Το κτίριο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας

Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, πέντε υπέργειους ορόφους και τέσσερα υπόγεια που εκτείνονται κάτω από την Αχαρνική Oδό. Τα δύο πρώτα είναι περιορισμένου μεγέθους και το περίγραμμά τους ακολουθεί το περίγραμμα των αρχαιοτήτων, ενώ τα δύο τελευταία χρησιμοποιούνται για στάθμευση αυτοκινήτων. Στους πρώτους δύο ορόφους στεγάζεται η Αίθουσα Συνεδριάσεων, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους στεγάζονται γραφεία διοικητικής υποστήριξης, ένα εστιατόριο και ξενώνες Διοίκησης.
Στόχοι της αρχιτεκτονικής πρότασης ήταν η προβολή του μελλοντικού ρόλου της Τράπεζας, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η αρμονική ενσωμάτωσή τους στην ογκοπλασία του κτιρίου, καθώς και η αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών εποχών που αντιπροσωπεύουν τα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου.
Η οργάνωση των κενών και των πλήρων, η ιεράρχηση των όψεων, η αναγνωσιμότητα των κατόψεων, η χρήση της γεωμετρίας και της συμμετρίας ως κανονιστικού συστήματος αρχών που διαπερνά συνολικά τη σύνθεση και η επιδιωκόμενη καθαρότητα της μορφής αποτελούν βασικές αρχές του σχεδιασμού.
Η χρωματική ταυτότητα του κτιρίου δίνεται από μαύρο ματ γρανίτη στα δάπεδα, πωρόλιθο στο χρώμα της άμμου και ανοιχτόχρωμες ξυλεπενδύσεις σε οροφές και τοίχους. Η επένδυση του πωρόλιθου συνεχίζεται και στο εσωτερικό του κτιρίου, δίνοντας την αίσθηση της συνέχειας των ισχυρών δομικών στοιχείων. Η χαρακτηριστική ογκοπλασία του δημόσιου κτιρίου μεταπλάθεται στο εσωτερικό σε ένα αίθριο που διαπερνά το σύνολο του κτιρίου, αφήνει το φυσικό φως να εισρεύσει άπλετο, δημιουργεί δημόσιο χώρο.
Το κτίριο εδράζεται ισχυρά επάνω σε τέσσερις πυλώνες που γεφυρώνονται με μεταλλικές γέφυρες και γυάλινα δάπεδα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ε. Σακελλαρίδου,  Μ. Παπανικολάου,  Μ. Πολλάνη
Σύμβουλος: M. Botta
Συνεργάτες: Μ. Βουράκης,  Θ. Χρυσομάλλης, Π. Ξυπτερά
Στατική Μελέτη: ΒΑΣΙΣ - Σ.Υ.Σ.Μ. ΑΕ. Χ. Μυλωνάς, Π. Αντωνιάδου, Α. Ζιάμου, Ε. Σακελλαριάδου, Α. Μαυράκης,  Α. Βαλσαμόπουλος,  Γ. Αποστολίδης, Μ. Τενεδιού
H/M Mελέτη: ΤΡΙΕΔΡOΣ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΠΕ / Σ. Κολοκοντές, Α. Μίχας,  Ν. Νιάρχος
Ειδικοί σύμβoυλoι: Κ. Δεμίρη, Θ. Tιμαγένης,  K. Tσακαλίδης, K. Θεολογίδου
Μελέτη επίπλωσης – κινητού εξοπλισμού: Ν. Zωγράφος
Σύμβουλοι μελέτης από ETE: Ν. Δεσύλλας, Α.Σ. Καλλιγάς, Σ. Αγγελίδης, Γ. Συρμακέζης, Γ. Κοντορούπης
Κατασκευή: ΕΔΡΑΣΗ ΨΑΛΛΙΔΑΣ ATE, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝOΔOΜΙΚΗ AE
Xρόνος Κατασκευής Έργου: 1999-2001
Φωτογραφίες: P. Musi

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παιδικός σταθμός στα Κάτω Βριλήσσια

Παιδικός σταθμός στα Κάτω Βριλήσσια

Ο παιδικός σταθμός ανεγέρθηκε σε οικόπεδο επιφάνειας 1.500 m², ιδιοκτησίας του Δήμου Βριλησσίων. Πρόκειται για ένα μονώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, συνολικής επιφάνειας 1.026,60 m², στο οποίο στεγάζεται τμήμα…
Οικολογικό πάρκο στην Ευρυάλη Γλυφάδας

Οικολογικό πάρκο στην Ευρυάλη Γλυφάδας

O σχεδιασμός του χώρου ως πεδίου ψυχαγωγίας, ανάπαυσης και περισυλλογής ακολούθησε μια διασταλτική τακτική προς επιμήκυνση του χρόνου παραμονής. Πυκνό πλέγμα κινήσεων συναντά κόμβους δραστηριοτήτων και διαμορφώνει τη χωρική μήτρα.…
Βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης ΔΕΥΑΛ στη Λαμία

Βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης ΔΕΥΑΛ στη Λαμία

Το κτίριο στεγάζει τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας. Ο στόχος της μελέτης συνίσταται στην κατά το δυνατόν αρτιότερη ανταπόκριση σε κριτήρια διαφορετικής χροιάς, τα οποία αξιολογήθηκαν,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.