Η κλινική έχει δυναμικότητα 213 κλινών και είναι γενική - μαιευτική - παιδιατρική κλινική, στην οποία προσφέρονται παροχές υγείας σε επίπεδο διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης, νοσηλείας και επιστημονικής έρευνας στον ευρύτερο παθολογικό και χειρουργικό τομέα σε ενήλικες, επίτοκες, παιδιά και νεογνά.
Το οικόπεδο έχει έκταση 60.000 m². Βρίσκεται κοντά στο Βόλο και στη Λάρισα, με άμεση πρόσβαση από την εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας. H θέση και το σχήμα του οικοπέδου, ο επίπεδος ορίζοντας του θεσσαλικού κάμπου, οδήγησαν στη σύνθεση ενός κτιριακού συγκροτήματος με τρεις κύριες κτιριακές ενότητες διαφορετικού ύψους, διαρθρωμένες σε ένα ενιαίο σύνολο, καθώς και τέσσερα ανεξάρτητα βοηθητικά κτίρια. 
Η αρχιτεκτονική πρόταση έχει στόχο τη δημιουργία ενός κτιρίου λειτουργικού, εργονομικού και ταυτόχρονα ανοικτού και φιλικού προς τους χρήστες, προσαρμοσμένο στο περιβάλλον. 
Πιο αναλυτικά, οι στόχοι της μελέτης ήταν:
• η άρτια λειτουργία της κλινικής, με ελαχιστοποίηση των διατμηματικών διαδρόμων και η άριστη σχέση μεταξύ των λειτουργικών τμημάτων της,
• η ανάδειξη του κτιρίου στην οριζόντια επίπεδη επιφάνεια του θεσσαλικού κάμπου,
• η αξιοποίηση των ευνοϊκών προσανατολισμών, για το φυσικό ηλιασμό και φωτισμό των χώρων,
• η δημιουργία κτιριακών όγκων διαφορετικού ύψους και χαρακτήρα με ένταξη στο περιβάλλον και ταυτόχρονα με προσωπικότητα που δίνεται μέσα από λιτά αρχιτεκτονικά μέσα,
• ο άμεσος εντοπισμός της κεντρικής εισόδου του κτιρίου από την παλαιά εθνική οδό που είναι και ο δρόμος πρόσβασης,
• διαμόρφωση χώρων πρασίνου ικανής έκτασης που θα συμβάλλουν στη δημιουργία μικροκλίματος γύρω από το κτίριο της κλινικής.
Η μορφή και τα υλικά
Στις όψεις των διαφορετικών ενοτήτων ως βασική ενοποιητική αρχή επιλέγεται ο τονισμός της οριζόντιας διάστασης. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια για βέλτιστη αντιμετώπιση των συνθηκών ηλιοπροστασίας και η πρόθεση για δημιουργία φωτοσκιάσεων στην όψη καθορίζουν τις βασικές επιλογές επεξεργασίας των τριών όγκων.
Τα παράθυρα των μονάδων νοσηλείας γίνονται οριζόντιες "ζώνες", που καταλαμβάνουν όλο το πλάτος του δωματίου. Οι θάλαμοι πολυτελείας του τελευταίου ορόφου αποκτούν εξώστη σε πρόβολο και διαφοροποιούνται μορφολογικά από τους υπόλοιπους. Περσίδες οριζόντιες και κατακόρυφες ελέγχουν την ηλιακή ακτινοβολία και δημιουργούν σκιάσεις στην όψη, που επενδύεται με πετάσματα αλουμινίου. Για τον όγκο των χειρουργείων επιλέγεται πιο λιτή μορφολογία. Ο όγκος επενδύεται με πετάσματα αλουμινίου με τονισμό της οριζόντιας διάστασης. 
Με τον ίδιο χειρισμό επένδυσης με πετάσματα αλουμινίου αντιμετωπίζεται και η βάση του όγκου των μονάδων νοσηλείας που φιλοξενεί τον τεχνητό νεφρό. Τα ανοίγματα του γίνονται σημειακά και διατάσσονται με σχετική ελευθερία, παίρνοντας υπόψη την τυποποίηση και τις λειτουργικές ανάγκες των επί μέρους χώρων. Για το γραμμικό όγκο σε πρόβολο στον όροφο των χειρουργείων προβλέπονται υαλοστάσια και σταθερές περσίδες που εξασφαλίζουν βέλτιστες συνθήκες ηλιοπροστασίας. Στον όγκο της κεντρικής εισόδου η πλάκα οροφής προβάλλει σε έντονο πρόβολο και στις δύο πλευρές. 
Οροφή και δάπεδο αποτελούν ενιαία μορφολογική ενότητα που συνδέεται με ισχυρό τοίχωμα στο νότιο άκρο του τριγώνου. Οι κατακόρυφες επιφάνειες διαμορφώνονται με υαλοστάσια αλουμινίου, με διαφανή και αδιαφανή τμήματα σε εσοχή. Οριζόντιες περσίδες αλουμινίου και σημειακός φωτισμός μέσω φεγγιτών από την οροφή δημιουργούν παιχνίδι ανάμεσα στο φως και στη σκιά και συμβάλλουν στη χωρική αίσθηση του διώροφου χώρου. 
Τα στέγαστρα που σηματοδοτούν τόσο την κεντρική είσοδο, όσο και τις εισόδους  του τεχνητού νεφρού, των ασθενών και των επιτόκων και παίδων αντιμετωπίζονται επίσης με λιτή μορφολογία. Πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές με επικάλυψη από πολυκαρβονικά φύλλα.
Τα βασικά χρώματα που προσδιορίζουν την ταυτότητα του συγκροτήματος είναι το λευκό του θερμομονωτικού επιχρίσματος και το ασημί των πετασμάτων αλουμινίου και των περσίδων, ενώ επιλεκτικά ορισμένοι όγκοι αυτονομούνται χρωματικά με έντονες διαφοροποιήσεις. 
Ως σημαντικό στοιχείο μελετήθηκαν οι τρεις καμινάδες της συμπαραγωγής, που περιβάλλουν το στατικό στοιχείο στήριξής τους, αποτελώντας μέρος της συνολικής σύνθεσης του νοσοκομείου.
 
Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Γραφείο μελετών Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.,
sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Υπεύθυνη αρχιτεκτονικού έργου: Λ. Νιακάκη (Γραφείο μελετών Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.)
Συνεργάτες: Χ. Σαββίδης, Ε. Πριάγγελος, Γ. Στράτη,
Σ. Ζησιμοπούλου (Γραφείο μελετών Κ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.) Γ. Αδηλενίδου,
Γ. Αναγνωστέλλης, Ν. Απέργης, Β. Καράογλου,
Α. Μπουντουρίδου (sparch ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ)
Στατική μελέτη: Σ. Διαμαντάρας, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη: ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ. Ε.Π.Ε., ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.
Υπεύθυνοι ηλεκτρομηχανολογικού έργου: Ν. Μπαρτσακούλιας (ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ. Ε.Π.Ε.), η/μ μηχ., Γ. Μαγκάβαλης (ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.), η/μ μηχ.
Μελέτη φωτισμού: Α. Κλωνιζάκης, αρχιτέκτονας
Φυτοτεχνική μελέτη: ΚΗΠΟΣ & ΤΕΧΝΗ Ο.Ε.
Αρδευτική μελέτη: Γ. Μακρυγιώργος, γεωπόνος
Κυκλοφοριακή μελέτη: Δ. Γάτσος, τοπογράφος μηχ - συγκοινωνιολόγος
Κατασκευή: INTRAKAT
Ιδιοκτήτης: "ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - Γενική Κλινική Ιδιωτικό Μαιευτήριο" Α.Ε.
Tοποθεσία: Εκτός σχεδίου περιοχή Δήμου Νίκαιας, Λάρισας
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 25.000 m²
Χρόνος μελέτης: 2004 - 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2010
Φωτογράφος: Δημήτρης Καλαποδάς

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Ο ευρύτερος χώρος όπου τοποθετείται το Κέντρο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπει την κατασκευή κτίσματος με ύψος μεγαλύτερο του ισογείου,…
Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας

Υδροθεραπευτήριο Ιαματικού Νερού στο Λουτράκι Κορινθίας

Η ανέγερση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε οικόπεδο εμβαδού 3.021,13 m² Στο ανατολικό άκρο του οικοπέδου βρίσκεται το παλαιό δημοτικό Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Λουτρών, το οποίο ανακαινίστηκε και συνδέθηκε λειτουργικά με το…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.