Κατοικία στο Φτέλι, Κόλπος Γέρας

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό τριών παραθεριστικών κατοικιών στη θέση Φτέλι, στην είσοδο του κόλπου Γέρας, στη Λέσβο. Το γήπεδο, επιφανείας 35 στρεμμάτων, βρίσκεται σε μοναδική τοποθεσία, με εκτενές παραλιακό πρόσωπο, ενδιαφέρουσα βλάστηση, κυρίως ελαιόδεντρα και αυτοφυής θάμνους, και ποικίλο φυσικό ανάγλυφο (πεδιάδες – λόφοι). Οι κατοικίες σχεδιάζονται ισάξιες και με κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο αλλά με ιδιαίτερο εκάστοτε σχεδιασμό για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής προσαρμογής στο φυσικό έδαφος, τη βέλτιστη στροφή στη θέα αλλά και τον προσανατολισμό.
Εν προκειμένω παρουσιάζεται ως χαρακτηριστική η κατοικία <Β> στη νότια μεριά του γηπέδου. Η κατοικία είναι ισόγεια (με ανάπτυξη σε δύο διαφορετικές στάθμες λόγω κλίσης εδάφους), με υπόσκαφο τμήμα, υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή. Στο πρώτο ισόγειο απαντάται ενιαίος χώρος καθημερινού, που αποτελείται από είσοδο, καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία. Εν συνεχεία και προς την κλίση του φυσικού εδάφους, η κατοικία εισχωρεί  μέσω ‘λαιμού’ και εσωτερικού αιθρίου, μέσα στη γη. Εκεί απαντάται το υπόσκαφο τμήμα αυτής όπου σχεδιάζονται τρία υπνοδωμάτια με αυτόνομο λουτρό το καθένα, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι της κατοικίας. Σε ψηλότερη στάθμη απαντάται το δεύτερο ισόγειο όπου και τοποθετείται το κυρίως υπνοδωμάτιο της οικίας με το λουτρό του.
Βασική πρόθεση στο σχεδιασμό υπήρξε η σύνδεση και η συνομιλία της κατασκευής με τον τόπο.  Ο συσχετισμός με τον τόπο, επιχειρήθηκε μέσω απλών γεωμετρικών μορφών  από φέρουσα τοιχοποιία, που απαντώνται στη γύρω περιοχή σε αγροτικές οικίες  και εν γένει αγροτικές κατασκευές υπαίθρου. Επιπρόσθετα στην ανάγκη για ένταξη στο φυσικό ανάγλυφο και στο τοπίο συνέβαλε η επιλογή των ισόγειων όγκων που ακολουθούν την κλίση του εδάφους καθώς και το υπόσκαφο τμήμα της οικίας. Τέλος καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό διαδραμάτισε η ανάγκη ενοποίησης των εσωτερικών, με τους εξωτερικούς χώρους, κάτι που πραγματώθηκε μέσω της άμεση εκτόνωσης των κλειστών λειτουργιών σε αυλές και σκιασμένους χώρους και εν συνεχεία στο γενικότερο landscape του γηπέδου. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αλέξιος Παναγιώτης Τριχώνας - TRICHONAS ARCHITECTURE
Στατική Μελέτη: Ταξιάρχης Βέρρος
Η/Μ Μελέτη: Ευστράτιος Χατζόγλου
Εμβαδόν: 350 τ.μ.
Τοποθεσία: Φτέλι, Κόλπος Γέρας, Λέσβος
Χρόνος Μελέτης: 2017
Χρόνος Κατασκευής: 2018 – Υπό ανέγερση

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Μελέτη για το μουσείο της Αργούς: Α’ βραβείο ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Αργούς, βασική αναφορά ήταν ο μύθος των Συμπληγάδων. Θέλοντας να αναδειχθεί το σκαρί μέσα σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει συνειρμικά στο δύσκολο αυτό σημείο του ταξιδιού,…

"House 6°", μελέτη κατοικίας στο Λαγονήσι

Στην περιοχή του Λαγονησίου εδράζεται το οικόπεδο μελέτης, σηματοδοτώντας μια μετάβαση μεταξύ του αστικού και του φυσικού τοπίου. Ο συμπαγής λευκός όγκος που στεγάζει την νέα κατοικία φαίνεται σχεδόν σαν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.