Eco Resort στην Πελοπόννησο

To project Hotel HO! αφορά στη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένης με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμειγνύονται με το φυσικό τοπίο και η ζωή ισορροπεί ανάμεσα στο μέσα και το έξω.
Στo σχεδιασμό κυρίαρχο ρόλο παίζει το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, τηρώντας βασικές αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με μικρά ανοίγματα στο βορρά, σκιασμό με κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, αίθρια, στοές και πέργκολες. Η φύτευση διατηρείται πυκνή και αραιώνει όπου απαιτείται, δημιουργώντας ξέφωτα για δραστηριότητες. Όλα τα δώματα φυτεύονται με ποώδη και θαμνώδη φυτά, τα οποία δημιουργούν μικροκλίμα αποτρέποντας την υπερθέρμανση των χώρων και επιτρέποντας τη συνέχιση του φυσικού τοπίου για πουλιά και έντομα.
Οι χώροι του ΗΟ! οργανώνονται σε 3 ενότητες: το κέντρο, με την υποδοχή, το spa-γυμναστήριο, το cafe-εστιατόριο, γραφεία-αποθήκες και καταστήματα, μαζί με τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άθλησης, τα συγκροτήματα δωματίων οργανωμένα γύρω από την κεντρική πισίνα και τα συγκροτήματα των bungalows, πιο απομονωμένα και με ιδιωτικές πισίνες. Η κίνηση προς τις διάφορες ενότητες και εντός αυτών πραγματοποιείται μέσα από ένα δίκτυο υπαίθριων διαδρομών, που ακολουθεί το ανάγλυφο του τοπίου.
Αναπτύσσονται δύο τύποι δωματίων: Τα μεγαλύτερα δωμάτια για 3 ή 4 άτομα με κήπους, τα οποία τοποθετούνται στο ισόγειο και στον όροφο και τα μικρότερα δωμάτια για 2 ή 3 άτομα, τα οποία διαθέτουν μπαλκόνια. Η σύνδεση των δωματίων γίνεται μέσω υπαίθριων κλιμακοστασίων, η άρθρωση των οποίων επιτρέπει την ένταξη τους σε διαφορετικά ανάγλυφα και προσανατολισμούς οικοπέδων. Τα bungalows οργανώνονται τοξωτά, πετυχαίνοντας καλύτερη ένταξη στο ανάγλυφο και μεγαλύτερο εύρος ελεύθερης θέας από τις ιδιωτικές αυλές, οι οποίες μπορεί να επεκτείνονται προς την αμμώδη παραλία ή να ακολουθούν με σκαλιά τα βράχια ή να καταλήγουν σε μια εξέδρα στο νερό σαν προκυμαία.
Τέλος, βασική παράμετρο στο συγκεκριμένο σχεδιασμό αποτέλεσε η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της κλίμακας της ξενοδοχειακής μονάδας, όπου οι μονάδες δωματίων λειτουργούν αυτόνομα και πολλαπλασιάζονται. Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με την ευελιξία τοποθέτησης των μονάδων σε διαφορετικά οικόπεδα, καθιστά το σχεδιασμό αυτό ως πρότυπο μοντέλο μονάδας Hotel HO!

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
alias architects - Liakopoulos I Buchholz I Associates
Συμμετέχοντες αρχιτέκτονες:
Άρης Π. Λιακόπουλος, Edith Buchholz, Mαρία Καλογεράκη
Εμβαδό οικοπέδου:
55.000 m2
Εμβαδό κτιρίου:
4.900 m2
Τοποθεσία:
Πελοπόννησος
Χρόνος μελέτης:
2019-2020

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"House 6°", μελέτη κατοικίας στο Λαγονήσι

Στην περιοχή του Λαγονησίου εδράζεται το οικόπεδο μελέτης, σηματοδοτώντας μια μετάβαση μεταξύ του αστικού και του φυσικού τοπίου. Ο συμπαγής λευκός όγκος που στεγάζει την νέα κατοικία φαίνεται σχεδόν σαν…
Σύγχρονο κτίριο κατοικιών

Σύγχρονο κτίριο κατοικιών "Urband"

Το "Urband" αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία σχεδιασμού για τη νέα αστική πραγματικότητα. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πολυκατοικία στην Κυψέλη στη γωνία των οδών Πίνδου και Κύθνου, στην οποία έχουν εφαρμοστεί για…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.