Αποκατάσταση και μετατροπή αποθήκης σε αρχιτεκτονικό γραφείο

Το κτίριο βρίσκεται στην παλιά πόλη των Χανίων, στην 4η πάροδο Καλλινίκου Σαρπάκη 40. Πρόκειται για κτίσμα με άγνωστη την αρχική χρήση του, όμορο του ενετικού ναού του Αγίου Ελευθερίου. Η κατασκευή του ανάγεται στην περίοδο της ενετοκρατίας και υπέστη σημαντικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της τουρκοκρατίας με τη μετατροπή του σε αποθήκη.
Εσωτερικά ο χώρος παρουσιάζει ενδιαφέρον, με τη θολωτή οροφή και τα λίθινα υποστυλώματα με τα τόξα που την υποστηρίζουν, το μεγάλο εσωτερικό ύψος του και τα αρχιτεκτονικά ίχνη παλαιοτέρων κατασκευαστικών φάσεων, που σώζονται στις τοιχοποιίες και το δάπεδο, τα οποία αποτέλεσαν και σημαντικό υλικό τεκμηρίωσης. Αποδίδει έτσι μια στιβαρή εικόνα της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του.
Η μελέτη προσέγγισε το ζήτημα της αποκατάστασης του κελύφους με σεβασμό στην ιστορικότητα του, με επιλεκτική ανάδειξη των ενδιαφερόντων λίθινων στοιχείων και με υλικά συμβατά με το δομικό χαρακτήρα του, ενώ για τις τελικές επικαλύψεις χρησιμοποιήθηκαν έγχρωμα πατητά κονιάματα.
Επιλέχτηκε επίσης και με κριτήριο την αντιστρεψιμότητα της παρέμβασης, τα δίκτυα και οι νέες εγκαταστάσεις που ήταν απαραίτητες για την επανάχρηση του χώρου ως αρχιτεκτονικό γραφείο, να μην ενσωματωθούν στις λιθοδομές αλλά να ακολουθήσουν εμφανείς διαδρομές, συμβάλλοντας στην ταυτότητα της νέας χρήσης.
Στο εσωτερικό, ο προτεινόμενος ορθογωνικός κάναβος διαφοροποιείται από τη γεωμετρία του κελύφους, αλλά εγγράφεται αρμονικά σε αυτήν. Η ανάκτηση τμήματος του παταριού και ο τρόπος κατασκευής του, το καθιστούν ένα λεπτό διάφραγμα που αιωρείται, χωρίς να αλλοιώνεται η συνολική εικόνα του χώρου, το ύψος του και τα ενδιαφέροντα δομικά του στοιχεία. Εικόνα που γίνεται άμεσα αντιληπτή, τόσο στον εισερχόμενο, ο οποίος αντικρίζει το πατάρι αυτό, μακριά και στο ύψος του ματιού, όσο και στον ευρισκόμενο εντός του γραφείου.
Η προτεινόμενη γραφή, υποστηριζόμενη και από την επιλογή των υλικών, καθιστά σαφή την αρχιτεκτονική ταυτότητα της παρέμβασης και συνδιαλέγεται με το ιστορικό κέλυφος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βερικακης Γιάννης
Επίβλεψη: Βερικακης Γιάννης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΔΙΑΣ κατασκευαστική Ε.Π.Ε.
Τοποθεσία: παλιά πόλη Χανίων
Ιδιοκτήτης: Βερικάκης Γιάννης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 45.00 m²
Χρόνος μελέτης: 2011
Χρόνος κατασκευής: 2012
Παρουσίαση: Βλατιτση Νατάσα
Φωτογραφίες: Μεσσαριτάκης Γιώργος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων διοίκησης στην Ελευσίνα

Κτίριο γραφείων διοίκησης στην Ελευσίνα

Το κτίριο τοποθετήθηκε στη νοτιοδυτική πλευρά του οικοπέδου, στην κορυφή φυσικού πρανούς, ώστε να ξεχωρίζει από τα κτίρια των αποθηκών και να εποπτεύει το σύνολο των εγκαταστάσεων και αποτελείται από…
Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Εκθεσιακός χώρος στο Μαρούσι

Πρόκειται για εμπορική έκθεση επάνω σε έναν πολυσύχναστο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η ενίσχυση της εμπορικής παρουσίας. Κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε να επιτευχθεί με τη μεγιστοποίηση της διαφάνειας του…
Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Οδοντιατρείο στην Κηφισιά

Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση οδοντιατρείου 190 m2 σε συγκρότημα επαγγελματικών χώρων στην Κηφισιά.Στόχος ήταν η δημιουργία ενός άρτια διαμορφωμένου και εξοπλισμένου ιατρικού χώρου, σε συνδυασμό με μια αίσθηση οικειότητας,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.