Αποκατάσταση και μετατροπή αποθήκης σε αρχιτεκτονικό γραφείο

Το κτίριο βρίσκεται στην παλιά πόλη των Χανίων, στην 4η πάροδο Καλλινίκου Σαρπάκη 40. Πρόκειται για κτίσμα με άγνωστη την αρχική χρήση του, όμορο του ενετικού ναού του Αγίου Ελευθερίου. Η κατασκευή του ανάγεται στην περίοδο της ενετοκρατίας και υπέστη σημαντικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της τουρκοκρατίας με τη μετατροπή του σε αποθήκη.
Εσωτερικά ο χώρος παρουσιάζει ενδιαφέρον, με τη θολωτή οροφή και τα λίθινα υποστυλώματα με τα τόξα που την υποστηρίζουν, το μεγάλο εσωτερικό ύψος του και τα αρχιτεκτονικά ίχνη παλαιοτέρων κατασκευαστικών φάσεων, που σώζονται στις τοιχοποιίες και το δάπεδο, τα οποία αποτέλεσαν και σημαντικό υλικό τεκμηρίωσης. Αποδίδει έτσι μια στιβαρή εικόνα της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του.
Η μελέτη προσέγγισε το ζήτημα της αποκατάστασης του κελύφους με σεβασμό στην ιστορικότητα του, με επιλεκτική ανάδειξη των ενδιαφερόντων λίθινων στοιχείων και με υλικά συμβατά με το δομικό χαρακτήρα του, ενώ για τις τελικές επικαλύψεις χρησιμοποιήθηκαν έγχρωμα πατητά κονιάματα.
Επιλέχτηκε επίσης και με κριτήριο την αντιστρεψιμότητα της παρέμβασης, τα δίκτυα και οι νέες εγκαταστάσεις που ήταν απαραίτητες για την επανάχρηση του χώρου ως αρχιτεκτονικό γραφείο, να μην ενσωματωθούν στις λιθοδομές αλλά να ακολουθήσουν εμφανείς διαδρομές, συμβάλλοντας στην ταυτότητα της νέας χρήσης.
Στο εσωτερικό, ο προτεινόμενος ορθογωνικός κάναβος διαφοροποιείται από τη γεωμετρία του κελύφους, αλλά εγγράφεται αρμονικά σε αυτήν. Η ανάκτηση τμήματος του παταριού και ο τρόπος κατασκευής του, το καθιστούν ένα λεπτό διάφραγμα που αιωρείται, χωρίς να αλλοιώνεται η συνολική εικόνα του χώρου, το ύψος του και τα ενδιαφέροντα δομικά του στοιχεία. Εικόνα που γίνεται άμεσα αντιληπτή, τόσο στον εισερχόμενο, ο οποίος αντικρίζει το πατάρι αυτό, μακριά και στο ύψος του ματιού, όσο και στον ευρισκόμενο εντός του γραφείου.
Η προτεινόμενη γραφή, υποστηριζόμενη και από την επιλογή των υλικών, καθιστά σαφή την αρχιτεκτονική ταυτότητα της παρέμβασης και συνδιαλέγεται με το ιστορικό κέλυφος.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βερικακης Γιάννης
Επίβλεψη: Βερικακης Γιάννης
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΔΙΑΣ κατασκευαστική Ε.Π.Ε.
Τοποθεσία: παλιά πόλη Χανίων
Ιδιοκτήτης: Βερικάκης Γιάννης
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 45.00 m²
Χρόνος μελέτης: 2011
Χρόνος κατασκευής: 2012
Παρουσίαση: Βλατιτση Νατάσα
Φωτογραφίες: Μεσσαριτάκης Γιώργος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Κτίριο γραφείων στο Μαρούσι

Η στέγαση ενός οράματος και όχι απλώς ενός αρχιτεκτονικού γραφείου, ήταν η αρχική κινητήρια ιδέα για τη δημιουργία ενός χώρου στο Μαρούσι, με την ονομασία workshop. Βασικό στοιχείο για την…
Κτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Κτίριο γραφείων στην Κηφισιά

Ιδιαίτερο βάρος κατά το σχεδιασμό δόθηκε στο λοξό τοίχο της νoτιοανατολικής όψης, ο οποίος αποτελεί το πρώτο στοιχείο του κτιρίου που αντικρίζει κάποιος εξερχόμενος από την εθνική οδό προς το…
Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Κτίριο γραφείων, έκθεσης και κατοικίας στην Αθήνα

Η θέση του κτιρίου σε ένα προνομιακό αλλά μικρής κάλυψης γωνιακό οικόπεδο επέβαλε τον  καθ΄ ύψος σχηματισμό του, μέσα από μια κίνηση διάρθρωσης τριών περιοχών, δυναμικά συσχετισμένων με τη λειτουργική…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.