"Piraeus Port Plaza 2" αναβίωση του κτιριακού συγκροτήματος Παπαστράτου

Στo πλαίσιo του ευρύτερου έργου επανάχρησης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα εγκαταστάσεων γραφείων, το οποίο εκτείνεται σε 3 οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 17.841 m² και συνολικής οικοδομήσιμης έκτασης 77.050 m², αναβάθμισε και έδωσε ζωή στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Σε συνέχεια του έργου της επανάχρησης του σιλό με τις καπναποθήκες του Piraeus Port Plaza 1 (ΡΡΡ1), το Piraeus Port Plaza 2 (ΡΡΡ2) αποτελείται από τα κτίρια ΡΡΡ2Ε, ΡΡΡ2Ζ και το διατηρητέο κτίριο PPP2Δ.
Στο φιλόδοξο έργο της αναγέννησης της πόλης του Πειραιά και της αναβίωσης των εγκαταστάσεων του Παπαστράτου, η KN Group ανέλαβε στα εν λόγω κτίρια τον ολοκληρωμένο ρόλο του στρατηγικού συνεργάτη της Τeleperformance Ελλάδος για την ανάπτυξη των επαγγελματικών της χώρων, ο οποίος περιλαμβάνει τον κτιριολογικό σχεδιασμό, την τεχνική παρακολούθηση, την υψηλή επίβλεψη, καθώς και την παραλαβή των εκτελεσμένων εργασιών από το σύνολο των υπεργολάβων εκ μέρους του πελάτη της. Επιπροσθέτως, για το κτίριο ΡΡΡ2Ε, η ΚΝ Group εκπόνησε λεπτομερή μελέτη εσωτερικής διαρρύθμισης, καθώς και διαμόρφωση της επίπλωσης, έτσι ώστε να αναδειχτεί η εταιρική ταυτότητα.
Η φιλοσοφία σχεδίασης του PPP2 εστιάζεται κυρίως στη συνεργατικότητα, στην ενεργοποίηση έξυπνων λύσεων, στην ανάδειξη της καινοτομίας με στόχο την κάλυψη των ατομικών, αλλά και των ομαδικών αναγκών των χρηστών, καθώς και στη δυνατότητα να ακολουθούν τις εταιρικές στρατηγικές. Ο σχεδιασμός αναφέρεται σε μια φρέσκια, δυναμική γενιά εργαζομένων, καθώς εμπνέεται από τους σύγχρονους παγκόσμιους χώρους εργασίας.
Το διατηρητέο κτίριο ΡΡΡ2Δ αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και ολόκληρου του συγκροτήματος της Teleperformance. Το τριώροφο ιστορικό κτίριο του 1910 - 1920 υπήρξε πρώην οικία της εταιρείας Παπαστράτου, αλλά και της ηθοποιού και υπουργού Πολιτισμού - Αθλητισμού Μελίνας Μερκούρη. Με αμέριστο σεβασμό στην ιστορία και στην πολιτισμική του αξία, το κτίριο αποκαταστάθηκε και ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, από το εξωτερικό κέλυφος μέχρι και τη συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών τοιχογραφιών του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός της διάταξης των εσωτερικών χώρων έγινε με βάση τις ανάγκες και τις προδιαγραφές της εταιρείας, με βάση τους συγκεκριμένους όρους που έθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού λόγω της ιδιαιτερότητάς του.
Το κτίριο ΡΡΡ2Ε, με προηγούμενη χρήση ως κτίριο λιθογραφίας καπνού Παπαστράτου, ανακατασκευάστηκε το 2018 - 2019 και μετατράπηκε σε ένα "πράσινο", πιστοποιημένο με LEED, κτίριο γραφείων εμβαδού 14.000 m² με 8 ορόφους, υπόγειες θέσεις στάθμευσης και δυναμική έως 1.014 θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις γραφείων, στις οποίες έχουν μελετηθεί και πραγματοποιηθεί συνολικά όλες οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις για ένα δημιουργικό και εμπνευσμένο εργασιακό περιβάλλον. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στη δημιουργία καλύτερης ακουστικής για τους χώρους ανοιχτής διάταξης (open-space), που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, μέσω της συνολικής επένδυσης των οροφών με ηχοαπορροφητικά πετάσματα.
Στο ισόγειο φιλοξενούνται χώροι συσκέψεων και συνεργασίας για μικρές και μεγαλύτερες ομάδες, ενώ οι ανοιχτοί χώροι ανάπαυσης και διαλείμματος με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα και φωτιστικά στοιχεία προσθέτουν αξία στην καθημερινή εργασιακή ζωή. Έχουν προβλεφθεί αίθουσες εκπαίδευσης προσωπικού, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα για όλο το προσωπικό, καθώς και θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο.
Όλοι οι όροφοι είναι αφιερωμένοι στις εγκαταστάσεις γραφείων, στις οποίες η διαμόρφωση των χώρων, ο σχεδιασμός της επίπλωσης και η επιλογή των υλικών ακολουθούν μια ευελιξία και προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με τις ταχέως μεταβαλλόμενες ανάγκες της εταιρείας. Κάθε επίπεδο έχει διαμορφωθεί με ανοιχτή διάταξη, φιλοξενώντας επιπλέον κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συναντήσεων και κλειστά ιδιωτικά γραφεία.
