Κτίριο γραφείων στον Κεραμεικό

Το κτίριο ήταν μια παλιά αποθήκη στο χώρο του Ρούφ, δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Το κτίριο απογυμνώθηκε από τις πρόσθετες παρεμβάσεις του, η όψη αποξηλώθηκε και εν τέλει παρέμεινε ο φέρων οργανισμός με τον πυκνό ξυλότυπο.
Ο υπάρχων σκελετός, καθώς και όλα τα στοιχεία της παλαιάς αποθήκης παρέμειναν στην αρχική τους μορφή αποκαταστημένα, χωρίς πρόσθετη επέμβαση. Η επεξεργασία τους ήταν να τριφτούν και να λουστραριστούν, αφήνοντας πάνω τους όλα τα σημάδια του χρόνου.
Η παλαιά κυκλική σκάλα αποξηλώθηκε και το άνοιγμά της έγινε ενοποιητικό στοιχείο των τριών κύριων επιπέδων.
Στην πρόσοψη του κτιρίου, το σκεπτικό, καθώς και η πρόθεση του σχεδιασμού, δεν ήταν άλλη από το να αναδείξει το εσωτερικό του. Μεγάλες επιφάνειες από γυαλί, που ακολουθούν την υπάρχουσα δομή, αφήνουν το βλέμμα και το φυσικό φως να εισέλθει εντός του κτιρίου. Το κίτρινο πλέγμα από διάτρητη λαμαρίνα διακόπτει τον αυστηρό κάνναβο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σκίαστρο.
Με βάση τις παραπάνω απαιτήσεις, η αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων επιφανειών, υποστυλωμάτων και δοκαριών του κτιρίου έγινε με επίχρισμα και επίστρωση από βερνίκι. Τα πατώματα αποκαταστάθηκαν με τρίψιμο και ρητίνη, τα δε κουφώματα κατασκευάστηκαν από σίδερο. Τα μόνα στοιχεία "σύγχρονων" υλικών στην κατασκευή των καμπύλων τοίχων του ισογείου, όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφανή κρύσταλλα ασφαλείας και επίπεδα συγκράτησης, καθώς και σε επιμέρους κατασκευές όπως η υποδοχή, ο κυκλικός νιπτήρας και το bar, όπου χρησιμοποιήθηκαν corian, λακαριστοί ταμπλάδες και επένδυση δέρματος.
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν εμφανείς σιδηροσωληνώσεις διέλευσης καλωδίων, καθώς επίσης και στρογγυλά κανάλια προσαγωγής και απαγωγής αέρα, υπηρετούν και αυτές πιστά το βιομηχανικό ύφος του όλου κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Θωμάς Τσιρόπουλος (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Στατική μελέτη: Νίκος Σακελλαρίου (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Η/Μ μελέτη: Παναγιώτης Ξύδης (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Επίβλεψη: Παναγιώτης Ξύδης, Γιώργος Ξύδης
Συνεργάτες: Βασίλειος Σταυρόπουλος, Νατάσσα Γεωργαντή
Κατασκευή: CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.
Τοποθεσία: Κεραμεικός
Συνολική επιφάνεια: 2.600 m²
Μελέτη: 2007
Διάρκεια κατασκευής: 2007 – 2008
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Το κτίριο γραφείων, όπου στεγάστηκε η φαρμακευτική εταιρία BAYER, επί της Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου και της οδού Σωρού, καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε μία περιοχή που συνεχώς αναπτύσσεται.Αποτελείται…
Κτίριο γραφείων με οργανικό χωροδικτύωμα στην αθήνα

Κτίριο γραφείων με οργανικό χωροδικτύωμα στην αθήνα

H δημιουργία ενός κτιρίου το οποίο θα αποτελέσει οπτικό ορόσημο στον άξονα της οδού Φραγκοκλησιάς, συνδέοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του με τη δημόσια προβολή της επιτυχούς δραστηριότητας του ομίλου…
Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Το κτίριο της «Ζήνων ΑΕ - Ρομποτική-Πληροφορική» βρίσκεται στα Γλυκά Νερά Αττικής (ανατολικά των Αθηνών). Αν και αυτόνομο κτίριο, σε ανεξάρτητο οικόπεδο, αποτελεί προέκταση  του όμορου μεταλλικού κτιρίου με τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.