Κτίριο γραφείων στον Κεραμεικό

Το κτίριο ήταν μια παλιά αποθήκη στο χώρο του Ρούφ, δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Το κτίριο απογυμνώθηκε από τις πρόσθετες παρεμβάσεις του, η όψη αποξηλώθηκε και εν τέλει παρέμεινε ο φέρων οργανισμός με τον πυκνό ξυλότυπο.
Ο υπάρχων σκελετός, καθώς και όλα τα στοιχεία της παλαιάς αποθήκης παρέμειναν στην αρχική τους μορφή αποκαταστημένα, χωρίς πρόσθετη επέμβαση. Η επεξεργασία τους ήταν να τριφτούν και να λουστραριστούν, αφήνοντας πάνω τους όλα τα σημάδια του χρόνου.
Η παλαιά κυκλική σκάλα αποξηλώθηκε και το άνοιγμά της έγινε ενοποιητικό στοιχείο των τριών κύριων επιπέδων.
Στην πρόσοψη του κτιρίου, το σκεπτικό, καθώς και η πρόθεση του σχεδιασμού, δεν ήταν άλλη από το να αναδείξει το εσωτερικό του. Μεγάλες επιφάνειες από γυαλί, που ακολουθούν την υπάρχουσα δομή, αφήνουν το βλέμμα και το φυσικό φως να εισέλθει εντός του κτιρίου. Το κίτρινο πλέγμα από διάτρητη λαμαρίνα διακόπτει τον αυστηρό κάνναβο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σκίαστρο.
Με βάση τις παραπάνω απαιτήσεις, η αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων επιφανειών, υποστυλωμάτων και δοκαριών του κτιρίου έγινε με επίχρισμα και επίστρωση από βερνίκι. Τα πατώματα αποκαταστάθηκαν με τρίψιμο και ρητίνη, τα δε κουφώματα κατασκευάστηκαν από σίδερο. Τα μόνα στοιχεία "σύγχρονων" υλικών στην κατασκευή των καμπύλων τοίχων του ισογείου, όπου χρησιμοποιήθηκαν διαφανή κρύσταλλα ασφαλείας και επίπεδα συγκράτησης, καθώς και σε επιμέρους κατασκευές όπως η υποδοχή, ο κυκλικός νιπτήρας και το bar, όπου χρησιμοποιήθηκαν corian, λακαριστοί ταμπλάδες και επένδυση δέρματος.
Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν εμφανείς σιδηροσωληνώσεις διέλευσης καλωδίων, καθώς επίσης και στρογγυλά κανάλια προσαγωγής και απαγωγής αέρα, υπηρετούν και αυτές πιστά το βιομηχανικό ύφος του όλου κτιρίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Θωμάς Τσιρόπουλος (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Στατική μελέτη: Νίκος Σακελλαρίου (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Η/Μ μελέτη: Παναγιώτης Ξύδης (CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.)
Επίβλεψη: Παναγιώτης Ξύδης, Γιώργος Ξύδης
Συνεργάτες: Βασίλειος Σταυρόπουλος, Νατάσσα Γεωργαντή
Κατασκευή: CITICON ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.
Τοποθεσία: Κεραμεικός
Συνολική επιφάνεια: 2.600 m²
Μελέτη: 2007
Διάρκεια κατασκευής: 2007 – 2008
Φωτογραφίες: Studio Kontos

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Κτίριο γραφείων στην Aθήνα

Το κτίριο αποτελεί την έδρα της εταιρείας αρχιτεκτονικών μελετών Bobotis architects.Περιλαμβάνει πέντε υπέργειους ορόφους με χώρους γραφείων, χώρους συναντήσεων και προβολών και χώρους υποστήριξης και δύο υπόγειους ορόφους. Στο α’…
Κτίριο γραφείων, έκθεσης & παραγωγής της AS Company στη Θεσσαλονίκη

Κτίριο γραφείων, έκθεσης & παραγωγής της AS Company στη Θεσσαλονίκη

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της εμπορικής-βιομηχανικής εταιρείας Η/Υ και παιχνιδιών AS COMPANY Α.Ε. υλοποιήθηκαν με στόχο τη μετεγκατάσταση της έδρας της εταιρείας και τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κέντρου διανομής (logistics…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.