Η πολύχρονη και βαθιά γνώση της ΚΝ Group στο σχεδιασμό και στην κατασκευή γραφείων οδήγησε στην αναβάθμιση και εξέλιξη του σταθμού εργασίας των εργαζομένων. Έξυπνα σχεδιασμένο, αυτό το έπιπλο εξασφαλίζει μέγιστη ηχοαπομόνωση, ενώ η σωστή διαχείριση καλωδίων δίνει τη δυνατότητα χρήσης σειράς γραφείων χωρίς ορατά καλώδια. Τα χρωματιστά ηχοαπορροφητικά πετάσματα μπορούν να αλλάζουν χρώμα εύκολα και οικονομικά, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες εταιρικών ταυτοτήτων. Ο σχεδιασμός του σταθμού εργασίας αποσκοπεί παράλληλα στη στενή και άμεση συνεργασία του μάνατζερ και των εργαζομένων. Επιπλέον, για την κάλυψη των αναγκών του ΡΡΡ σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πολυχρηστικές νησίδες, οι οποίες εξυπηρετούν τους εργαζόμενους και τις τεχνικές ανάγκες τους, καθώς και τον έλεγχο της εισόδου. Αποτελούν ένα πολυέπιπλο, το οποίο είναι πάντα υπερυψωμένο, με μεταλλική βάση και ειδική εσοχή για την τοποθέτηση του λογότυπου του πελάτη.
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις είναι εμφανείς στην οροφή, διατηρώντας το βιομηχανικό ύφος του κτιρίου και της περιοχής, ενώ τα γραμμικά φωτιστικά στοιχεία διαχέουν το φωτισμό στα κατάλληλα επίπεδα για την εργασία.
Η οπτική εταιρική ταυτότητα έχει αναδειχθεί και έχει ενσωματωθεί στο σχεδιασμό με ολιστικό και κομψό τρόπο. Δομικά στοιχεία του κελύφους, όπως είναι η συστοιχία των υποστυλωμάτων, έχουν αξιοποιηθεί και αναδειχθεί με την ένταξη της εταιρικής ταυτότητας σ' αυτά.
Τέλος, για τη δημιουργία ενός υγειούς και ευχάριστου περιβάλλοντος χώρου, εντάχθηκαν "πράσινες" περιοχές στην ανοιχτή κάτοψη των γραφείων, οι οποίες αναβαθμίζουν την ποιότητα της εργασιακής ζωής, ενώ ταυτοχρόνως φιλτράρουν τον αέρα.
Το κτίριο ΡΡΡ2Ζ αποτελεί το τρίτο κομμάτι του οικοδομικού τετραγώνου, το οποίο κτίστηκε εκ θεμελίων το 2019 - 2020 για τη στέγαση των γραφείων της πολυεθνικής εταιρείας Teleperformance. Αποτελείται από ισόγειο, μεσώροφο, πέντε ορόφους και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικής έκτασης 10.000 m².
Τα κτίρια PPP2Z και PPP2E έχουν λάβει την υψηλή διάκριση της πιστοποίησης LEED στο βαθμό Gold, με το κτίριο Z να είναι το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση για το 2021. Στην κατηγορία "ενέργεια και ατμόσφαιρα" το κτίριο Z κατάφερε να εμφανίσει ποσοστό βελτίωσης 22% σε σχέση με την αρχική βαθμολογία απόδοσης του κτιρίου, ενώ το κτίριο E αντίστοιχα 26%.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ελήφθησαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό καινοτόμα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Εφαρμόστηκαν στρατηγικές μείωσης της φωτορύπανσης με εξαιρετικά αποδοτικά φωτιστικά LED. Ακόμη, έγινε ευρεία χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, με κύριο στόχο την προστασία τόσο της υγείας των εργαζομένων στις κατασκευές, όσο και των χρηστών του κτιρίου. Οι βιώσιμες λεπτομέρειες στα συστήματα νερού οδήγησαν σε 100% εξοικονόμηση νερού, δημιουργώντας ένα βιώσιμο, μοναδικά σχεδιασμένο φουτουριστικό κόσμο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
AS.P.A. - Urban Environmental Reformations S.A.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
KN Group
Σύμβουλος ανάπτυξης:
Dimand S.A.
Συμβουλευτική & επίβλεψη:
KN Group
Η/Μ μελέτη:
LDK Engineering Consultants S.A.
Κατασκευή:
Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.
Σύμβουλοι μηχανικοί LEED:
DCarbon Ι.Κ.Ε.
Επίπλωση & εξοπλισμός:
KN Group
Παρουσίαση:
KN Group
Φωτογραφίες:
Στάθης Μαμαλάκης, Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Το κτιριακό συγκρότημα γραφείων και αποθηκών της εταιρείας A.B.B. βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή της Θέρμης. Ο κτιριακός όγκος γεννάται μέσα από τη γη, ως θεμελίωση και…
Κτίριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στο Φάληρο

Κτίριο γραφείων ναυτιλιακής εταιρείας στο Φάληρο

Το κτίριο αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικού εμβαδού 4.350 m² και ένα επίπεδο υπόγειου χώρου στάθμευσης. Βασικό συστατικό της κεντρικής συνθετικής ιδέας υπήρξε η υποχώρηση και ταυτόχρονη στροφή του νότιου…
Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Το κτίριο γραφείων, όπου στεγάστηκε η φαρμακευτική εταιρία BAYER, επί της Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου και της οδού Σωρού, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε μία περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται.Αποτελείται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.