Συνεδριακό & πολιτιστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Με το νέο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο (κτίριο Β) ολοκληρώθηκε το συγκρότημα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το νέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 7.600 m², περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων 450 θέσεων με χώρο υποδοχής και χώρους υποστήριξης, αίθουσα συνεδρίων 300 θέσεων, διαιρούμενη σε τρείς ανεξάρτητες αίθουσες, γραφεία διοίκησης, μεγάλο εστιατόριο με χώρο υπαίθριας λειτουργίας, μουσείο μουσικών οργάνων, μουσική βιβλιοθήκη. Διαθέτει επίσης δύο υπόγειες στάθμες συνολικού εμβαδού 11.800 m² με χώρο στάθμευσης 225 αυτοκινήτων και μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η ζητούμενη σχέση αναφοράς του κτιρίου Β προς το κτίριο Α επιλύθηκε ως σχέση διαφοράς. Η σκόπιμη αντίστιξη των κτιρίων Α και Β υποστηρίζει τις διακριτές αρχιτεκτονικές τους ταυτότητες και η σημασιολογική ένταση που παράγεται προσδίδει στο σύνολο θετική διάκριση, ανάλογη της λειτουργίας που στεγάζει.
Η ογκομετρική οργάνωση του κτιρίου Β προκύπτει από τη σύνθεση αρχιτεκτονικών όγκων και επιφανειών που ανάγονται σε ευανάγνωστα γεωμετρικά στερεά. Ο κύριος ορθογωνικός όγκος τοποθετείται κάθετα προς την γραμμή της νέας παραλίας, παράλληλα και σε ίσο πλάτος με το κτίριο Α, ώστε αφενός να εγκαθίσταται μια σχέση ισότιμης παρουσίας ως προς το παραλιακό μέτωπο και προς την πλατεία και αφετέρου η εγγύτητα με το νερό να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Οι μακρές τυφλές πλευρές του κύριου όγκου είναι επενδεδυμένες με λευκό μάρμαρο. Το μέτωπο προς τη θάλασσα διαμορφώνεται με ενιαίο υαλοστάσιο, που ανοίγεται προς τη θέα του Ολύμπου, ενώ το βράδυ λειτουργεί ως υπερμεγέθης οθόνη που προβάλλει την εσωτερική ζωή του κτιρίου. Το μέτωπο προς την πόλη, που στεγάζει την σκηνή της αίθουσας, είναι διαμορφωμένο από εμφανές σκυρόδεμα. Η αίθουσα συνεδρίων στο τελευταίο επίπεδο ξεχωρίζει ως μικρός ορθογωνικός όγκος, επενδεδυμένος με σύνθετα πετάσματα αλουμινίου, σε αλληλοτομία με τον κύριο όγκο. Η κύρια είσοδος του κοινού με πρόσβαση από τη πλατεία, το μουσείο μουσικών οργάνων και η μουσική βιβλιοθήκη χωροθετούνται σε δύο χαμηλούς ορθογωνικούς όγκους που έχουν μελετηθεί ως κατασκευές από εμφανές σκυρόδεμα και γυαλί.  Η πλατεία ορίζει μία στάθμη αναφοράς, διαχωρισμένη από τη στάθμη του παραλιακού περιπάτου και λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος αναμονής και κοινωνικών συναντήσεων. Χαρακτηρίζεται από τη λιτή γεωμετρία των διαμορφώσεων και από τη χρήση του εύρους υλικών και χρωμάτων του κτιρίου Β. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε.
Αρχιτεκτονική προμελέτη & οριστική μελέτη (Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός): ARATA ISOZAKI & ASSOCIATES, SCHEMA 4 Ο.Ε.
Σύμβουλοι αρχιτεκτονικής μελέτης: Δ. Φατούρος, Α. Λαδά, Λ. Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονες
Οριστική στατική μελέτη: ΒΑΣΙΣ ΣΥΣΜ Α.Ε., Ο.Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε.
Στατική μελέτη εφαρμογής: ΔΙΑΡΧΩΝ Α.Ε., ΚΙΩΝ Α.Ε.
Οριστική μελέτη Η/Μ: ΤΕΑΜ Μ-Η Ε.Π.Ε.
Μελέτη εφαρμογής Η/Μ: ΔΙΑΡΧΩΝ Α.Ε., ΚΙΩΝ Α.Ε.
Οριστική ακουστική μελέτη: Θ. Τιμαγένης, NAGATA ACOUSTICS
Οπτικοακουστική μελέτη εφαρμογής: SOUND & ACOUSTICS (Γ. Ευθυμιάτος)
Κατασκευή κτιρίου: ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
Κατασκευή σκηνής: ΛΑΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., Multistage International Ltd.
Τεχνικός υπεύθυνος έργου: ΕΛΙΞ ΑΤΕ
Διευθυντής έργου - προϊστάμενος εργοταξίου: Κ. Αναγνωστόπουλος, πολιτικός μηχανικός
Συντονισμός, έλεγχος & έγκριση μελετών: Κ. Λεφάκης αρχιτέκτων, Ν. Χαλάτης, πολιτικός μηχανικός, Κ. Πετρίδου, αρχιτέκτων, Β. Μασταγκά, αρχιτέκτων, Μ. Αθανασίου, μηχ/γος - ηλ/γος μηχανικός
Επίβλεψη: Χ. Τοκατλίδης, πολιτικός μηχανικός, Β. Κιτσοπανίδης, μηχ/γος - ηλ/γος μηχανικός, Γ. Τσαγκάρης, αρχιτέκτων
Φωτογραφίες: Kώστας Ευαγγελίδης 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Eπιτόπιο μουσείο στη Nάξο

Eπιτόπιο μουσείο στη Nάξο

Tο Eπιτόπιο Mουσείο Nάξου είναι ένας κατάλληλα προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος, διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτρέπει την ασφαλή έκθεση των επιτόπου ευρημάτων στην ίδια δηλαδή θέση που ανευρέθησαν, αλλά και να…
Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας - Μια αφήγηση στο χρόνο

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας - Μια αφήγηση στο χρόνο

Η Αθήνα είναι η πόλη που φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες το 1896, οι οποίοι σηματοδότησαν την αφετηρία της διαδρομής του Ολυμπιακού κινήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα.Το Ολυμπιακό Μουσείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.