"Triple house", τρεις κατοικίες στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μία κατοικία 350 m2 σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, η οποία εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Όπως μαρτυρά και η ονομασία του έργου, πρόκειται για ένα κτίσμα που φιλοξενεί τρεις αυτόνομες κατοικίες. Οι δύο κατοικίες βρίσκονται στο 1ο επίπεδο, σε στάθμη συνεπίπεδη με τον εξωτερικό χώρο του κήπου, ενώ η τρίτη κατοικία καταλαμβάνει το 2ο και 3ο επίπεδο και επικοινωνεί με τον εξωτερικό χώρο του κήπου, εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς στη διαμόρφωση του οικοπέδου.
Ο σχεδιασμός των κατοικιών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της οπτικής άνεσης που παρέχει το οικόπεδο, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα και βέλτιστη χρήση του φυσικού φωτός.
Η κεντρική είσοδος, η οποία βρίσκεται στο 2ο επίπεδο, οδηγεί στους χώρους διημέρευσης της κύριας κατοικίας, το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Πρόκειται για χώρους ιδιαίτερα φωτεινούς και φιλόξενους, καθώς συνδυάζουν φυσικά υλικά και γήινες αποχρώσεις, στοιχεία που συνδιαλέγονται με το άπλετο φυσικό φως, το οποίο εισέρχεται λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων. Ο χώρος του 2ου επιπέδου είναι ενιαίος, ενώ οι χρήσεις διαφοροποιούνται, κυρίως εξαιτίας της εναλλαγής υλικών και της δημιουργίας κατασκευών – επίπλων, που λειτουργούν εμμέσως ως διαχωριστικά.
Ο χώρος της εισόδου αποτελεί το "κατώφλι" της κατοικίας, συνδυάζοντας τα διαφορετικά υλικά που συναντά κανείς στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας - μια σύνθεση από λευκές επιφάνειες, φυσικό δρυ και μάρμαρο Carrara. Στο χώρο του καθιστικού, κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο, το οποίο δημιουργεί μια "ήρεμη" και "ζεστή" ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις λευκές επιφάνειες των τοίχων. Ένα ελαφρύ διαχωριστικό από φυσικό δρυ δημιουργεί ένα όριο ανάμεσα στον κεντρικό χώρο του κλιμακοστασίου και το καθιστικό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως προέκταση του επίπλου της βιβλιοθήκης, που περικλείει το καθιστικό. Ο όγκος του τζακιού έχει διπλό ρόλο ως ένα όριο ανάμεσα στην τραπεζαρία και το καθιστικό, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια νοητή συνέχεια του χώρου της εισόδου. Ο ενοποιημένος χώρος της τραπεζαρίας και της κουζίνας οριοθετείται με τη διαφοροποίηση του δαπέδου, όσον αφορά στο υλικό αλλά και με την κατασκευή ενός συρόμενου γυάλινου διαχωριστικού, που επιτρέπει την οπτική επαφή ανάμεσα στους δυο χώρους.
Στο 3ο επίπεδο βρίσκονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας, το κύριο υπνοδωμάτιο με το λουτρό, το δωμάτιο φιλοξενίας και ένας μικρός χώρος γραφείου. Ξεχωριστό στοιχείο στο υπνοδωμάτιο αποτελούν τα μεγάλα ανοίγματα, που καταλαμβάνουν σχεδόν τους δύο τοίχους του, προσφέροντας μια μοναδική θέα. Το φυσικό φως, που εισχωρεί σε συνδυασμό με τη χρήση των φυσικών υλικών, δημιουργεί την αίσθηση του οικείου περιβάλλοντος και μίας ήρεμης ατμόσφαιρας.
Στο 1ο επίπεδο έχουν σχεδιαστεί δύο αυτόνομες, μικρότερου μεγέθους, κατοικίες. Το κάθε διαμέρισμα περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού - κουζίνας, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Ο περιορισμένος χώρος έθεσε το ζήτημα για το σχεδιασμό ειδικών κατασκευών με πολλαπλές χρήσεις, όπως η κατασκευή που διαχωρίζει το σαλόνι και την κουζίνα και αποτελεί έπιπλο βιβλιοθήκης – τηλεόρασης και επιπλέον αποθηκευτικού χώρου. Τα υπνοδωμάτια των δυο διαμερισμάτων οριοθετούνται με ένα γυάλινο διαχωριστικό, που επιτρέπει το φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα. Το στοιχείο αυτό ήταν απαραίτητο για το φυσικό φωτισμό των ιδιωτικών χώρων των διαμερισμάτων, καθώς δεν διαθέτουν ανοίγματα, λόγω των υψομετρικών διαφορών του οικοπέδου.
Τέλος, και στις δυο κατοικίες υπερισχύουν οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του γκρι. Διαφορετικά υλικά με ποικίλες υφές συνδυάζονται, με τρόπο που να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ένταση.

 

Περισσότερα...

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

APXITEKTONIKH MEΛETH:
T.SQUAREARCHITECTS
EΠIBΛEΨH - KΑΤΑΣΚΕΥΗ:
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ / ANAIS CONSTRUCTIONS
TOΠOΘEΣIA:
ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
350 m2
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2018
ΠAPOYΣIAΣH:
T.SQUAREARCHITECTS
ΦΩTOΓPAΦIEΣ:
NIKOS VAVDINOUDIS - CHRISTOS DIMITRIOU/ STUDIOVD.GR

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Μαράθι Χανίων

Κατοικία στο Μαράθι Χανίων

Ένας ελαιώνας δίπλα στη θάλασσα, με νότιο προσανατολισμό, ήπιες κλίσεις και ξερολιθιές είναι ο φυσικός περίγυρος αυτής της κατοικίας, που περιέχει –εκτός από το κύριο σπίτι– ένα μικρότερο ξενώνα -…

"Κατοικία Τ" στην Αλεξανδρούπολη

Στόχο της μελέτης αποτέλεσε η διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής των ενοίκων της μονοκατοικίας και η δημιουργία μιας όασης γαλήνης μέσα στην πολυθόρυβη πόλη. Μολονότι η μονοκατοικία περιβάλλεται από τριώροφες οικοδομές,…
Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Εξοχική κατοικία στη Μύκονο

Η κατοικία ανήκει σε ένα σύνολο από 5 εξοχικές κατοικίες, τοποθετημένες αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του λόφου, πάνω από το Αγράρι. Και οι 5 οικίες έχουν προσαρμοστεί στη μορφολογία του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.