σημείων, επιτυγχάνεται με τη χρήση σκοινιών και κινητών σκαλωσιών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
MVRDV Architects
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
TUPDI
Κατασκευή:
Sanjiang Steel Structure Design
Μελέτη εσωτερικών χώρων:
TADI
Σχεδιασμός φωτισμού:
Huayi jianyuan
Εργοδότης:
Tianjin Binhai Municipality
Τοποθεσία:
Συνοικία Binhai, Tianjin, Πεκίνο, Κίνα
Επιφάνεια:
33.700 m2
Έτος κατασκευής:
2017
Φωτογραφίες:
Ossip Van Duivenbode

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Μονάδες αντιρρυπαντικής λειτουργίας σε πρόσοψη νοσοκομείου

Η κυρτή δαντελωτή όψη επιφάνειας 2.500 m² και πλευράς 100 m εκτείνεται κατά μήκος πολυσύχναστης αρτηρίας στο Tlalpan, νότια συνοικία του Μεξικού. Αυτή η πυκνοκατοικημένη πόλη, με το μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων που παράγουν…
Βιοκλιματική κατοικία

Βιοκλιματική κατοικία "Issa Megaron" στην Κροατία

Το έργο ασχολείται με ερωτήματα σχετικά με το ευρύτερο περιβάλλον του αγροτεμαχίου, το οποίο αναγνώστηκε ως ένα "κενό" πεδίο, ένα απόλυτα φυσικό περιβάλλον χωρίς καμία επίδραση ανθρωπογενών στοιχείων.Η ανάθεση είχε…
Μουσείο Design iADC

Μουσείο Design iADC

Το Art & Design Museum, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Shapu Art Town, στην περιοχή Shenzhen Bao'an, σχεδιάστηκε ως πολιτιστικός κόμβος και ένα τοπόσημο για μια νέα γειτονιά, η…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.