Δημαρχείο & Κέντρο Πολιτισμού στο Γέρακα

Η λειτουργική δομή αποτελείται από δύο κύριες ενότητες χρήσεων, οργανωμένες εκατέρωθεν της εισόδου, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με τον κοινόχρηστο χώρο/κυκλοφορία σε ένα ενιαίο σύνολο.
Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται οι λειτουργίες του Δημαρχείου. Αντίστοιχα στη δεύτερη ενότητα εξυπηρετούνται οι κοινωνικές και πολιστικές δραστηριότητες.
Μια εκτεταμένη διώροφη περιοχή – εκτός από την εξυπηρέτηση της οριζόντιας κίνησης – επιτρέπει την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την έκταση του κοινόχρηστου αυτού χώρου, συνδέοντας μεταξύ τους τις χρήσεις των δύο ενοτήτων.
Ο όλος σχεδιασμός και η επιλογή των τοιχοπετασμάτων πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία των χώρων τόσο ως προς την ενότητα των γραφείων, όσο και ως προς εκείνη των εκδηλώσεων. Το κτίριο μελετήθηκε ενεργειακά, αλλά και ως προς το φυσικό φωτισμό, ο οποίος ενισχύεται και από την ίδια τη γραμμική ανάπτυξη του όγκου που εξασφαλίζει εκτεταμένα, συνεχή ανοίγματα και στενό πλάτος μάζας.
Η επιδερμίδα του κτιρίου επενδύθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της με σύνθετα πετάσματα – στηριζόμενα επί μεταλλικού σκελετού- των οποίων η τελική επιφάνεια είναι από ειδικά κατεργασμένο φυσικό ξύλο. Αντίστοιχα επενδύθηκε και η κεκλιμένη ολοκλήρωση της επιδερμίδας στο δώμα.
Το υπόλοιπο κέλυφος είναι κατασκευασμένο από εμφανές σκυρόδεμα.

Στοιχεία έργου
Aρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ + Λ Αρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Κ. Μυλωνάς – Κ. Καργάκος & Συνεργάτες Ε.Ε.
H/M μελέτη: ΕΛ.Τ.Ε.ΜΕ. Ε.Π.Ε.
Eπίβλεψη: Τεχνική Διεύθυνση Δήμου Γέρακα
Σύμβουλοι: Γ.Βάνης, Αρχιτέκτων τοπίου (μελέτη πρασίνου) -  Κ.Α.Π.Ε. (ενεργειακή μελέτη) – Dr. G.Schubert (ακουστική μελέτη)
Kατασκευή: Κοινοπραξία “Δάμων Α.Τ.Ε. – Ήρων Α.Τ.Ε.”
Iδιοκτήτης: Δήμος Γέρακα
Tοποθεσία: Γέρακας Αττικής
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 3280 m²
Χρόνος μελέτης: 2003-2004
Χρόνος κατασκευής: 2004-2006
Φωτογραφίες: Χ. Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Κτίριο θεάτρου στη Λάρισα

Η βασική είσοδος του κοινού βρίσκεται στη στάθμη της πλατείας Ουήλ. Από αυτό το σημείο οι επισκέπτες μπορούν είτε να επισκεφθούν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είτε να ανέλθουν στους χώρους…
Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τα κέντρα αποθεραπείας - αποκατάστασης, αποτελούν για τον ελληνικό χώρο πρόσφατες σχετικά δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού το θεσμικό πλαίσιό τους καθορίσθηκε στη δεκαετία του '90, ενώ για τις δομές…
Κτίριο εργαστηρίων αρχαιολογικών επιστημών

Κτίριο εργαστηρίων αρχαιολογικών επιστημών "Malcolm H. Wiener"

H Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Α.Σ.Κ.Σ.Α.), αφοσιωμένη στη συστηματική μελέτη του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.