"Kallithea Villas" δύο εξοχικές κατοικίες στη Χαλκιδική

Το έργο αφορά στο σχεδιασμό δύο μονοκατοικιών, συνολικής επιφάνειας περίπου 260 m² η κάθε μια, στην περιοχή της Καλλιθέας. Τα δύο σπίτια κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην παραλία, σε ένα από τα ομορφότερα και κεντρικότερα σημεία της Χαλκιδικής. Πρόκειται για δύο μονοκατοικίες, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν πολυμελείς οικογένειες και να παρέχουν υψηλής ποιότητας φιλοξενία μέσα από την αρχιτεκτονική τους.
Η θέση του οικοπέδου είναι το μεγάλο αρχικό πλεονέκτημα του έργου. Είναι το δεύτερο σε σειρά από την παραλία, και εξαιτίας της κλίσης του εδάφους, εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. H παραλία μπροστά του είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής και αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους, για τον οποίο η Καλλιθέα αναπτύχθηκε τόσο πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια και είναι σήμερα ένα από τα πιο κεντρικά και περιζήτητα σημεία για καλοκαιρινές διακοπές. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της περιοχής είναι η υψηλή και πυκνή βλάστηση, που εξασφαλίζει σκιές και δροσερά σημεία.
Οι δύο κατοικίες είναι σχεδιασμένες με μια κοινή λογική και διαφέρουν μεταξύ τους σε επιλεγμένα σημεία. Αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο τους έχει υψομετρική διαφορά περίπου δύο μέτρων από το δρόμο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέα προς τον Τορωναίο κόλπο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Έχουν στέγη, η οποία σε κάποιους χώρους δίνει εσωτερικά μεγάλο ύψος και γύρω από το ισόγειο έχουν σχεδιαστεί πέργκολες, οι οποίες δίνουν την απαραίτητη σκιά στους χώρους του ισογείου και στους υπαίθριους χώρους. Διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και αποθήκη στο χώρο της πισίνας. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται στο επίπεδο του ισογείου. Εδώ υπάρχει η κουζίνα, η τραπεζαρία, το τζάκι και το καθιστικό.
Μπροστά τους απλώνεται όλη η θέα στη θάλασσα και η κεντρική αυλή με την πισίνα. Το τζάκι είναι κεντρικό και διαμπερές και εξυπηρετεί συγχρόνως το καθιστικό και την τραπεζαρία, καθώς βρίσκεται ανάμεσά τους. Δεξιά της εισόδου βρίσκεται η ευθύγραμμη σκάλα, η οποία οδηγεί στον όροφο, με τα σκαλοπάτια της "φυτεμένα" σε ένα πέτρινο τοιχίο. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, στον όροφο, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό λουτρό και θέα στον Τορωναίο κόλπο. Το εσωτερικό είτε το ανεξάρτητο εξωτερικό κλιμακοστάσιο, οδηγούν στο υπόγειο. Αυτό διαθέτει ένα μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας που ανοίγονται σε μία ευρύχωρη βεράντα με υπαίθριο καθιστικό, τραπεζαρία και αποθηκευτικό χώρο. Στο υπόγειο βρίσκονται επίσης, δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό και μία μικρή αποθήκη. Στην αυλή σχεδιάστηκε η πισίνα, το μπάρμπεκιου, τα αποδυτήρια, το ντους και η αποθήκη του κήπου. Η πέργκολα είναι το στοιχείο, το οποίο συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, κάνοντας ασαφή τα όρια τους. Ανάμεσα τους δημιουργούνται σκιεροί χώροι με καθιστικά και τραπεζαρίες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι απλά και ανθεκτικά, καθώς οι κατοικίες βρίσκονται δίπλα στην παραλία και η θαλασσινή υγρασία θα τις δοκιμάσει στο χρόνο. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά επιχρίσματα, γκρίζα πέτρα, γυαλί και αλουμίνιο, τα οποία υποστήριξαν τις συνθετικές επιλογές.
Εσωτερικά, στα δάπεδα του ισογείου χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα σε μεγάλες διαστάσεις και σ’ αυτά του ορόφου δρύινες φαρδιές σανίδες, στο φυσικό τους χρώμα και σε μεγάλα μήκη. Στα λουτρά επιλέχθηκαν κεραμικά πλακίδια μεγάλων διαστάσεων, μεγάλες ντουζιέρες και ψευδοροφές ανθυγρής γυψοσανίδας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
OFFICETWENTYFIVEARCHITECTS
Στατική μελέτη:
Ελένη Χηράκη
Κατασκευή:
ΚΑΡΑΜΙΧΑΗΛ Κατασκευαστική
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
Λάρα Τσασιλίδου
Σχεδιασμός τοπίου:
Ευθυμία Ζαμπούνη
Χρόνος μελέτης:
2015
Χρόνος ολοκλήρωσης:
2018
Εμβαδό:
450 m²
Εμβαδό οικοπέδου:
2.000 m²
Φωτογραφίες:
Πυγμαλίων Καρατζάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα 5 κατοικιών στη Νέα Κηφισιά

Συγκρότημα 5 κατοικιών στη Νέα Κηφισιά

Το συγκρότημα ανήκει στην υβριδική τυπολογία μεταξύ πολυκατοικίας και μεζονέτας. Πρόκειται για ένα οικιστικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 1000 m², που περιλαμβάνει πέντε κατοικίες: τρεις μονοκατοικίες και δύο μεζονέτες - διαμερίσματα.…
Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Κατοικία στη Βάρκιζα Αττικής

Η κατοικία βρίσκεται στη Βάρκιζα της Αττικής και είναι οικοδομημένη σ’ ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στην πλαγιά ενός λόφου, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τη θάλασσα. Η κατοικία αναπτύσσεται…

"The wedge house" μονοκατοικία στο Ντράφι

Η μονοκατοικία "Wedge" βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, στην ορεινή και γεμάτη πεύκα περιοχή του Πικερμίου, με το τοπωνύμιο Ντράφι. Το οικόπεδο είχε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά, που δημιούργησαν ιδιαίτερες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.