"Nafplioblu" εξοχική κατοικία στο Τολό Αργολίδας

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην κορυφή μιας πλαγιάς κατάφυτης με ελαιόδεντρα, έχοντας πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, τις Σπέτσες και τα νησάκια Πλατειά και Ψιλή.
Το σπίτι εντάσσεται ήπια στη γαλήνια πελοποννησιακή γη, ενώ όλοι οι χώροι του απολαμβάνουν την εντυπωσιακή θέα της θάλασσας και του φυσικού τοπίου. Η κατοίκηση του υπαίθριου χώρου απετέλεσε μία εξίσου σημαντική παράμετρο του σχεδιασμού και επιτυγχάνεται μέσω της κατάργησης των ορίων μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία κατοίκησης πλήρως προσαρμοσμένη στο Μεσογειακό τρόπο ζωής. Ακολουθώντας τις αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής το σπίτι εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι φωτός-σκιάς, εσωτερικού-εξωτερικού.
Λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του οικοπέδου, η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το ισόγειο ανοίγεται νοτιοανατολικά στη θέα της θάλασσας ενώ στα βορειοδυτικά εισχωρεί στο βράχο, όπου διαμορφώνεται η είσοδος της κατοικίας.
Ένας λοξός πέτρινος τοίχος ορίζει δυναμικά την πορεία προς την είσοδο, ενώ παράλληλα προστατεύει τους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού. Μεγάλα συρόμενα ανοίγματα, που καταλαμβάνουν όλο το ύψος των χώρων διημέρευσης – καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία - αποκαλύπτουν την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα.
Οι εσωτερικοί χώροι διημέρευσης επεκτείνονται εξωτερικά. Η πισίνα και μια ανοιχτή βεράντα με χτιστά καθιστικά που εκτείνονται παράλληλα σε όλο το μήκος του καθιστικού. Στην δυτική πλευρά, ένας προστατευμένος υπαίθριος χώρος, σκιασμένος με καλαμωτές, συμπληρώνει οπτικά και λειτουργικά τον χώρο εστίασης.
Ο όροφος εμφανίζεται ως ένας στενόμακρος όγκος, τοποθετημένος κάθετα ως προς το ισόγειο. Ο όγκος υποχωρεί προς τα πίσω δημιουργώντας μια μεγάλη βεράντα, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και τους γύρω λόφους. Δύο επιπλέον υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους οργανώνονται σε αυτό το επίπεδο ενώ τα μικρότερα ανοίγματα των χώρων καδράρουν επιλεκτικά τη θέα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Στατική μελέτη: Ergosystem Ε.Π.Ε. – Χρύσανθος Καλλίγερος
Μηχανολογική μελέτη: Μιχαήλ Αθανασίου
Κατασκευή: Κατερίνα Βαλσαμάκη
Συνεργάτες: Αλεξάνδρα Μπακλατζή, Κατερίνα Χαρισιάδου
Τοποθεσία: Τολό, Αργολίδα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 190 m²
Χρόνος αποπεράτωσης: 2018
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στα Σπάτα

Κατοικία στα Σπάτα

Ένα σπίτι 193 m² για δύο νέους ανθρώπους με δύο παιδιά που βρίσκεται κοντά στα Σπάτα. Το γωνιακό οικόπεδο που διέθεταν χωρίστηκε στα δύο για πιθανή μελλοντική προσθήκη δεύτερης κατοικίας.Το…
Αναστήλωση κατοικίας του 1910 στην Τήνο

Αναστήλωση κατοικίας του 1910 στην Τήνο

Η κατοικία διαμορφώνεται σε δύο κυρίως επίπεδα με επιμέρους στάθμες. Το "κατώι", με επιφάνεια 65 m² βρίσκεται στο επίπεδο του κεντρικού καλντεριμιού του χωριού και έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.