Αναδιαμόρφωση υφιστάμενου κτιρίου γραφείων στην Αττική

Το κτίριο της εταιρίας A.E.E. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης βρίσκεται στο 14ο χλμ. της Eθνικής Oδού Αθηνών-Λαμίας. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίριο ύψους περίπου 13 μέτρων με τη βορειοδυτική πλευρά των 40 περίπου μέτρων μήκους, παράλληλη στην Eθνική Oδό. Βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά γειτνιάζει με άδειες εκτάσεις, ενώ νότια γειτνιάζει με εκτάσεις θερμοκηπίων. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η ριζική αναδιαμόρφωση και αναβάθμισή του.
Αρχιτεκτονικές επιλογές
Το κτίριο οργανώνεται σε δύο παράλληλες ζώνες. Τη ζώνη των γραφείων και τη ζώνη των αποθηκευτικών και επισκευαστικών χώρων και συνεργείων.
Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση της πρώτης ζώνης του κτιρίου που αποτελείται από γραφεία σε τέσσερα επίπεδα, συνολικού εμβαδού 5.400 m². Από το υπάρχον κτίριο διατηρήθηκε μόνο ο φέρων οργανισμός (αποξηλώθηκαν όλα τα λοιπά δομικά στοιχεία), ο οποίος και ενισχύθηκε κατά μήκος του κτιρίου με νέα τοιχώματα.
Το κτίριο αποτελείται από:
• Χώρο εισόδου στο ισόγειο σε άμεση γειτνίαση με τον εκθεσιακό χώρο των προϊόντων της εταιρίας. O χώρος αυτός έχει τη δυνατότητα μετατροπής σε δύο αίθουσες πολλαπλών χρήσεων – συνεδριάσεων. Επίσης υπάρχει αίθουσα εκπαίδευσης του προσωπικού και καντίνα-café στο μεσοπάτωμα του κτιρίου, σε άμεση οπτική επαφή και σύνδεση με τον εκθεσιακό χώρο.
• Στο μεσοπάτωμα, τον πρώτο και δεύτερο όροφο διαμορφώνονται τα γραφεία της εταιρίας με το σύστημα της ανοιχτής διάταξης open plan και οριοθετούνται μεταξύ τους με ελαφρά γυάλινα χωρίσματα για τη διάχυση του φυσικού φωτός και την οπτική ενοποίηση του χώρου. Σε κάθε όροφο προβλέπονται νέοι βοηθητικοί χώροι WC και κουζινών.
• Η υπάρχουσα όψη αναδιαμορφώθηκε ριζικά. Τα κατακόρυφα πτερύγια από σκυρόδεμα κατά μήκος της πρόσοψης στον πρώτο και δεύτερο όροφο επενδύθηκαν με πανό αλουμινίου, ενώ στη βάση του κτιρίου, στο ισόγειο και το μεσοπάτωμα, τοποθετήθηκε διώροφο υαλοστάσιο από διπλά κρύσταλλα και μεταλλικό σκελετό εσωτερικά. Κατά μήκος του υαλοστασίου τοποθετήθηκε ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τη μέθοδο επικόλλησης φιλμ ο λογότυπος της εταιρίας.
• Στο κέντρο της όψης σηματοδοτείται η είσοδος του κτιρίου μέσω ενός γυάλινου στεγάστρου, το οποίο φέρει το λογότυπο της εταιρίας, στερεωμένο σε μεταλλικές κυκλικές κολόνες. Oι λογότυποι των εταιριών που απαρτίζει η Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης οργανώνονται γραμμικά στη μετώπη του κτιρίου, όπου τοποθετούνται μεγάλες γυάλινες επιφάνειες σε απόσταση από το εξωτερικό περίβλημα του κτιρίου.
Περιβάλλων χώρος
Το κτίριο κατοπτρίζεται σε μία ζώνη νερού που δημιουργείται κατά μήκος της πρόσοψης. Έργα τέχνης έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου.
Κατασκευή
