Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να διατηρηθεί ο ίδιος χαρακτήρας με το κομμωτήριο, που είχε σχεδιαστεί προ τριετίας στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς από τη μελετητική ομάδα, κυριότητας ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Επιπρόσθετο στόχο αποτέλεσε η προσθήκη επιπλέον χρήσεων και υπηρεσιών, οι οποίες θα προσδίδουν την αίσθηση κύρους και πολυτέλειας στο νέο χώρο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω η δημιουργία ενός καταστήματος υψηλών προδιαγραφών. Εκτός από υπηρεσίες ανδρικής περιποίησης, ο τελικός αποδέκτης έχει πρόσβαση και σε άλλες παροχές, όπως ο χώρος του καφέ-μπαρ ή το ειδικά διαμορφωμένο πωλητήριο ρούχων. Στο ίδιο πλαίσιο, το υπόγειο του καταστήματος μετατρέπεται σε χώρο ψυχαγωγίας, με καθιστικό για προβολές ταινιών ή αγώνων, το οποίο πλαισιώνεται από μπλούζες διάσημων αθλητών με τις αφιερώσεις τους.
Ο συνολικός σχεδιασμός αποδίδει έμφαση στη διασφάλιση λειτουργικότητας και συνθηκών άνεσης για το προσωπικό του καταστήματος. Κάθε θέση εργασίας διαθέτει το δικό της μαρμάρινο λουτήρα, ώστε η ολοκλήρωση της διαδικασίας του κουρέματος να γίνεται στο ίδιο σημείο από τη στιγμή που θα καθίσει ο πελάτης, μειώνοντας έτσι αισθητά την πυκνότητα του διαγράμματος ροής. Ειδικές καταπακτές μεταφέρουν τα απορρίμματα και τις πετσέτες στο χώρο του πλυσταριού, μέσα σε αντίστοιχους κάδους. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης, χώροι γραφείων και αποδυτηρίων, καθώς και ανεξάρτητος χώρος μηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Αναφορικά με το ύφος του καταστήματος, η επιλογή των υλικών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας, που θα προσδίδει διαχρονική πολυτέλεια και ανάλογο κύρος. Επιλέχθηκαν σκούρα χρώματα, όπως η μαύρη οροφή με ρετρό στοιχεία, σε σημεία του καταστήματος με αισθητά χαμηλό ύψος χώρου. Την παλέτα των υλικών συμπληρώνουν επιβλητικά μάρμαρα Brown Ιmperial από βουνά της Κίνας, γκρι πέτρινα διακοσμητικά τουβλάκια ανάμεσα στις θέσεις εργασίας, αλλά και μπορντό χρώμα στις τοιχοποιίες. Στα έπιπλα, τα οποία συνιστούν ειδικές χειροποίητες κατασκευές από οξιά και βάφτηκαν σε καφέ αποχρώσεις, εφαρμόστηκε η τεχνική της πατίνας, ώστε να δείχνουν παλαιωμένα. Παρόμοια τεχνική εφαρμόστηκε και στο δάπεδο, το οποίο συντηρήθηκε και ανακατασκευάστηκε, ενώ στον κεντρικό του άξονα οργανώνεται ένα οπτικό παιχνίδι κανάβου με ρετρό τσιμεντοπλακίδια ιταλικής προέλευσης. Τέλος, όλες οι μεταλλικές κατασκευές, όπως τα φωτιστικά, βάφτηκαν με μαύρο χρώμα, καθώς και η όψη του καταστήματος και ορισμένα λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, που πλαισιώνουν το μπαρ.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τεχνητό φωτισμό, προκειμένου το κατάστημα να αποκτήσει μια σκηνοθετική, σκοτεινή ατμόσφαιρα, χωρίς όμως να επηρεάζεται η όραση των κομμωτών. Για αυτό το λόγο, σχεδιάστηκαν LED φωτιστικά σώματα πάνω από κάθε θέση κουρέματος, με στόχο να φωτίζουν τον πελάτη κατά 360° χωρίς να δημιουργείται σκιά από τον κομμωτή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
PIPERGIAS CONSTRUCTIONS
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ, αρχιτέκτων μηχ., ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ, αρχιτέκτων μηχ. / πολ. μηχ.
ΕΠΙΒΛΕΨΗ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:
PIPERGIAS CONSTRUCTIONS
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΜΒΑΔΟ:
300 m²
ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
PIPERGIAS CONSTRUCTIONS,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
KEYS OF ART

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατάστημα

Κατάστημα "Τerra under the sun" στη Σύρο

Ακολουθώντας την επιτυχία του πρώτου "Terra concept store" στη Σύρο, ένα νέο κατάστημα ήρθε να προστεθεί στην εμπορική αγορά της Ερμούπολης, το "Terra under the sun". Το ισόγειο κατάστημα με…
Καφέ-μπαρ

Καφέ-μπαρ "Noon" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, το "Noon café" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting point της πόλης. Το μόλις 35…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.