Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων "The Urban Outlook"

Το έργο αφορά στη μελέτη ενός πολυώροφου κτιρίου γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, σχεδιασμένου με στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και ανταποκρινόμενου στις σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας εντός μιας μεγαλούπολης.
Κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού αποτελεί το εσωτερικό αίθριο, το οποίο στο ισόγειο λειτουργεί σαν ένα δημόσιο πέρασμα των πεζών, αυξάνοντας έτσι τον ελεύθερο χώρο της πόλης. Στους επάνω ορόφους το αίθριο, πέρα από τον επαρκή φωτισμό και ηλιασμό όλων των χώρων του κτιρίου, παραλαμβάνει υπαίθριους χώρους, γέφυρες καθώς και κήπους με δέντρα και φυτεύσεις, στους οποίους εκτονώνονται τα γραφεία, αποτελώντας ταυτόχρονα χώρο συγκέντρωσης και επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων.

Όσον αφορά στο σύστημα των όψεων, τα μεγάλα συνεχή υαλοπετάσματα εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φως στο εσωτερικό των γραφείων, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη τεχνητού φωτισμού και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εξωτερικά των υαλοπετασμάτων αναπτύσσεται μια δεύτερη όψη, αποτελούμενη από κατακόρυφα μεταλλικά στοιχεία, των οποίων ο ρόλος είναι διττός. Πρώτον, με κατάλληλα πάχη και πύκνωση λειτουργούν σαν περσίδες, μπλοκάροντας την ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες και συνεπώς ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για τεχνητό κλιματισμό των χώρων. Επιπλέον, λειτουργούν σαν βάσεις στήριξης κατακόρυφων κήπων, ώστε να παραλαμβάνουν φυλλοβόλα φυτά, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην φυσική ψύξη των χώρων κατά τη θερινή περίοδο, ενώ το χειμώνα επιτρέπουν στην ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στο εσωτερικό και συνεπώς στη φυσική θέρμανσή τους. Στη μία όψη μάλιστα προβλέπεται η αντικατάσταση των υαλοπετασμάτων με διαφανή φωτοβολταϊκά πανέλα, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες των γραφείων και άρα την, εν μέρη, ενεργειακή επάρκεια του συγκροτήματος.

Τέλος, το δώμα φυτεύεται με ποώδη και θαμνώδη φυτά, ενισχύοντας το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου, αλλά και αποτελώντας καταφύγιο για την πανίδα της πόλης. Όλα τα παραπάνω καθιστούν το κτίριο γραφείων μια όαση πρασίνου και απαραίτητη προσθήκη για την πόλη, καθώς και πρότυπο εργασιακό χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον και στην προστασία του.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
alias architects - Liakopoulos I Buchholz I Associates
Ομάδα μελέτης:
Άρης Π. Λιακόπουλος, Edith Buchholz, Βασίλης Ρόιδος
Έτος μελέτης:
2020
Δομημένη επιφάνεια:
1500 m2
Τοποθεσία:
Αθήνα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας αποσκοπεί στη δημιουργική ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού φορτίου του συγκεκριμένου τόπου και παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου οικείου για μια ελεύθερη και προστατευμένη υπαίθρια…
Μελέτη εξοχικής κατοικίας

Μελέτη εξοχικής κατοικίας "Hill Cubes", στην Αντίπαρο

Η σχεδιαστική διαδικασία αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη του κτιρίου με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ενσωμάτωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τοπίου στο αρχιτεκτονικό σώμα του κτιρίου. Ο βασικός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.