Το Orange Grove είναι μια πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα και των Ελληνο - Ολλανδών συνεργατών της, σε μια προσπάθεια μετρίασης της ανεργίας των νέων και της φυγής των δημιουργικών μυαλών. Το Orange Grove είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων και οργανισμών από την Ολλανδία και την Ελλάδα, ολλανδικών εταιρειών με μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά, ελληνικών επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ιδιωτών που σχετίζονται με τις δυο χώρες.
Μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, το έργο προσπαθεί να εμπνεύσει το χρήστη, το νέο επιχειρηματία, ενσωματώνοντας στη μελέτη βασικά σημεία αρχής του "Orange Grove project", που είναι κινητικότητα, ευελιξία και συνδεσιμότητα.

Κινητικότητα
Εκφράζεται με τη δημιουργία κινητών στοιχείων. Όλα τα έπιπλα, οι θέσεις εργασίας και συνεργασίας, ακόμη και ο κλειστός χώρος συσκέψεων, έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η ελεύθερη μετακίνησή τους στο χώρο.

Ευελιξία
Μέσω της κινητικότητας των στοιχείων του χώρου επιτυγχάνεται η πλήρης ευελιξία και προσαρμογή σε κάθε δυνατή χρήση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί, επιτρέποντας κάθε μορφή συνεργασίας. Μετακινούμενα διαχωριστικά ενισχύουν την ευελιξία που προσφέρεται, από τη μοναδιαία εργασία μέχρι τη φιλοξενία ενός συνεδρίου 250 ατόμων.

Συνδεσιμότητα
Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η συνδεσιμότητα. Η ευκολία που υπάρχει για την οποιαδήποτε διάταξη, μετακινώντας τα έπιπλα, συνοδεύεται και από αντίστοιχη ευκολία στη σύνδεση της μονάδας εργασίας με τους επίτοιχους ρευματοδότες και κατά προέκταση με όλο τον κόσμο.
Το έργο πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με υποστήριξη από ολλανδικές και ελληνικές εταιρείες και οργανισμούς. Πρόθεση όλων ήταν η κατασκευή να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών να διατεθεί στις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες του χώρου. Όμως αυτό το γεγονός αποτέλεσε πρόκληση, ώστε η μέγιστη αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς τους μελλοντικούς χρήστες του χώρου. Έτσι, ο χώρος διαμορφώθηκε με έντονα χρώματα, γραφιστικά και λεπτομέρειες σε βιομηχανικό ύφος, με έντονη την παρουσία της Ολλανδίας, της Ελλάδας και φυσικά των πορτοκαλιών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου
Η/Μ μελέτη: Technomech - Χ. Μηλιώνης - Ζ. Τσιάτσικας O.E.
Γραφιστικά: Δάφνη Ευαγγέλου
Κύριος του έργου: Netherlands Embassy in Athens
Τοποθεσία: Αθήνα
Εμβαδό: 450 m²
Χρόνος μελέτης: Ιούνιος 2013
Χρόνος κατασκευής: Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2013
Φωτογραφίες: Κώστας Λακαφώσης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Η νέα έδρα του Oμίλου ΑΑ Holdings αποτελεί ένα παράδειγμα σύγχρονων εγκαταστάσεων γραφείων που χωροθετούνται σε επαφή με τη Λεωφόρο Κηφισού, συνδέοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους με τη δημόσια…
Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Μετατροπή παλαιού βυρσοδεψείου σε κτίριο γραφείων.

Το συγκρότημα του Βυρσοδεψείου Μ. καί Γ.Σίμου βρίσκεται στο Μοσχάτο επί των οδών Κύπρου, Υδρας καί Λευκάδος, πολύ κοντά στην οδό Πειραιώς. Κατασκευάστηκε περί το 1930, την περίοδο ανάπτυξης της βιομηχανίας…
Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων στην Αθήνα

Το κτίριο της «Ζήνων ΑΕ - Ρομποτική-Πληροφορική» βρίσκεται στα Γλυκά Νερά Αττικής (ανατολικά των Αθηνών). Αν και αυτόνομο κτίριο, σε ανεξάρτητο οικόπεδο, αποτελεί προέκταση  του όμορου μεταλλικού κτιρίου με τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.