"Parallel house", εξοχικό σε νησί των Κυκλάδων

Η "Παράλληλη Κατοικία" αποτελεί μια θερινή εστία, που βρίσκεται σε μία απομονωμένη πλευρά ενός νησιού των Κυκλάδων. Η έντονη τοπογραφία του περιβάλλοντος χώρου υπήρξε πηγή έμπνευσης και οδηγός της κεντρικής ιδέας της πρότασης.
Η κατοικία -τοποθετημένη παράλληλα στη θέα της θάλασσας- οργανώνεται από μια διαδοχή αίθριων, υπαίθριων και κλειστών χώρων. Αυτοί οι χώροι, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, καδράρουν κινηματογραφικά το γύρω τοπίο, το Αιγαίο πέλαγος και τα γειτονικά νησιά. Λόγω την έντονης κλίσης του εδάφους, το πίσω μέρος του σπιτιού είναι βυθισμένο στο χώμα, ενώ η μπροστά όψη είναι εντελώς εκτεθειμένη σε όλη τη θέα. Οι βοηθητικές λειτουργίες του σπιτιού είναι τοποθετημένες γραμμικά στον πίσω τοίχο, επιτρέποντας έτσι την ανεμπόδιστη κίνηση και θεάσεις μέσα στο σπίτι και γύρω από αυτό.
Η χρήση του ανεπίχριστου σκυροδέματος ως δομικού αλλά και οπτικού μέσου έχει ως σκοπό τη σύγχρονη ερμηνεία ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού. Αυτή η επανερμηνεία της τεχνικής του παραδοσιακού σπιτιού σχετίζεται και με την ενσωμάτωση των παλαιότερων ενεργών και παθητικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ενέργειας. Συνεπώς, αυτά τα συστήματα επιτρέπουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση και ανεξαρτησία της κατοικίας.
Ο χωνευτός διάδρομος στο πίσω μέρος του σπιτιού προφυλάσσει από του δυνατούς ανέμους και επιτρέπει το διαμπερή εξαερισμό και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η οροφή της κατοικίας χρησιμεύει και στη συλλογή του νερού της βροχής σε ειδικές υπόγειες δεξαμενές, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται. Ακόμα, ηλιακά πάνελ βρίσκονται κρυμμένα στο τοπίο και παράγουν αρκετή ενέργεια με αποτέλεσμα το σπίτι να είναι σχεδόν ενεργειακά ανεξάρτητο.
Η "Παράλληλη Κατοικία" αποτελεί ένα δυνατό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί την ελάχιστη δυνατή αντίδραση με τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτή η αντίθεση προκαλεί τελικά τη μέγιστη εμπειρία του ίδιου του τοπίου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: En Route Architects
Υπεύθυνος μελέτης: Κατερίνα Κούρκουλα
Ομάδα μελέτης: Hannes Gutberlet, Νικόλας Παπλωματάς
Στατική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
Η/M & ενεργειακή μελέτη: Παντελής Αργυρός
Κατασκευή: Berios
Επιφάνεια οικοπέδου: 4.000 m²
Χρόνος μελέτης: 2009-2010
Χρόνος αποπεράτωσης: 2017
Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος, Νικόλας Κούρκουλας (φωτο. Drone)

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στις Σέρρες

Μονοκατοικία στις Σέρρες

H μονοκατοικία κατασκευάστηκε σε ένα στενόμακρο οικόπεδο εμβαδού 800 m² στους πρόποδες του Όρους Λαϊλιά, στο Προαστικό Δημοτικό Διαμέρισμα Οινούσσα του Δήμου Σερρών, σε απόσταση 5 km από την πόλη…
Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό

Κτισμένη σε στενό, επίπεδο οικόπεδο, χωρίς καθόλου θέα, η κατοικία αποτελεί μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού ορισμένων βασικών τυπολογικών χαρακτηριστικών της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονο λεξιλόγιο.Οι χώροι της κατοικίας διατάσσονται γύρω…
Κατοικία στο Πανόραμα

Κατοικία στο Πανόραμα

Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί διαχρονικές συνθετικές αρχές, θεμελιωμένες από το μοντέρνο κίνημα. Καθαροί, αλληλοτεμνόμενοι γεωμετρικοί όγκοι, αναφορές σε θεμελιώδη γεωμετρικά σχήματα, είναι τα βασικά εργαλεία της σύνθεσης. Η κατοικία διαμορφώνεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.