O φέρων οργανισμός του κτιρίου ενισχύθηκε με νέα τοιχώματα από σκυρόδεμα, το περίβλημα του κτιρίου είναι διπλή οπτοπλινθοδομή με μόνωση. Τα υαλοπετάσματα στο ισόγειο και στο μεσοπάτωμα είναι από διατομές αλουμινίου με διπλούς θερμομονωτικούς υαλοπίνακες (structural glazing) και στον πρώτο και δεύτερο όροφο τοποθετήθηκαν διπλά υαλοστάσια με διατομές αλουμινίου.
Τα εσωτερικά χωρίσματα αποτελούνται από γυψοπετάσματα με σκελετό από γαλβανισμένες διατομές σε συνδυασμό με κινητά χωρίσματα σε όλο το ύψος του χώρου, επενδυμένα με καπλαμά οξιάς και γυάλινα με εσωτερικές περσίδες.
Σε όλα τα δάπεδα τοποθετήθηκε υπερυψωμένο δάπεδο 7cm το οποίο για την κίνηση των καλωδίων αποτελείται από χαλύβδινη βάση με χαλύβδινη πλάκα επικάλυψης. Στους γραφειακούς χώρους έγινε δαπεδόστρωση μοκέτας, ενώ στους βοηθητικούς χώρους τοποθετήθηκαν κεραμικά πλακίδια. Στην είσοδο και τον εκθεσιακό χώρο τοποθετήθηκε μάρμαρο Διδύμων με ενδιάμεσα φιλέτα λευκού μαρμάρου ανά συγκεκριμένη απόσταση.
Oι ψευδοροφές στους γραφειακούς χώρους είναι από πλάκες ορυκτών ινών, ενώ στους χώρους εισόδου, τον εκθεσιακό χώρο και στο café είναι συνδυασμός ηχοαπορροφητικού επιχρίσματος με διάτρητα μεταλλικά πανό. Στον εκθεσιακό χώρο τα διάτρητα μεταλλικά πανό δημιουργούν μία αίσθηση κυματοειδούς οροφής.
Oι Η/Μ εγκαταστάσεις ελέγχονται και καταγράφονται από κεντρικό σύστημα BMS.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:
Aρχιτεκτονική μελέτη: Μελετητική-Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΕΠΕ,
Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης, Aρχιτέκτων
Συνεργάτες: Σ. Παρασκευοπούλου, Δ. Μπελεγράτη, D. Bosch, Μ. Παππά, Aρχιτέκτονες
Στατική μελέτη: Δομοστατικές Μελέτες ΑΕ: Λ. Λογοθέτης - Λ. Παρηγόρης, Πολιτικοί Mηχ.
H/M μελέτη: ΛΔΚ - Σύμβουλοι Τεχνικών και Αναπτυξιακών Έργων ΕΠΕ
Aκουστική μελέτη: Dr G. Schubert
Mελέτη φύτευσης: TOΠΙOΔOΜΗ - Θ. Σκλαβενίτης & Σια ΕΕ, Aρχιτέκτων τοπίου
Έργα τέχνης: K. Γραμμένος, Ε. Μυλωνά, Φ. Κυριακοπούλου, P. Pandolfini
Eπίβλεψη: Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης, B. Πάτσος, Project Manager Ε. Σουλουτζιδάκης, Πολιτικός Mηχ.
Kατασκευή: Ι. Κλουκίνας - Ι. Λάππας ΑΕ
Iδιοκτήτης: A.E.E. Αργυρομεταλλευμάτων & Βαρυτίνης
Tοποθεσία: 14ο χλμ. E.O. Αθηνών-Λαμίας
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου: 13.210 m²
Eμβαδό ανωδομής κτιρίου (επέμβαση): 5.400 m²
Xρόνος εκπόνησης μελέτης: 2000
Xρόνος κατασκευής έργου: 2000 - 2001
Φωτογραφίες: Nίκος Δανιηλίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Lightscapes" Ανακαίνιση κατοικίας στα Βριλήσσια

Με γνώμονα τη μινιμαλιστική πολυτέλεια, η αρχιτεκτονική προσέγγιση αναδεικνύει τη δυναμική του κτιρίου και στρέφεται προς την ανυπέρβλητη θέα του αθηναϊκού οροπεδίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στοχευμένες θεάσεις.Το υφιστάμενο κέλυφος ανακαινίζεται…
Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου κονσερβοποιίας

Ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου κονσερβοποιίας

Ο υπό μελέτη χώρος βρίσκεται σε τυπικό κτίριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής, όσο και της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.