"Lightscapes" Ανακαίνιση κατοικίας στα Βριλήσσια

Με γνώμονα τη μινιμαλιστική πολυτέλεια, η αρχιτεκτονική προσέγγιση αναδεικνύει τη δυναμική του κτιρίου και στρέφεται προς την ανυπέρβλητη θέα του αθηναϊκού οροπεδίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί στοχευμένες θεάσεις.
Το υφιστάμενο κέλυφος ανακαινίζεται πλήρως, ενώ η διαχείριση της όψης συνιστά μια χειρονομία σύνδεσης των δύο προγενέστερων χρονολογικών φάσεων. Η νέα διαμόρφωση των όψεων με περσίδες και αρχιτεκτονικές προεξοχές αναδεικνύεται μέσα από ένα μορφολογικό στοιχείο που ελίσσεται γύρω από τους εξώστες και παρέχει σκίαση.
Η κατοικία διαρθρώνεται σε 4 επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο της κύριας πρόσβασης βρίσκεται το κυρίως καθιστικό της κατοικίας με τα δύο γραφεία των ιδιοκτητών, στο δεύτερο τα εφηβικά δωμάτια, ενώ στον τρίτο όροφο διαμορφώνεται το κυρίως υπνοδωμάτιο με χώρο γυμναστηρίου και ιματιοθήκη. Στο χαμηλότερο επίπεδο της κατοικίας και με πρόσβαση εξωτερικά από το υπόγειο, δημιουργήθηκε ένας μεταβατικός υπαίθριος χώρος με πισίνα με υπερχείλιση, που διατρέχει και τα δύο επίπεδα του περιβάλλοντος χώρου.
Στο επίπεδο της πισίνας, στη νότια πλευρά, βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης με άμεση πρόσβαση στον υπαίθριο χώρο, που περιλαμβάνει χώρο μπάρμπεκιου και καθιστικό. Σ' αυτό το σημείο κατασκευάστηκε επίσης πέργκολα από μεταλλικά στοιχεία στον ακάλυπτο χώρο, ο οποίος είναι νοτιοδυτικός και έχει ανάγκη σκίασης.
Η επιλογή των υλικών και των επίπλων συνολικά στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής με μινιμαλιστική διάθεση. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται μια μικρή αλλά ισχυρή παλέτα υλικών όπως το ξύλο και το μέταλλο.
Η εξυπηρέτηση και επικοινωνία στις στάθμες της κατοικίας γίνεται μέσω της κεντρικής εισόδου και διευκολύνεται απο την εσωτερική κλίμακα και τον ανελκυστήρα.
Κατά την εκπόνηση της μελέτης δόθηκε βαρύτητα στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας του κτιρίου. Η πρόσβάση από τον ακάλυπτο χώρο στα επί μέρους τμήματα του κτιρίου είναι εύκολη, αφού το κτίριο είναι από τις δυο πλευρές ελεύθερο. Εξασφαλίστηκαν όλες οι απαιτήσεις του κτιριοδομικού κανονισμού ώστε το κτίριο και τα επί μέρους στοιχεία του να εξυπηρετούν τη χρήση, για την οποία προορίζονται. Ταυτοχρόνως, με την εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου έχει επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας της κατασκευής σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενεργειακού τζακιού εσωτερικά.
Το κτίριο σχεδιάστηκε με λιτούς όγκους και τα υλικά του επιλέχθηκαν στις όψεις έτσι, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αισθητικής τόσο ως μεμονωμένη κατασκευή, όσο και σε σχέση με τα υφιστάμενα διπλανά του κτίρια. Έτσι, τα χρώματα πλησιάζουν τις γήινες αποχρώσεις, ενώ η πέτρα, που επιλέχθηκε ως επένδυση, αντικατοπτρίζει τις ίδιες χρωματικές αποχρώσεις με του επιχρίσματος.
Στις δύο πρώτες κατασκευαστικές φάσεις ο φέρων οργανισμός της οικοδομής είχε ήδη ολοκληρωθεί ως προς το υπόγειο, ισόγειο, 1ο και 2ο όροφο. Τα τοιχία διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου και της πισίνας κατασκευάστηκαν σε επόμενο στάδιο, ενώ στον κυρίως φέροντα οργανισμό του κτιρίου έγιναν οι απαραίτητες ενισχύσεις, όπως αυτές προέκυψαν από τη μελέτη στατικής επάρκειας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

APXITEKTONIKH MEΛETH - ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
ELASTIC ARCHITECTS, ΡΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΕΝΟΣ
H/M MEΛETH:
CONAP, ΑΝΔΡΕΑΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
EΠIBΛEΨH:
ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
ΣYNOΛIKO EMBAΔO KTIPIOY:
447,57 m²
XPONOΣ MEΛETHΣ:
2014
XPONOΣ KATAΣKEYHΣ:
2015 - 2016
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΖΙΑΛΕΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΥΡΟΥ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη…
Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Μετατροπή πύργου σε ξενοδοχείο στη Μάνη

Ένας ιστορικός πύργος στη Μάνη αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε σύγχρονο ξενοδοχείου χαμηλού δυναμικού από τους αρχιτέκτονες και ιδιοκτήτες Κώστα Ζούβελο και Κασσιανή Θεοδωρακάκου. Ο πύργος, σήμερα, αποτελείται από τρία δωμάτια,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.