Αρχιτεκτονικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Τα γραφεία της εταιρείας Nimand Architects, στεγάζονται σε ιδιόκτητο τριώροφο χώρο, σε μια περιοχή της Θεσσαλονίκης χωρίς αρχιτεκτονική ταυτότητα, χαμηλής δόμησης, με πολλές μικρές ισόγειες κατοικίες με καταπράσινους κήπους.
Η μελέτη της αποκατάστασης είχε στόχο αφενός τη διατήρηση του κελύφους, αφετέρου τη δημιουργία ενός χώρου γραφείων με σύγχρονες προδιαγραφές και σύγχρονη τεχνολογία. Οι χώροι εσωτερικά αναπτύσσονται σε ανοικτή διάταξη και μόνο οι αίθουσες συνεργασίας μπορούν να απομονωθούν. Η αποκατάσταση έγινε σε δύο φάσεις, η πρώτη στον ισόγειο χώρο και η δεύτερη στους ορόφους.
Το ισόγειο είναι κτίσμα του 1957, με φέρουσα λιθοδομή με το σύστημα των πεσσών, πάχους 60 cm και με τελειώματα από συμπαγείς οπτοπλίνθους στα ανοίγματα. Αυτή η λιθοδομή, στην οποία εμπεριέχονται τεμάχια από μαρμαρόπλακες και εντοιχισμένα μέλη από κατεδαφίσεις, αποκαλύφθηκε στη φάση της ανακαίνισης, μετά την αποξήλωση των επιχρισμάτων και αποφασίστηκε η πλήρης αποκάλυψή της σε όλους τους χώρους. Η ιδιαίτερη εμφάνιση αυτής της τοιχοποιίας προσδίδει στο χώρο ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη συνεχή παρουσία του παρελθόντος.
Το 1971, σε μεταγενέστερη επέμβαση προσθήκης ορόφων, στο παλαιό κτίσμα κατασκευάστηκε εσωτερικά του υπάρχοντος κελύφους ανεξάρτητος φέρων οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρίς να καταστραφούν οι φέρουσες λιθοδομές.
Κατά την επέμβαση, στον πρώτο και δεύτερο όροφο καθαιρέθηκαν ορισμένες εσωτερικές τοιχοποιίες για την ενοποίηση των χώρων. Στις τοιχοποιίες που παρέμειναν εφαρμόστηκε τσιμεντοκονία κουρασανίτ με ειδική επεξεργασία, η οποία έχει ως τελικό αποτέλεσμα την υφή εμφανούς οπλισμένου σκυροδέματος.
Ένας γυάλινος τοίχος - βιβλιοθήκη διπλής όψης χωρίζει τον ενιαίο χώρο γραφείων από το μικρό συνεδριακό, στο επίπεδο του ισογείου.
Τα δάπεδα στα δύο επίπεδα, καθώς και στο μεταλλικό κλιμακοστάσιο που τα συνδέει έχουν επικαλυφθεί με λευκό μάρμαρο.
Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε στη μελέτη του φωτισμού, έτσι ώστε να αναδεικνύει τις ενδιαφέρουσες υφές και τις αποχρώσεις των φυσικών υλικών που έχουν επιλεχθεί, αλλά και να δημιουργεί συγχρόνως ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον. Η πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο συνδιαλέγονται και ισορροπούν με τα κουφώματα αλουμινίου, το γυαλί και τις λευκές λάκες των επίπλων, δημιουργώντας ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Μία έντονη χρωματική πινελιά, το κιτρινοπράσινο χρώμα των καθισμάτων "ταράζει" ευχάριστα την ήρεμη, "ψυχρή", γκρίζα συνολική απόχρωση.
Σε όλους τους χώρους εφαρμόστηκε σύγχρονη τεχνολογία ψηφιακής επικοινωνίας, ενδοδαπέδια, με τερματικά σε κάθε επί μέρους θέση εργασίας, προβολικές συσκευές, ηχητική εγκατάσταση και ασύρματη επικοινωνία.
Στο ισόγειο του κτιρίου, δίπλα στην κεντρική είσοδο υπάρχει το control room, όπου τοποθετήθηκε το κεντρικό rack με το τηλεφωνικό κέντρο και όλες τις ενεργές συσκευές του δικτύου δομημένης καλωδίωσης, που απαιτούνται για τη λειτουργία του γραφείου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Νίκη Μάνου - Ανδρεάδη
Επίβλεψη: Nimand Architects
Κατασκευή: Nimand Architects
Tοποθεσία: Γ’ Σεπτεμβρίου 22, Θεσσαλονίκη
Xρόνος μελέτης: Α’ φάση 2006 - 2007, Β’ φάση 2010 - 2011
Xρόνος κατασκευής: Α’ φάση 2006 - 2007, Β’ φάση 2010 - 2011
Φωτογραφίες: Heinz Troll

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Το κτίριο φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας, καθώς και ένα ανεξάρτητο τραπεζικό υποκατάστημα. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι βυθισμένο στο έδαφος. Η ανωδομή, εμβαδού…
Συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση συγκροτήματος γραφείων στην είσοδο του Δήμου Aμαρουσίου, δόθηκε η ευκαιρία στους μελετητές να εκφράσουν τις απόψεις τους τόσο σχετικά με τη μορφή που πρέπει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.