Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Χρειάστηκαν περισσότερα από 35 χρόνια για την οριστικοποίηση της μελέτης του Μουσείου της Ακρόπολης! Έγιναν τέσσερις αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, από τους οποίους οι τελευταίοι ήταν διεθνείς. Στον τελικό διαγωνισμό βραβεύτηκε η μελέτη των αρχιτεκτόνων Bernard Tschumi και Μιχάλη Φωτιάδη για την από κοινού εκπόνηση όλων των σταδίων μελέτης. Το μουσείο καταλαμβάνει συνολικά 23.000 m², με εκθεσιακούς χώρους 14.000 m², με βοηθητικές χρήσεις κοινού, όπως αμφιθέατρο, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εστιατόριο, δύο αναψυκτήρια, μουσειακά καταστήματα, καθιστικό για σύνδεση με το Διαδίκτυο και άλλους χώρους όπως γραφεία, εργαστήρια, μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθήκες και χώρους στάθμευσης εργαζομένων σε τέσσερα υπόγεια επίπεδα.
Στην τραπεζοειδή ελεύθερη έκταση που διατέθηκε για το Μουσείο, στο οικοδομικό τετράγωνο Μακρυγιάννη, η αίθουσα του παρθενώνα άλλαξε άξονα κατά 23 μοίρες, ώστε η ζωφόρος να δέχεται το φως με τον ίδιο τρόπο, όπως και όταν πήρε μορφή από την ομάδα του Φειδία. Συμφωνήσαμε ότι η λύση μας θα βασιζόταν στη δύναμη του φυσικού φωτός της Αττικής. Η αίθουσα του παρθενώνα αποτελεί τη στέψη, την κορυφή ενός ιστορικού τόξου, καθορισμένου από τα γλυπτά της Ακρόπολης. Το νέο αίθριο του παρθενώνα έγινε αιχμή χοάνης φωτός που, περνώντας τα διαφανή δάπεδα, ένωσε την κλασική ζωφόρο με τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Αυτές αποτελούν τμήματα από διατηρημένες γειτονιές χρόνων ελληνιστικών, ρωμαϊκών ή πρωτο-βυζαντινών (έως τον έβδομο αιώνα). Δεν περιλαμβάνουν δημόσια κτίρια ή μέγαρα, αποδεικνύουν όμως τη διαρκή κατοίκηση της περιοχής.
Το γυαλί στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ειδικά καθαρό με χαμηλά επίπεδα σιδήρου για αποφυγή πράσινης απόχρωσης. Η αίθουσα του παρθενώνα περιβάλλεται μόνο από αυτοφερόμενο γυαλί σε δύο επιφάνειες με απόσταση 70 cm μεταξύ τους. Το εσωτερικό κρέμεται στα 2,25 m από το δάπεδο. Το εξωτερικό έχει κουκίδες μεταξοτυπίας για σκίαση και μείωση αντηλιάς. Μια επίστρωση προστατεύει από την υπέρυθρη ακτινοβολία, μετατρέπεται σε θερμότητα. Ειδικά υφασμάτινα ρολά σκίασης με αισθητήρες προστατεύουν τρεις προσόψεις. Η βόρεια όψη, προς τον παρθενώνα, είναι η διαυγέστερη. Το διπλό γυαλί δημιουργεί "γυάλινη καμινάδα" του υβριδικού συστήματος κλιματισμού. Ο περιμετρικός πάγκος βάσης γυαλιού είναι ταυτόχρονα αγωγός κλιματισμού που φυσά παγωμένο αέρα προς το δάπεδο. Ο αέρας ανεβαίνει στην ψευδοροφή του κλιματισμού. Όταν εξωτερικά η θερμοκρασία είναι 40°C, μέσα παραμένει 23°C.
Τα γυάλινα δάπεδα εξασφαλίζουν τη θέα των αρχαιολογικών ανασκαφών κάτω απ’ το μουσείο. Είναι λαμιναρισμένο γυαλί πάχους 5 cm για ανθεκτικότητα στη θερμοκρασία και αντιολισθηρότητα.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη:
Bernard Tschumi Architects, Νέα Υόρκη / Παρίσι - Μιχάλης Φωτιάδης ΑΡ.ΣΥ., Αθήνα

