Aνασχεδιασμός & ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Θεσσαλονίκη

  • Κ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Ε.Ε

Το 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ολικής ανακαίνισης του εμβληματικού κτιρίου της Ε.Υ.Α.Θ., που βρίσκεται επί της οδού Εγνατίας στην πλατεία Συντριβανίου, το οποίο θα είναι ένα πρότυπο κτίριο γραφείων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας.
Το κτίριο διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, μεσοπάτωμα, επτά ορόφους, έναν όροφο σε εσοχή και δώμα. Η αρχική αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Δ. Δαμπαρλιάγκα - Σάλτο το 1965 σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Δ. Βασιλειάδη, τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Κ. Δρακούλη και τον μηχανολόγο μηχανικό Γ. Σφέτσο, ενώ αναθεωρήθηκε μερικώς από τον αρχιτέκτονα Ν. Τζιβανάκι το 1971.

Tα κύρια προβλήματα του κτιρίου σήμερα είναι η μειωμένη στατική επάρκεια σε σχέση με τους ισχύοντες σήμερα κανονισμούς, η προβληματική ενεργειακή συμπεριφορά του λόγω της έλλειψης αποτελεσματικής μόνωσης και ηλιοπροστασίας, τα νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις χρήσεις που στεγάζονται ή πρόκειται να στεγαστούν στο κτίριο, η προβληματική κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ενεργητική και παθητική πυροπροστασία και οι φθορές λόγω της ηλικίας του κτιρίου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το κτίριο διοίκησης της Ε.Υ.Α.Θ. θα εξυπηρετεί 130 εργαζόμενους και θα διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, τις απαραίτητες διευκολύνσεις για Α.Μ.Ε.Α. και σύγχρονη αντισεισμική προστασία, καθώς ενισχύεται ο φέρων οργανισμός, ενώ παράλληλα καθαιρείται και ανασχεδιάζεται πλήρως το εσωτερικό και ο εξωτερικός φλοιός του κτιρίου.

Ο νέος φλοιός αποτελείται από συνδυασμό διπλών διαφώτιστων αμμοβολημένων μονωτικών υαλολωρίδων (channel glass) και ζωνών υαλοστασίων. Αυτός ο φλοιός προστατεύεται εξωτερικά από ημιδιαφανείς περιστρεφόμενες κατακόρυφες περσίδες από κρύσταλλα τύπου σάντουιτς με παρεμβολή εκτυπωμένου φύλλου, που επιτρέπουν τη θέα από το εσωτερικό και παρέχουν επαρκή ηλιοπροστασία από την εξωτερική τους πλευρά. Οι περσίδες καλύπτουν κυρίως τις ζώνες των υαλοστασίων και στηρίζονται σε μεταλλικό σκελετό, διαμορφώνοντας επιφάνειες τραπεζοειδούς σχήματος, που μειώνονται σε ύψος όσο πλησιάζουν τα γειτονικά κτίρια. Με τη νέα του μορφή, το κτίριο θα διαθέτει προηγμένα συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου και θα είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, αναβαθμιζόμενο στην κατηγορία Α αντί της Ζ, όπου κατατάσσεται σήμερα.

Στόχος του ανασχεδιασμού είναι να προσδώσει στο κτίριο μια σύγχρονη, ισχυρή αρχιτεκτονική προσωπικότητα σε συνδυασμό με υψηλές ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις, στοιχεία που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την περιοχή σύνδεσης του campus του Α.Π.Θ., της Δ.Ε.Θ. και του οδικού άξονα της Εγνατίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Προμελέτη:
Κ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Ε.Ε. / ΑΙΜΙΛΙΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΔΟΥ, αρχιτέκτονας μηχ., M.A. , ΑΛΙΝΑ ΠΑΝΟΥ, αρχιτέκτονας μηχ. MSc., ΑΣΗΜΙΝΑ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ, αρχιτέκτονας μηχ. MSc.
Σύμβουλος:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, αρχιτέκτονας μηχ., ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.
Συνεργάτες:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΑΓΟΣ, αγρονόμος-τοπογράφος μηχανικός, αρχιτέκτονας μηχ., ΟΛΓΑ ΚΟΥΒΑΤΣΗ, αγρονόμος-τοπογράφος μηχ., αρχιτέκτονας μηχ., ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, πολιτικός μηχ.
Σύμβουλος Η/Μ και Ενεργειακής Μελέτης:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΡΟΠΟΥΛΟΣ, μηχανολόγος μηχ.
Σύμβουλος Μελέτης Στατικής Επάρκειας και Ενίσχυσης:
CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.
Χρόνος Προμελέτης:
2020
Εκτιμώμενη ημερομηνία αποπεράτωσης:
2023
Τρισδιάστατες απεικονίσεις:
LIGHTANDMATTER / ΣΙΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Φτέλι, Κόλπος Γέρας

Κατοικία στο Φτέλι, Κόλπος Γέρας

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Φτέλι, στην είσοδο του κόλπου Γέρας, στη Λέσβο. Το γήπεδο, επιφανείας 35 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, με εκτενές παραλιακό…
Eco Resort στην Πελοπόννησο

Eco Resort στην Πελοπόννησο

To project Hotel HO! αφορά στη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένης με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμειγνύονται με το φυσικό τοπίο και…
Μελέτη εξοχικής κατοικίας

Μελέτη εξοχικής κατοικίας "Hill Cubes", στην Αντίπαρο

Η σχεδιαστική διαδικασία αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ενσωμάτωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τοπίου στο αρχιτεκτονικό σώμα του κτιρίου. Ο βασικός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.