Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στο Ν. Hράκλειο Aττικής

Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Δαφνίδος στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει χρήσεις γραφείων και καταστημάτων. Η θέση του οικοπέδου σε μια περιοχή με εμφανή τάση για ανάπτυξη εμπορικών και γραφειακών δραστηριοτήτων, κοντά στις κεντρικές οδούς Ιφιγένειας και Ηρακλείου, αποτέλεσε το βασικό παράγοντα για την επιλογή των χρήσεων του κτιρίου.
Περιλαμβάνει ένα ισόγειο κατάστημα, τρεις ορόφους με χώρους γραφείων και υπόγειο χώρο που χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν ως ενιαίοι - ευέλικτοι με δυνατότητα διαχωρισμού σε επιμέρους χώρους ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη.
Η κτιριακή μάζα αναπτύσσεται νοτιοανατολικά παράλληλα με την οδό Δαφνίδος και εφάπτεται στη βορειοανατολική πλευρά σε υφιστάμενο κτίριο. Η χωροθέτηση έγινε έτσι ώστε η επαφή με το υπάρχον κτίσμα να πραγματοποιηθεί από την πλευρά του κλιμακοστασίου.
Ο κτιριακός όγκος διασπάται σε δύο επιμέρους τμήματα: τον κύριο όγκο των γραφείων και τον όγκο της εισόδου - κλιμακοστασίου. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε αφενός για να ακολουθηθεί η προγραμματική λογική της κάτοψης και στους όγκους και αφετέρου για να επιλυθεί το πρόβλημα της ένταξης της απόληξης του κλιμακοστασίου στην κτιριακή μάζα. Στη διάσπαση των όγκων συνέβαλε και η επιλογή των υλικών επένδυσης των όψεων. Ο όγκος του κλιμακοστασίου επενδύεται εξ ολοκλήρου με πτυχωτή λαμαρίνα και φέρει κατακόρυφη σειρά υαλοστασίων, ενώ ο όγκος των γραφείων και του καταστήματος διαμορφώνεται κυρίως με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες στις δύο όψεις (νοτιοανατολική και βορειοδυτική).
O φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα και οι οπτοπλινθοδομές επενδύονται παντού είτε με πτυχωτή λαμαρίνα είτε με φύλλα αλουμινίου. Επίσης, χρησιμοποιούνται πολυκαρβονικά φύλλα για την επικάλυψη των μεταλλικών στεγάστρων της κύριας όψης, μεταλλικά κιγκλιδώματα για τους εξώστες και τους ημιυπαίθριους χώρους και εκτεταμένες επιφάνειες υαλοστασίων.
Εξώστες αναπτύσσονται μόνο στην όψη προς την οδό Δαφνίδος. Η χρήση μεταλλικών κατακόρυφων διατομών σε συνδυασμό με τα μεταλλικά κιγκλιδώματα αποβλέπουν στην ομαδοποίηση των εξωστών σε έναν ξεχωριστό ενιαίο όγκο, που προεξέχει από την κύρια μάζα του κτιρίου οριοθετώντας και προβάλλοντας τη χρήση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: ΜΟΒ αρχιτέκτονες: Β. Μπασκόζος - Δ. Τσαγκαράκη & Συνεργάτες
Συνεργάτης: Μ. Παγώνα
Στατική μελέτη: Π. Μαλανδράκης
Η/Μ μελέτη: EMG Π. Γουρδούπαρης - Δ. Μαρκόζης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 600,78 m²
Χρόνος κατασκευής: 2000 - 2001
Φωτογραφίες: Ν. Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Αθήνα

Ο ορθοκανονικός όγκος του κτιρίου ακολουθεί με πειθαρχία το πολεοδομικό όριο, καθώς στη γωνία του μειούται, διευκολύνοντας από τον οδικό άξονα την οπτική επαφή με το φυσικό ανάγλυφο που προβάλλει…
Κτίριο γραφείων & εκθεσιακών χώρων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων & εκθεσιακών χώρων στο Μαρούσι

Σύμφωνα με τις λειτουργίες που τέθηκαν προγραμματικά, το κτίριο της εταιρείας SATO A.E. εξυπηρετεί τα κεντρικά γραφεία και τους εκθεσιακούς χώρους για τα προϊόντα της. Η κατακόρυφη οργάνωση αποτελείται από…
Κτίριο γραφείων  στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Το συγκρότημα βρίσκεται στη Λ. Κηφισού κι αποτελείται από δύο κτίρια. Το κυρίως κτίριο είναι τριώροφο και περιλαμβάνει χώρους γραφείων. Το βοηθητικό κτίριο είναι διώροφο και περιλαμβάνει χώρους συντήρησης και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.