"Villa ypsilon", θερινή κατοικία στην Πελοπόννησο

Η κατοικία είναι τοποθετημένη σε μια ήρεμη πλαγιά μέσα σε ελαιώνα, στα νότια της Πελοποννήσου. Το κύριο χαρακτηριστικό του έργου είναι η πράσινη στέγη του σε σχήμα ύψιλον, που λειτουργεί ως προέκταση του κήπου, ενώ πλαισιώνει τη μοναδική θέα από μέσα προς τα έξω. Η κυκλοφορία ανάμεσα, γύρω και πάνω από την οροφή της κατοικίας δημιουργεί ένα συνεχόμενο χώρο περιπάτου, που συνδέει τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες. Η διάταξη αυτή επιτρέπει τη χρήση και την απόλαυση όλης της περιφέρειας της κατοικίας, της οποίας το εξωτερικό ύψος δεν ξεπερνά αυτό των ελαιόδεντρων, καθιστώντας δυνατή την ομαλή ενσωμάτωσή της στην τοπογραφία και στο τοπίο. Τα διακλαδιζόμενα μονοπάτια της στέγης οριοθετούν τρεις ισόγειες αυλές ως ευδιάκριτα ημισφαίρια. Εκεί λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένες δραστηριότητες ανάλογα με την πορεία του ήλιου, καθώς η στέγη σχεδιάστηκε ειδικά προσανατολισμένη ώστε να δημιουργεί σκίαση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η δυτική αυλή, που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο της κατοικίας, βρίσκεται στη σκιά ως το μεσημέρι, επιτρέποντας στους χρήστες να παίρνουν εκεί το πρωινό τους, ενώ το βράδυ λειτουργεί ως υπαίθριος κινηματογράφος. Στην όψη αυτή ένας, μεγάλης διατομής, διάτρητος τοίχος, προστατεύει το εσωτερικό από τον απογευματινό ήλιο, επιτρέποντας παράλληλα το διαμπερή αερισμό και δροσισμό της κατοικίας το βράδυ. Η ανατολική αυλή, που βρίσκεται στη σκιά από το μεσημέρι κι έπειτα, χρησιμοποιείται ως χώρος μεσημεριανού φαγητού και απογευματινής χαλάρωσης. Η νότια αυλή χρησιμοποιείται όλη τη μέρα για κολύμβηση στην πισίνα, καθώς και ως χώρος δείπνου το βράδυ. Η 12 m μήκους πισίνα ενσωματωμένη στη νότια αυλή, σχεδιάστηκε με μια ρηχή κλίση, η οποία τη μετατρέπει σε τεχνητή παραλία. Η νότια περίμετρος της πισίνας σχηματίζει μια μεσογειακή πεζούλα, απ’ όπου κυλά το νερό της υπερχείλισης. Πιο δίπλα, ο χώρος με τις ξαπλώστρες προσφέρει απαράμιλλη θέα στη θάλασσα και το νησί Σχίζα.
Οι εσωτερικοί χώροι οργανώνονται σε δύο τμήματα: ένα ιδιωτικό με τρία υπνοδωμάτια και δύο λουτρά, που βλέπουν ανατολικά και ένα κοινόχρηστο, που βλέπει στα νότια και περιλαμβάνει τον ενιαίο χώρο καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας, με άμεση πρόσβαση και στις τρεις αυλές. Η καμπυλόγραμμη ξύλινη οροφή του καθιστικού ενσωματώνει το φωτισμό και λειτουργεί ως ηχοαπορροφητική ψευδοροφή. Μια βιβλιοθήκη λειτουργεί ως διαχωριστικό μεταξύ των ιδιωτικών και των κοινόχρηστων χώρων. Οι διατρήσεις της κινούν την περιέργεια, ενώ παρέχουν μια αίσθηση οικειότητας στους λουόμενους. Μια σειρά από σταθερά παράθυρα ειδικής κατασκευής, από θερμοδιαμορφωμένες λωρίδες Corian, εμπεριέχουν διατρήσεις για φυσικό αερισμό, καθώς και ατμοφαιρικό φωτισμό το βράδυ. Τα έπιπλα είναι custom made, σχεδιασμένα με ξύλο και μάρμαρο από τους αρχιτέκτονες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: LASSA
Ομάδα μελέτης: Θ. Σαράντογλου Λάλης, (ιδρυτής) και Dora Sweijd (ιδρυτής), μαζί με Kasper Ax (συνέταιρος),
Yousef Al Mehdari, Θ. Γρουσόπουλος, Thomas Jensen, Valeria Garcia, Ν. Κλημεντίδης, Greg Spaw, Luke Tan, Yu Zheng
Τοπικός αρχιτέκτων, άδεια: B. Κοσμόπουλος
Πολιτικός μηχανικός: MΕΤΕΠ, Λ. Βαβίλης
Εταιρεία κατασκευής: Triedkat: V. Leriou.
Εμβαδό: 150 m²
Φωτογραφίες: NAARO

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Διπλοκατοικία στου Φιλοπάππου

Η διαχείριση της ξεχωριστής θέσης του κτιρίου δουλεύτηκε με την ιδέα της κλιμάκωσης, αντιστοιχίζοντας τρεις ενότητες: περιβάλλοντα χώρο - δρόμο / λόφο - πόλη / Ακρόπολη με τον τριμερή διαχωρισμό…
Πολυκατοικία  στα Βριλήσσια

Πολυκατοικία στα Βριλήσσια

Η πολυκατοικία αποτελείται από τέσσερις ορόφους διαμερισμάτων, ένα μικρό ισόγειο διαμέρισμα, πιλοτή και υπόγειο χώρο στάθμευσης και αποθηκών. Το κτίριο βρίσκεται σε μεσαίο οικόπεδο με πρόσωπο σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας…
Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the

Κατοικία στη νοτιά πλευρά της Μυκόνου, the "WHITE CUBE"

Ο κύριος στόχος της ομάδας σχεδιασμού ήταν η δημιουργία μιας εξαιρετικής κατοικίας, που να δίνει την αίσθηση ενός μικρού νησιού, ενώ παράλληλα να υμνεί το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.