Σύμβουλοι
Κατασκευή: Arup, Νέα Υόρκη & Α.Δ.Κ.
Ηλεκτρομηχανολογικά: Arup, Νέα Υόρκη & Μ.Μ.Β.
Όψεις: H.D.A. (Hugh Dutton Architects), Παρίσι
Εδαφοτεχνικά: Μηχανική Γεωστατική
Φωτισμός: Arup Lighting, Λονδίνο
Στατική & Η/Μ Μελέτη: Συνεργαζόμενα γραφεία: Α.Δ.Κ. Αρώνης - Δρέττας - Καρλαύτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Μηχανική - Γεωστατική Σύμβουλοι Μηχανικοί Αστική Εταιρεία, Μ.Μ.Β. Όμιλος Μελετών Α.Ε.

Σύμβουλοι του Ο.Α.Ν.Μ.Α. για την επίβλεψη της μελέτης: Γεώργιος Πενέλης (καθηγητής σιδηροπαγούς σκυροδέματος, τεχνικός σύμβουλος επί στατικών και αντισεισμικών θεμάτων του μουσείου), Γιάννης Βεντουράκης (αρχιτέκτων μηχ., υπεύθυνος του συντονισμού της επίβλεψης της μελέτης), Γρηγόρης Καφετζόπουλος (μηχανολόγος μηχ., υπεύθυνος της επίβλεψης εκπόνησης των Η/Μ μελετών), ΚΙΩΝ Α.Τ.Ε. (παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του Ο.Α.Ν.Μ.Α.)
Διευθύνουσα Υπηρεσία Κατασκευής Έργου: Project manager & προϊστάμενος της διευθύνουσας υπηρεσίας-Νικόλαος Δαμαλίτης (πολιτικός μηχ.)
Κατασκευή Θεμελιώσεων: ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.
Κατασκευή Υπόγειων Χώρων: ΑΛΤΕ Α.Ε.
Ανάδοχος Κατασκευής του Έργου (ανωδομή): ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

Μελέτη Εφαρμογής Αναδόχου
Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜΕΤΡΟΝ Ο.Ε., (Κ. Σκρουμπέλος - Α. Βικέλας & Συνεργάτες), ΜΕΑΣ Ε.π.Ε.,
(Σ. Βώκος - Π. Πετρακόπουλος - Ε. Διγώνης & Συνεργάτες), Nick Davies, Roy Daniel D. Pittman, Φοίβος Σκρουμπέλος
Στατική μελέτη: Κ. Λιόντος & Συνεργάτες Ε.π.Ε.
Συνεργάτες: Β. Αλιφραγκής, Γ. Φερεντίνος, Γρ. Χαρέλλης, Σ. Καλφοπούλου, Β. Μπαρδάκης, Ι. Σταθόπουλος, Θ. Σταθόπουλος
Ειδικοί σύμβουλοι - μελέτη σεισμικής μόνωσης: Α. Σοφοκλέους
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Ι. Παπαγρηγοράκης & Συνεργάτες Ε.π.Ε., ΤΕΑΜ Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.π.Ε.
Συνεργάτες: Σ. Λιβαδάς, Ι. Μακατσώρης, Α. Σταματοπούλου, Κ. Ανδρέου, Ι. Ρήγος, Δ. Δαμουλάκης, Φ. Μπαρουτάκης

Φωτογραφίες: Studio Kontos, Νίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Το νηπιαγωγείο στο Berriozar, στην περιοχή της Ναβάρα, στην Ισπανία, κατασκευάστηκε το 2012 και διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο των ιταλικών δημόσιων σχολείων του Reggio Emilia, όπου οι αίθουσες δραστηριοτήτων…
Mελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου στη Σπάρτη

Mελέτη αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου στη Σπάρτη

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 από διεπιστημονική ομάδα που περιλάμβανε αρχιτέκτονες, τοπογράφους, αρχαιολόγο, πολιτικό μηχανικό και συντηρητές αρχαιοτήτων.Το θέατρο βρίσκεται 1 χλμ.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.