Γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας

Τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας BMS United Bunkers αναπτύσσονται στους τρεις τελευταίους ορόφους εννιαώροφου κτιρίου γραφείων στην περιοχή της ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά. Η κάτοψη των επιπέδων είναι χαρακτηριστικά επιμήκης, απαλλαγμένη από ενδιάμεσα υποστυλώματα και αναπτύσσεται κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης.
Στόχος της μελέτης ήταν η διαμόρφωση χώρων που αναδεικνύουν και ενισχύουν το πνεύμα ομαδικής συνεργασίας, το οποίο διατρέχει τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ επιτρέπουν την παρεμβολή σημείων που παρέχουν ιδιωτικότητα ή προσφέρονται για την εκτόνωση των κύριων λειτουργιών.
Το επίπεδο του έκτου ορόφου φιλοξενεί τον κύριο χώρο συναλλαγών (trading floor) της εταιρείας καθώς και τα δύο διευθυντικά γραφεία, ο έβδομος όροφος φιλοξενεί την υποδοχή, το λογιστήριο και την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ ο όγδοος είναι προορισμένος για την ψυχαγωγία και το διάλειμμα από τη δουλειά.
Στα τρία επίπεδα εφαρμόστηκαν παρόμοιες βασικές αρχές σχεδιασμού, οι οποίες αποδίδουν κοινή αρχιτεκτονική ταυτότητα σε όλους του χώρους. Η σύνθεση και στα τρία επίπεδα ξεκινάει από την αναγνώριση και ανάδειξη της ποιότητας των επιμήκων χώρων. Κοινό σημείο είναι επίσης η εισαγωγή λευκών επιφανειών –σε κατακόρυφα και οριζόντια επίπεδα- οι οποίες έρχονται σε ισχυρή αντίθεση με τις σκούρες επιφάνειες των τοίχων, της οροφής και του δαπέδου. Σημειακές εξαιρέσεις στο βασικό λεξιλόγιο της σύνθεσης σηματοδοτούν τις προγραμματικές διαφοροποιήσεις.
Η χωρική διάταξη του έκτου ορόφου διαμορφώνεται από το λευκό επίμηκες τραπέζι συναλλαγών το οποίο φιλοξενεί 22 θέσεις εργασίας. Κατά μήκος του άξονα, πάνω από το τραπέζι συναλλαγών βρίσκεται αναρτημένη μία ξύλινη δοκός, η οποία αποτελείται από πέντε κορμούς ελαφρώς κατεργασμένης καστανιάς. Το οριζοντιωμένο ξύλινο αυτό "κατάρτι" φέρει οθόνες με ζωντανή πληροφόρηση των αγορών καθώς επίσης και το βασικό φωτισμό ο οποίος και έχει "χωνευτεί" στις κάτω και άνω παρειές των κορμών.
Στα πλαϊνά της αίθουσας λευκά διάτρητα πανέλα κρύβουν τους αποθηκευτικούς χώρους, φιλτράρουν το φυσικό φως των παραθύρων και λειτουργούν ως ηχοαπορροφητικά στοιχεία. Στο ανατολικό άκρο του ορόφου βρίσκονται τα δύο διευθυντικά γραφεία, στα οποία η χρήση θερμότερων υλικών και φωτισμού έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη λιτή και δίχρωμη αρχιτεκτονική της κύριας αίθουσας.
Στο δυτικό άκρο αναπτύσσεται μία ακόμα αίθουσα με συμπληρωματικές θέσεις και δυνατότητα απομόνωσης από τον κύριο χώρο.
Στον έβδομο όροφο ακολουθούνται παρόμοιες γενικές αρχές σχεδιασμού αλλά εκεί πλέον -για λόγους λειτουργίας- η διάταξη του χώρου δεν είναι ανοιχτή. Η κάτοψη χωρίζεται σε τρεις διακριτούς χώρους με την προσθήκη ενός καμπύλου λευκού τοίχου στο μέσο και ενός εγκάρσιου διαφράγματος το οποίο απομονώνει την αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί, το έξι μέτρων μήκους λευκό τραπέζι περιβάλλεται από τις ξύλινες επιφάνειες του δαπέδου, της οροφής και των συρόμενων πετασμάτων που κρύβουν την κουζίνα.
Τέλος, ο όγδοος όροφος φιλοξενεί την αίθουσα της ψυχαγωγίας, το σαλόνι και την τραπεζαρία. Το ανάπτυγμα τριών ιστίων από το ιστιοπλοϊκό σκάφος, στο οποίο χορηγός είναι η εταιρεία, διαμορφώνει την επιφάνεια της οροφής.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
R.C.TECH - Νάσος Ε. Χαμηλοθώρης,
Γιάννης Δουρίδας, Χριστίνα Κόντου
Κατασκευή:
R.C.TECH - Νάσος Ανδρουτσόπουλος,
Μάρκος Δουρίδας
Μηχανολογική μελέτη:
Βασίλης Λυκοσκούφης
Φωτογραφίες:
Λουΐζα Νικολαΐδου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων, Αθήνα

Κτίριο γραφείων και καταστημάτων, Αθήνα

Το κτίριο προκύπτει από τη σύνθεση δύο ξεχωριστών όγκων, ενός μονώροφου εμπορικού καταστήματος 1.300 m² και ενός πενταώροφου κτιρίου γραφείων σε σχήμα "Γ" που το περιβάλλει, δημιουργώντας ένα όριο προς…
Κτίριο εμπορικής χρήσης στην Αθήνα

Κτίριο εμπορικής χρήσης στην Αθήνα

Tο κτίριο της οδού Σόλωνος 9 στο Kολωνάκι, σχεδιάστηκε για να στεγάσει ενιαία εμπορική δραστηριότητα διαφορετικών οίκων μόδας. Η οργάνωση ανά όροφο των επιμέρους τομέων υποστηρίζεται από κυλιόμενες και συμβατικές…
Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Καλλιθέα

Κτίριο γραφείων & καταστημάτων στην Καλλιθέα

Το κτίριο, ιδιοκτησίας της “Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας”, βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού 166, μετά το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει πρόσωπο επί των οδών Βαλέστρα και Καλαφάτη, οι οποίες βρίσκονται 14,00 m…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.