Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου στον Πειραιά

Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε η ανακαίνιση τμήματος των εγκαταστάσεων της εταιρείας STOP, στον Πειραιά, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των μέσων ατομικής προστασίας.
Η επέμβαση αφορούσε στην αναδιαμόρφωση της εισόδου του κτιρίου στο ισόγειο, των χώρων γραφείων στον 1ο όροφο, καθώς και στη δημιουργία νέου χώρου διαλείμματος - κουζίνας για τους εργαζομένους στο 2ο όροφο.
Ο διώροφος χώρος της εισόδου σχεδιάστηκε με σκοπό να συμβολίσει εννοιολογικά και λειτουργικά την υποδοχή ως κέντρο εξυπηρέτησης και ταυτόχρονα ως κόμβο εκκίνησης των οριζόντιων και κατακόρυφων κινήσεων μέσα στο κτίριο. Χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι το λευκό κέλυφος του χώρου, με σημεία έντασης το κίτρινο χρώμα στο έπιπλο της υποδοχής και το μεταλλικό διάφραγμα, που διαχωρίζει την υποδοχή από το κλιμακοστάσιο.
Στον ίδιο κατακόρυφο άξονα με την υποδοχή του ισογείου, στο πρώτο επίπεδο, βρίσκεται ο κόμβος κινήσεων, που εξυπηρετεί τις δύο ενότητες των γραφείων της εταιρείας. Η οπτική επαφή με το ισόγειο διατηρείται με το διαχωρισμό των δύο χώρων με ένα γυάλινο πέτασμα. Μπροστά του βρίσκεται ένας επιμήκης ξύλινος πάγκος που εξυπηρετεί ως κάθισμα αναμονής για τα γραφεία. Στόχος του σχεδιασμού στη λειτουργική ενότητα των γραφείων ήταν η διαφοροποίηση μεταξύ των κινήσεων και των χώρων εργασίας. Γκρι ανοιχτό δάπεδο με λευκά και μαύρα επίπεδα στις οροφές ορίζουν τους χώρους κίνησης. Μπλε δάπεδο και μπλε κατακόρυφα επίπεδα (επιφάνεια ερμαρίων) ορίζουν τους χώρους εργασίας.
Το κίτρινο χρώμα έχει επιλεγεί, ώστε να διαφοροποιήσει τους χώρους συναντήσεων. Οι επιφάνειες εργασίας είναι λευκές σε αντίθεση με το κέλυφος που τις περιβάλλει.
Ο χώρος της κουζίνας στον όροφο διατηρεί τις ίδιες συνθετικές αρχές, με τη διαμόρφωση σκούρων γκρι επιφανειών σε οροφή και κατακόρυφα επίπεδα και με την κίτρινη πόρτα εισόδου να συμβολίζει πάλι τη διαφορετική χρήση.
Ξεχωριστό κομμάτι των επεμβάσεων στο κτίριο αποτελεί η επιλογή των νέων χρωματισμών στο κέλυφος του κτιρίου και η μελέτη για τη σκίαση των όψεων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στους χώρους εργασίας και στο ισόγειο κατάστημα. Στους φεγγίτες του ισογείου και στα παράθυρα του 1ου ορόφου επιλέχθηκε η εγκατάσταση γκρι περσίδων, δημιουργώντας δύο επιμήκεις ζώνες σκίασης στην ανατολική και στη νότια όψη του κτιρίου. Για τη σκίαση των υαλοπετασμάτων του ισογείου μελετήθηκε και εγκαταστάθηκε κατασκευή ελαφριάς προεντεταμένης μεμβράνης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
R.C.TECH – ΝΑΣΟΣ Ε. ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:
R.C.TECH - ΜΑΡΚΟΣ ΔΟΥΡΙΔΑΣ,
ΝΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΥΚΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Συγκρότημα γραφείων & αποθηκών στη Θεσσαλονίκη

Το κτιριακό συγκρότημα γραφείων και αποθηκών της εταιρείας A.B.B. βρίσκεται επί του αυτοκινητόδρομου Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή της Θέρμης. Ο κτιριακός όγκος γεννάται μέσα από τη γη, ως θεμελίωση και…
Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Συνεταιριστική τράπεζα Θεσσαλίας

Το έργο αποτελεί το κεντρικό κτίριο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, στην πόλη των Τρικάλων. Βασικά κριτήρια σχεδιασμού, ήδη από την περίοδο του σχετικού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού απετέλεσαν η υψηλή ποιότητα του…
Ένα μικρό γραφείο με θέα στην Πλατεία

Ένα μικρό γραφείο με θέα στην Πλατεία

Πρόκειται για ένα μικρό γραφείο 20 m² στον πρώτο όροφο κτιρίου, που σχεδιάστηκε από το σημαντικό αρχιτέκτονα Σπύρο Στάϊκο και κατασκευάστηκε το 1959.Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά των κτιρίων γραφείων της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.