Ανακατασκευή κτιρίου γραφείων με ενεργειακό σχεδιασμό

Η ανακατασκευή αφορά στη μετατροπή ενός πενταώροφου κτιρίου αποθηκών σε κτίριο γραφείων με ισόγειο κατάστημα. Ο ενεργειακός σχεδιασμός πρυτάνευσε - ο φέρων οργανισμός και το περίβλημα αναδομήθηκαν για να ανταποκριθούν στις βιοκλιματικές αρχές και στις απαιτήσεις κανονισμών που διέπουν τη νέα χρήση. Τμήμα του κτιρίου αφαιρέθηκε σε όλο το ύψος, επιτρέποντας τη διείσδυση του φυσικού φωτός στην καρδιά του, την ενίσχυση του φυσικού αερισμού, αλλά και τη διαμόρφωση ενός δεύτερου κλιμακοστάσιου.
Κάθε όψη μετασκευάστηκε ανάλογα με τον προσανατολισμό της. Δυτικά, σκίαστρα ειδικής κατασκευής αναρτήθηκαν εξωτερικά, για να προστατεύουν τους χώρους από την υπερθέρμανση και τη θάμβωση. Το σχήμα τους παραπέμπει στα ιστιοφόρα που κατάκλυζαν κάποτε το γειτονικό λιμάνι του Πειραιά. Τα "ιστία" καλύπτουν πολλές επιπλέον ανάγκες: φιλτράρουν οπτικά και ηχητικά την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ παγιδεύουν  το βορειοανατολικό μελτέμι, βελτιώνοντας την ποιότητα του εισερχόμενου αέρα.
Τμήμα της νότιας όψης υποχωρεί πίσω από το αποκομμένο τμήμα της και το νέο ανοικτό κλιμακοστάσιο. Οι νέοι μεταλλικοί εξώστες χρησιμεύουν όχι μόνο ως πλατύσκαλα αλλά και ως καταφύγια για τους καπνιστές. Όλοι οι χώροι κύριας χρήσης έχουν θέα προς τα έξω και επαρκή φυσικό φωτισμό, που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας και την άνοδο της θερμοκρασίας που θα προκαλούσε ο ηλεκτροφωτισμός.
Σε τμήμα των όψεων προστέθηκε σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης στους υφιστάμενους τοίχους διπλής οπτοπλινθοδομής. Σε άλλα, τυφλά τμήματα των όψεων, προστέθηκε σύστημα εξωτερικής επικάλυψης με φύλλα ψευδάργυρου μονής ραφής επάνω σε ξύλινη επένδυση και θερμομόνωση, για τη δημιουργία ενός ενεργειακού τοίχου που "αναπνέει".
Η χρωματική παλέτα κινείται ανάμεσα σε φυσικές αποχρώσεις του ξύλου και του μετάλλου, ενώ η ισχυρή πλαστικότητα των ξύλινων περσίδων παρέχει μια επιβλητική παρουσία στον κεντρικό δρόμο.
Φυτεύσεις σε νευραλγικές θέσεις παρέχουν φυσική προστασία από τη θερμότητα το καλοκαίρι. Ζώνες υψηλής φύτευσης, παράλληλες με τις αντίστοιχες όψεις, έχουν διαμορφωθεί στο έδαφος, ενώ χαμηλή φύτευση καλύπτει επιφάνειες των δωμάτων. Ζώνες χαμηλής φύτευσης με ξηρόφυτα πρόκειται να τοποθετηθούν σε επιμήκεις ζαρντινιέρες, που θα αναρτηθούν στις στάθμες όλων των ορόφων κατά μήκος της δυτικής όψης. Στο ακάλυπτο τμήμα του δώματος του τελευταίου ορόφου πρόκειται να τοποθετηθεί πλωτό ξύλινο δάπεδο.
Ο φυσικός αερισμός ενδυναμώθηκε μέσω των ανοιγμάτων και της φυσικής παγίδευσης του ανέμου, ενώ ο φυσικός φωτισμός διασφαλίστηκε σε όλους τους χώρους εργασίας, με το μέγιστο δυνατό κέρδος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Δεδομένου ότι το ακίνητο βρίσκεται σε υψόμετρο μόλις 2,7 m από τη στάθμη της θάλασσας και κοντά σε κοίτη ποταμού, επιλέχθηκε σύστημα αξιοποίησης  της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου μέσω αντλιών θερμότητας με εναλλάκτη τύπου νερού - νερού. Κυρίως λόγω της εκτεταμένης κάλυψης του οικοπέδου, κατασκευάστηκε εναλλάκτης ανοιχτού κυκλώματος. Η λειτουργία του συστήματος είναι απαλλαγμένη από τη δημιουργία καυσαερίων, η δε ενεργειακή κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί κατά 65% για ψύξη και 62% για θέρμανση, σε σύγκριση με ενός συμβατικού συστήματος. Το κτίριο ελέγχεται κεντρικά μέσω συστήματος διαχείρισης (BMS).
Μείγμα από ειδικές και τυποποιημένες κατασκευές διαμορφώνει ένα βιοκλιματικό κτίριο, που ενσωματώνει καλό σχεδιασμό και επιδεξιότητα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Αγνή Κουβελά - Παναγιωτάτου
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Νίκος Αγορόπουλος, Οδυσσέας Διακάκης, Σωσσάννα Κάρλα
Στατική μελέτη κτιρίου: Βασίλης Κωνσταντίνου, Γιάννης Κοριαλός, πολιτικοί μηχανικοί
Στατική μελέτη ιστίων: Χρήστος Πλαΐνης, πολιτικός μηχανικός
H/M μελέτη: Αντώνης Κουβελάς, μηχανολόγος μηχανικός, Διονύσης Ρόκομας, ηλεκτρολόγος μηχανικός
Eπίβλεψη: Αγνή Κουβελά - Παναγιωτάτου, Αντώνης Κουβελάς
Iδιοκτήτης: ΙΡΙΣ - ΕΛΠΙΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.
Tοποθεσία: Πειραιάς
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 1997,66 m2
Xρόνος μελέτης: 2009
Xρόνος κατασκευής: 2014
Παρουσίαση: Αγνή Κουβελά - Παναγιωτάτου
Φωτογραφίες: Μεγακλής Γαντζίας

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Κτίριο γραφείων τράπεζας, Αθήνα

Το κτίριο φιλοξενεί τις διοικητικές υπηρεσίες της τράπεζας, καθώς και ένα ανεξάρτητο τραπεζικό υποκατάστημα. Αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, εκ των οποίων το ένα είναι βυθισμένο στο έδαφος. Η ανωδομή, εμβαδού…
Aναδιαμόρφωση κτιριακού συγκροτήματος

Aναδιαμόρφωση κτιριακού συγκροτήματος

Το κτιριακό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού περίπου 10.000 m², βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων στο Νέο Ψυχικό, σε οικόπεδο εμβαδού 4.320 m². Αποτελείται από 4.200 m² χώρων γραφείων, 1.800 m² εκθεσιακών…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.