Foyer Παιδικής Σκηνής Εθνικού Θεάτρου

Στο ιστορικό κτίριο Rex, της οδού Πανεπιστημίου, στεγάζεται η παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο υπόγειο που κάποτε φιλοξενούνταν το Σινεάκ. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Θεάτρου, η παιδική σκηνή απέκτησε ένα νέο foyer.
Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού είναι ο μετασχηματισμός του χώρου ανάλογα με τις απαιτούμενες χρήσεις, ώστε αυτός να μπορεί να λειτουργεί ως: α. κενός χώρος, β. εκθεσιακός χώρος, γ. χώρος προβολών, δ. χώρος μικρής θεατρικής δράσης και ε. χώρος εργαστηρίου με δράση παράλληλη με την εκάστοτε παράσταση. Ο χώρος του foyer περιλαμβάνει κεντρικό χώρο, μικρό κυλικείο, κινητό βιβλιοπωλείο και χώρους υγιεινής.
Οργάνωση
Ο κεντρικός χώρος έχει τη δυνατότητα να χωριστεί σε τρεις επιμέρους ζώνες με τη χρήση κινητών πετασμάτων. Η πρώτη ζώνη λειτουργεί ως προθάλαμος για την αίθουσα του θεάτρου, της οποίας τα πετάσματα γίνονται οθόνες προβολής ή σταθερά στοιχεία για την ανάρτηση αφισών. Η δεύτερη ζώνη είναι η ζώνη κίνησης, στον άξονα των δύο κλιμακοστασίων. Η τρίτη είναι η ζώνη στάσης ή αναμονής, της οποίας τα πετάσματα, εκτός από επιφάνειες ανάρτησης, ενσωματώνουν και πτυσσόμενα καθίσματα. Οι σταθεροί τοίχοι της ζώνης αυτής αποτελούν επιπρόσθετες επιφάνειες ανάρτησης ενώ φέρουν και αποσπώμενα / πτυσσόμενα καθίσματα, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ελεύθερα στο χώρο.
Γενικές αρχές σχεδιασμού
Βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό του νέου foyer ήταν η δημιουργία ενός χώρου που να εμπεριέχει το στοιχείο της μεταμόρφωσης, της αλλαγής και της έκπληξης και να μπορεί να ιδωθεί από τα παιδιά ως παιχνίδι. Παράλληλα, η κλίμακα του παιδιού ήταν το μέτρο που καθόρισε τις αναλογίες και τις διαστάσεις κινητών και σταθερών επίπλων και κατασκευών. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το ξύλο, τόσο για τις επενδύσεις - έπιπλα, όσο και για το δάπεδο.
Η οροφή του κεντρικού χώρου αποτελεί μια ενιαία φωτιστική επιφάνεια, η οποία φωτίζεται εσωτερικά, με δυνατότητα δημιουργίας αποχρώσεων ανάλογα με την εκάστοτε δράση στο χώρο.
Για τη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος επιλέχτηκαν χρώματα ξεκούραστα στο βλέμμα, που παράλληλα λειτουργούν ως φόντο στις διαφορετικού χαρακτήρα δραστηριότητες. 
Το βιβλιοπωλείο είναι εγκατεστημένο σε ένα τροχήλατο κινούμενο module, ανοιγόμενο και πτυσσόμενο. Ανάλογα με τη χρήση του χώρου το βιβλιοπωλείο μεταφέρεται, αναδιπλώνεται και "παίρνει θέση".
 
Περισσότερα...
 
Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Flux - Office
Εύα Μανιδάκη, αρχιτέκτων μηχανικός, Θανάσης Δεμίρης, αρχιτέκτων μηχανικός
Τοποθεσία:
Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Rex, Αθήνα
Συνολική επιφάνεια:
165 m²
Μελέτη / Κατασκευή:
Μάιος - Σεπτέμβριος 2009
Φωτογραφίες:
Πάνος Κοκκινιάς
 
 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Βρεφονηπιακός σταθμός στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς

Βρεφονηπιακός σταθμός στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς

Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι δυναμικότητας 60 παιδιών και βρίσκεται σε μια πλευρά της κεντρικής πλατείας της περιοχής "Λαϊκών Κατοικιών" του Αργοστολίου Κεφαλλονιάς. Το βρεφικό τμήμα του καλύπτει τη φύλαξη 8…
Kτίριο εκπαίδευσης στην Aθήνα

Kτίριο εκπαίδευσης στην Aθήνα

Στην περιοχή της πλατείας Mαβίλη και της Πρεσβείας των HΠA, σε ένα οικόπεδο διαμπερές μεταξύ των οδών Ξενίας και Kαρτάλη, λειτουργεί από το Mάρτιο του 1995 ένα ιδιόκτητο Eκπαιδευτικό Kτίριο.…
Κτίριο των διαμεταφορέων και του τελωνείου στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Κτίριο των διαμεταφορέων και του τελωνείου στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Το κτίριο των διαμεταφορέων και του τελωνείου αποτελεί μία από τις βασικές χρήσεις που υποστηρίζουν την λειτουργία του νέου διεθνή αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Σπάτα. Οι ενότητες που εξυπηρετεί,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.