"Olympic house", ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια παγκοσμίως με "leed platinum"

  • 3xn - Denmark

Το ολυμπιακό ιδεώδες και οι αξίες που πρεσβεύει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) έδωσαν την έμπνευση για το σχεδιασμό της νέας της έδρας στη Λωζάνη της Ελβετίας. Το νέο κτίριο, το οποίο ονομάζεται Olympic House, δημιουργήθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό για να φέρει όλη τη διοίκηση της επιτροπής κάτω από μία στέγη.

Η διαφάνεια του Olympic House συμβολίζει την ειλικρίνεια του οργανισμού, εξασφαλίζοντας παράλληλα εκπληκτική θέα προς τη λίμνη. Οι ημερήσιες εργασίες και κινήσεις του προσωπικού είναι ορατές ενώ, με τις αναδιπλώσεις του κελύφους, το πάρκο εισχωρεί στους χώρους εργασίας.

Αυτή η κυματιστή, δυναμική ροή της πρόσοψης, η οποία φαίνεται διαφορετική από όλες τις γωνίες, αποτίνει φόρο τιμής στο ολυμπιακό πνεύμα, μεταφέροντας την ενέργεια ενός αθλητή σε κίνηση.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια από το δομικό σύστημα: το κτίριο φέρουν 4 πυρήνες βοηθητικών συστημάτων και 14 στύλοι. Η οργάνωση των μηχανολογικών και ηλεκτρικών υποδομών επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου περιβάλλοντος εργασίας για ένα κινητικό εργατικό δυναμικό, που προσαρμόζεται σε στρατηγικές και οργανωτικές αλλαγές. Ο κάνναβος των 2,7 m που υπάρχει στην πρόσοψη, επαναλαμβάνεται στις οροφές και στα ψευδοδάπεδα. Έτσι, οι χώροι εργασίας μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα με τη μετακίνηση των γραφείων επάνω στον κάνναβο, διασφαλίζοντας τη λειτουργική τους επάρκεια σε υποδομές, ενθαρρύνοντας παράλληλα την εσωτερική συνεργασία.

Δέσμευση για βιωσιμότητα

Το Olympic House αποδεικνύει τη δέσμευση της επιτροπής και των αρχιτεκτόνων για βιωσιμότητα και σχεδιάστηκε για να αποτελέσει παράδειγμα. Έχει λάβει 3 απαιτητικές πιστοποιήσεις, εθνικές και διεθνείς, οι οποίες το καθιστούν ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια παγκοσμίως.

Μία εκ των τριών πιστοποιήσεων είναι το LEED Platinum –η υψηλότερη πιστοποίηση που προσφέρει το πρόγραμμα LEED. Συγκεκριμένα το κτίριο έλαβε 93 βαθμούς, την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα πιστοποιημένα με LEED v4 κτίρια.

Επιπλέον, είναι το πρώτο κτίριο διεθνών κεντρικών γραφείων (HQ) και το δεύτερο συνολικά, το οποίο έλαβε την επίσης υψηλότερη πιστοποίηση (Platinum) του Swiss Sustainable Construction Standard (SNBS), το οποίο αξιολογεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα. Τέλος, του έχει απονεμηθεί η ελβετική πιστοποίηση Minergie P, η οποία βεβαιώνει ότι το κτίριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το μέσο όρο των ελβετικών κτιρίων.

Στο έργο εφαρμόζεται η έννοια της κυκλικής οικονομίας. Πάνω από το 95% των υλικών των υφιστάμενων κτιρίων, που κατεδαφίστηκαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν ή ανακυκλώθηκαν.

Το νερό της βροχής εκτρέπεται σε δεξαμενή 300 m3 και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για το πότισμα πράσινων περιοχών, έκπλυση τουαλετών και πλύσιμο αυτοκινήτων. Έτσι, μειώνεται η κατανάλωση πόσιμου νερού κατά 60%.

Στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας

Το Olympic House, αν και 3 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο κτίριο, καταναλώνει την ίδια ενέργεια με τα παρακάτω μέτρα:

  • Η θέρμανση και η ψύξη παρέχονται από ενέργεια που εξάγεται από το νερό της λίμνης. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η λίμνη είναι στους 4-6°C, οι αντλίες θερμότητας με COP 5 αυξάνουν τη θερμοκρασία για θέρμανση.
  • Η θερμοκρασία κυκλοφορίας του συστήματος θέρμανσης είναι 35°C.
  • Το απομακρυσμένο δίκτυο θέρμανσης της πόλης της Λωζάνης παρέχει ζεστό νερό για οικιακή χρήση.
  • Η δικέλυφη πρόσοψη δημιουργεί ένα αποτελεσματικό, θερμικά και ακουστικά, περίβλημα. Η στεγανότητα και οι τριπλοί υαλοπίνακες του εσωτερικού κελύφους προσφέρουν θερμομόνωση. Το εξωτερικό κέλυφος βελτιστοποιεί το σχεδιασμό και προστατεύει το κτίριο από το θόρυβο και από τον ήλιο μέσω ενός ενσωματωμένου συστήματος σκίασης.
  • 1.000 m2 φωτοβολταϊκών ηλιακών συλλεκτών στην οροφή συμβάλλουν στην καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
  • Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται από την κατανάλωση ενέργειας, εξισορροπούνται μέσω έργων αντιστάθμισης.
  • Ένα σύστημα παρακολούθησης ενέργειας καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση, προκειμένου να αναπτύσσονται βελτιστοποιημένα σχέδια.
Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη:
3xn - Denmark
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες (Τοπικό Γραφείο):
Itten+Brechbühl
Στατική Μελέτη:
Ingeni
Ηλεκτρολογική Μελέτη:
Mab – Ingenierie Sa
Μηχανολογική Μελέτη (Hvac):
Weinmann – Energies Sa
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
Rbs Group - Italy
Γραφιστική:
Base Design
Σύμβουλοι σχεδιασμού:
Imma
Σύμβουλοι Βιωσιμότητας (Leed):
Thema Verde
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Hüsler & Associes
Κατασκευή:
Marti And Sotrag (Κοινοπραξία)
Όψη:
Frener Reifer (Γραφεία), Roschmann (Ισόγειο)
Εμβαδό Οικοπέδου:
31.390 m2
Εμβαδό Κτίριου:
5.950 m2
Τοποθεσία:
Route De Vidy 9 Et 11, 1006 Lausanne
Έτος Ολοκλήρωσης:
2019
Φωτογραφίες:
© 2019 / International Olympic Committee (Ioc) / Mørk, Adam - All Rights Reserved

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Φοιτητικές κατοικίες στην Πάτρα

Το έργο αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα οικιστικής ανάπτυξης στο κέντρο της Πάτρας. Ένα υφιστάμενο κτίριο από τη δεκαετία του 1970, μια πρώην ιδιωτική κλινική, ανακατασκευάζεται σε πρωτοτυπικό αστικό συγκρότημα, προσφέροντας…
Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Γρυπάρειο πολιτιστικό κέντρο στη Μύκονο

Το ειδικό αυτό κτίριο, μοναδικό ως λειτουργία στο νησί της Μυκόνου, θα έπρεπε όχι μόνο να ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα των ειδικών διαταγμάτων, αλλά παράλληλα να αποκτήσει μια ιδιομορφία, ώστε η…
Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση

Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση "LEED PLATINUM" στο Ψυχικό

Το κτίριο χωροθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα του σχολικού συγκροτήματος, όπου το έδαφος παρουσιάζει έντονη υψομετρική διαφορά της τάξης των 9 μέτρων. Το περίγραμμα της διατιθέμενης δομήσιμης επιφάνειας του γηπέδου του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.