Γενικό Νοσοκομείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη

Το Νοσοκομείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο έκτασης 157 στρεμμάτων στη ΒΔ πλευρά της Θεσσαλονίκης, σε επαφή με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο και σε απόσταση 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης.
Το Νοσοκομείο κατσκευάστηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει ειδικά διαγνωστικά και θεραπευτικά τμήματα με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας χωροθετημένα σε συνδυασμό μεταξύ τους γύρω από ένα ορθολογικά οργανωμένο σύστημα-πλέγμα οριζόντιων και κατακόρυφων αξόνων κυκλοφορίας. Η πληθώρα αιθρίων και η κλιμάκωση των όγκων εξασφαλίζουν φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλους σχεδόν τους χώρους του κτιρίου.
Η χρήση φυσικών κατά το πλείστον υλικών, η εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, η ορθή εκμετάλλευση του προσανατολισμού και η προσεκτική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κτιρίου φιλικού προς τον χρήστη, προσταυμένου από τις καιρικές συνθήκες και την ηχορύπανση, καθώς και τη δημιουργία μικροκλίματος που μειώνει τις απαιτήσεις κατανάλωσης ενέργειας.
Το Νοσοκομείο έχει δυνατότητα 735 κλίνων και περιλαμβάνει τμήματα διάγνωσης και θεραπείας, καθώς και χώρου διδασκαλίας και εξυπηρέτησης των φοιτητών.
Το κτίριο αναπτύσσεται γύρω από τον τριώροφο χώρο της κεντρικής εισόδου, στον οποίο καταλήγουν οι κατακόρυφοι και οριζόντιοι άξονες κυκλοφορίας, σε κτιριακούς όγκους μεταβλητού ύψους που δεν ξεπερνούν τους επτά ορόφους.

Στοιχεία Έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική – Γρ. Μελετών Α. Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε., Κ. Κυριακίδης & Συνεργάτες Α.Ε., Slobodan Stojanovic-Weidleplan Consulting GmbH
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Γ. Νιακάτη, Ν. Φλετορίδης
Στατική μελέτη: Ι. Μυλωνάς, Σ. Τζιβανάκης, Πολιτικοί Μηχ.
Η/Μ μελέτη: Λ.Δ.Κ. – Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων Ε.Π.Ε., Ειδική Τεχνική Ε.Π.Ε.
Σύμβουλοι: Dr. N. Baker, The Martin Centre, University of Cambridge, Α. Αργυρίου-Δ. Μαντάς, ΠΡΟΤΕΧΝΑ Ε.Π.Ε., Σύμβουλοι Ενεργειολόγοι
Επίβλεψη: Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος, Β. Παππάς, Αρχιτέκτων Μηχ., Project Manager, Γ. Τσελίκας, Αρχιτέκτων Μηχ., Ε. Παπαγιαννέλη, Αρχιτέκτων Μηχ., Δ. Αλτίνης, Πολιτικός Μηχ., Ν. Σαφλέκου, Πολιτικός Μηχ., Γ. Σοφιαλίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος Μηχ., Σ. Στρατίδης, Ηλεκτρονικός
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Μηχανική Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: Ίδρυμα Παπαγεωργίου
Τοποθεσία: Δυτική Θεσσαλονίκη
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 68.500 m2
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 1991-1993
Χρόνος κατασκευής έργου: 1993-1997
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Παναγιωτίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Eπιτόπιο μουσείο στη Nάξο

Eπιτόπιο μουσείο στη Nάξο

Tο Eπιτόπιο Mουσείο Nάξου είναι ένας κατάλληλα προστατευμένος αρχαιολογικός χώρος, διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτρέπει την ασφαλή έκθεση των επιτόπου ευρημάτων στην ίδια δηλαδή θέση που ανευρέθησαν, αλλά και να…
Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση

Πρότυπο Νηπιαγωγείο με διάκριση "LEED PLATINUM" στο Ψυχικό

Το κτίριο χωροθετείται στο νοτιοδυτικό τμήμα του σχολικού συγκροτήματος, όπου το έδαφος παρουσιάζει έντονη υψομετρική διαφορά της τάξης των 9 μέτρων. Το περίγραμμα της διατιθέμενης δομήσιμης επιφάνειας του γηπέδου του…
Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Το νηπιαγωγείο στο Berriozar, στην περιοχή της Ναβάρα, στην Ισπανία, κατασκευάστηκε το 2012 και διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο των ιταλικών δημόσιων σχολείων του Reggio Emilia, όπου οι αίθουσες δραστηριοτήτων…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.