Κτίριο γραφείων στο Κρυονέρι Αττικής

Η εταιρία δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο με πολλές εκδόσεις περιοδικών και εφημερίδων. Η επιθυμία της να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις την οδήγησαν στην αγορά ενός οικοπέδου 10 στρεμμάτων περίπου, στη βιομηχανική περιοχή του Κρυονερίου. Με δεδομένα το πολυάριθμο ειδικό προσωπικό (δημοσιογράφοι-συντάκτες) και τη βιομηχανική δραστηριότητα, η μελέτη προέβλεψε 2 ανεξάρτητα συγκροτήματα κτιρίων. Το κτίριο γραφείων και το κτίριο του τυπογραφείου. Η αρχιτεκτονική σύνθεση του συγκροτήματος στηρίχτηκε στις εξής παραμέτρους:
1.  Στη βιομηχανική περιοχή του Κρυονερίου. O δομημένος ιστός δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, ταυτόχρονα όμως το φυσικό περιβάλλον έπρεπε να ληφθεί υπόψη, δεδομένου ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε ύψωμα και έχει καλή θέα και προβολή στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
2.  Στην πρόθεση του μελετητή να στεγαστούν οι λειτουργικές απαιτήσεις των γραφειακών χώρων (5.500 m² περίπου) σε ένα κτίριο, όσο το δυνατό λιγότερο μονολιθικό.
3.  Στους κανονισμούς πυρασφάλειας, οι οποίοι σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι αρκετά δεσμευτικοί και καθορίζουν ως ένα βαθμό τις συνθετικές επιλογές.
Τα τρία αυτά δεδομένα οδήγησαν στη χωροθέτηση του τυπογραφείου στο πίσω μέρος του οικοπέδου και των γραφείων στο μπροστινό και παράλληλα στη διάσπαση των γραφείων σε επιμέρους όγκους.
Kτίριο γραφείων
Αποτελείται από ένα τριώροφο συγκρότημα όγκων, ο οποίος περιλαμβάνει 5 ενότητες. Οι 3 από αυτές εμβαδού 1500 m² και ύψους 11,00 m η καθεμία, οργανώνονται σε σχήμα Π και στεγάζουν τους γραφειακούς χώρους. Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την κεντρική είσοδο, την υποδοχή και τις κατακόρυφες πορείες. Οι 4 αυτές ενότητες περιβάλλουν την πέμπτη ενότητα, ένα στεγασμένο αίθριο, το οποίο λειτουργεί ως εσωτερικός κήπος, προσφέρει φυσικό φωτισμό και αερισμό στους εσωτερικούς χώρους και ταυτόχρονα εξασφαλίζει στους χρήστες στεγασμένες πορείες από τη μία ενότητα στην άλλη με τη βοήθεια εξωστών.
Η χωροθέτηση των παραπάνω λειτουργιών διέπεται από μία “εσωστρέφεια”, επιλογή η οποία υπαγορεύτηκε ως ένα σημείο από την οργάνωση των γραφειακών χώρων-open space. Έτσι τα κλειστά διευθυντικά γραφεία καταλαμβάνουν την εξωτερική περιφέρεια του σχήματος Π, ενώ τα ανοιχτά διατάσσονται γύρω από το αίθριο.
Στα δύο υπόγεια του κτιρίου στεγάζονται βοηθητικές λειτουργίες, καθώς και οι χώροι στάθμευσης.
Yλικά
Η διάθεση του μελετητή να αποφευχθεί το βιομηχανικό ύφος και η επιθυμία του ιδιοκτήτη για ένα συγκρότημα γραφείων με ιδιαίτερο χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτό είναι ορατό από την εθνική οδό, οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων υλικών, με τα οποία έγινε η επεξεργασία των όψεων.
Έτσι, ο σκελετός επενδύθηκε με σύνθετα πανό αλουμινίου σε συνδυασμό με κάποιες οριζόντιες και κατακόρυφες ζώνες εμφανούς τούβλου, ενώ το υπόλοιπο κέλυφος καλύφθηκε με υαλοπετάσματα αλουμινίου. Τα τρία αυτά υλικά υπακούουν σ΄ έναν κατασκευαστικό κάνναβο κατακόρυφης επανάληψης, με σκοπό να τονιστεί η διάσταση του ύψους.
Το αίθριο στεγάστηκε με μια τοξωτή κατασκευή από πολυκαρβονικό υλικό επάνω σε καμπύλα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι του επενδύθηκαν με μεγάλες κεραμικές πλάκες, σε μια προσπάθεια να υπογραμμιστεί ο ημιυπαίθριος χαρακτήρας του.
Και οι τέσσερις όψεις του συγκροτήματος αντιμετωπίστηκαν ως κύριες, με μια μικρή έξαρση στην κύρια όψη στην περιοχή της κεντρικής εισόδου, προσδίδοντας στο κτίριο έναν περίβλεπτο χαρακτήρα. Για τις εξωτερικές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες επιλέχτηκε η αδρή αντιμετώπιση, προκειμένου να συμβαδίζουν με την κλίμακα του κτιρίου.
Τόσο τα επιμέρους στοιχεία, όσο και η γενικότερη σύνθεση των όψεων διαγράφουν τη διάθεση του μελετητή να δώσει στο κτίριο ένα ιδιαίτερο ύφος, το οποίο θα αντανακλά τη φιλοσοφία του και παράλληλα θα το αναδείξει σε τοπόσημο για την περιοχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Θ. Χαδιώς και Συνεργάτες EΠE
Στατική μελέτη: Α. Βουτσινάς
H/M μελέτη: Α. Δρούγας - Μ. Αθανασίου, Α. Κουτσίκος
Eδαφοτεχνική μελέτη: Γεωτεχνικές Έρευνες ΑΤΕ
Tοποθεσία: Kρυονέρι Aττικής
Eμβαδό γραφειακών χώρων: 5.500 m²
Xρόνος μελέτης: Α΄ εξάμηνο 2001
Xρόνος κατασκευής έργου: Οκτώβριος 2001 - Δεκέμβριος 2002
Φωτογραφίες: B. Σαριόγλου & Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Κτίριο γραφείων στη Νέα Κηφισιά

Το νέο κτίριο γραφείων της φαρμακευτικής εταιρείας GALENICA A.E., συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 m², βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά και είναι υπό κατασκευή. Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο φορέας οπλισμένου σκυροδέματος και…
Κτίριο γραφείων & εκθεσιακών χώρων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων & εκθεσιακών χώρων στο Μαρούσι

Σύμφωνα με τις λειτουργίες που τέθηκαν προγραμματικά, το κτίριο της εταιρείας SATO A.E. εξυπηρετεί τα κεντρικά γραφεία και τους εκθεσιακούς χώρους για τα προϊόντα της. Η κατακόρυφη οργάνωση αποτελείται από…
Βιοκλιματική οικοδομή στην Αθήνα

Βιοκλιματική οικοδομή στην Αθήνα

Το "πράσινο" κτίριο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι ένα βιώσιμο οικολογικό κτίριο, από τα λίγα που υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας. Η κατασκευαστική εταιρεία προσπάθησε να συνδυάσει τις απαιτήσεις ενός βιοκλιματικού…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.