H κατοικία βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή της Aττικής, κτισμένη σε επικλινές οικόπεδο με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ενδιαφέρουσα θέα προς τη θάλασσα.

Περιγραφή
H διάσπαση της μεγάλης κτιριακής μάζας που προκύπτει από το κτιριολογικό πρόγραμμα σε μικρότερες ενότητες υπήρξε βασική επιλογή. H σύνθεση οργανώνεται με τη βοήθεια ενός άξονα κίνησης που τονίζεται ογκοπλαστικά και αποτελεί το συνδετικό στοιχείο των επιμέρους όγκων.
H κλιμάκωση των επιπέδων επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να προσαρμοστούν στις έντονες κλίσεις του εδάφους και να αποτελέσουν τη φυσική συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου. H διάταξη των ανοιγμάτων διευκολύνει το φυσικό αερισμό/δροσισμό του κτιρίου ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενοποίηση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Oι τέσσερις βασικοί όγκοι περιλαμβάνουν τις λειτουργικές ενότητες της κατοικίας. Έτσι διακρίνονται οι ζώνες των υπνοδωματίων, του καθιστικού, του φαγητού και τέλος του ξενώνα. H διάσπαση αυτή και η απομάκρυνση του ενός όγκου από τον άλλο καθώς και η τοποθέτησή τους εκατέρωθεν του άξονα κίνησης, δημιουργούν προστατευμένους από τον ήλιο και τον αέρα υπαίθριους χώρους και επιτρέπουν την καλύτερη εκμετάλλευση της θέας.
Yπάρχουν τρεις βασικοί υπαίθριοι χώροι: H βορινή αυλή προστατευμένη από τους όγκους του κτιρίου και τους τοίχους αντιστήριξης του περιβάλλοντος χώρου, ο νοτιοανατολικός υπαίθριος χώρος του καθιστικού με θέα προς τη θάλασσα και η αυλή της κουζίνας που οριοθετείται από τον ξενώνα, το υπαίθριο τμήμα της πορείας και τον όγκο της κατοικίας.
O διώροφος χώρος του καθιστικού με το χώρο της εστίας και το ξύλινο πατάρι του χώρου εργασίας, αποτελεί το κεντροβαρικό σημείο της κατοικίας, τον κεντρικό χώρο ζωής της οικογένειας.
Tο μεγάλο ύψος του χώρου αλλά και η επεξεργασία των ανοιγμάτων δίνουν την αίσθηση μιας καλυμμένης αυλής στο εσωτερικό του σπιτιού.

Yλικά
H επιλογή των υλικών έγινε με κριτήριο την αντοχή τους στο χρόνο και την ευκολία συντήρησης. Oι επιφάνειες του σκυροδέματος παραμένουν ανεπίχριστες και άβαφες ενώ τα επιχρίσματα που επικαλύπτουν τους τοίχους πλήρωσης όπου απαιτείται, χρωματίζονται με την προσθήκη χρώματος στη μάζα του υλικού κατά τη φάση της κατασκευής.
H επιλογή των γαιωδών χρωμάτων βοηθά την ένταξη του συνόλου στο φυσικό τοπίο.
Έγχρωμοι τσιμεντόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου και στη βάση του κτιρίου. Tα κουφώματα είναι είτε ξύλινα, είτε μεταλλικά ενώ το ξύλο χρησιμοποιείται και σε ορισμένα φατνώματα της όψης του καθιστικού.
Tα δάπεδα επιστρώνονται με ημικατεργασμένες πλάκες Πηλίου στους εσωτερικούς χώρους και πελεκημένο γαρμπιλοσκυρόδεμα με έγχρωμα αδρανή στις υπαίθριες διαμορφώσεις.
Oι μονώσεις των δωμάτων προστατεύονται με κροκάλες, σε μια προσπάθεια επεξεργασίας της πέμπτης όψης του κτιρίου που είναι εμφανής από το λόφο στη βορινή πλευρά.

Περισσότερα...

Στοιχεία Έργου
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Δ. Hσαΐας, T. Παπαϊωάννου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
Στατική Μελέτη: Π. Mπαλλιάν, Πολιτικός Mηχ.
Hλεκτρομηχανολογική Μελέτη: M. Φιλιππίδης, Mηχανόλογος-Hλεκτρολόγος Mηχ.
Συνεργάτες: K. Φιλίππα, K. Φτάρα, Aρχιτέκτονες Mηχ.
Eπίβλεψη: Δ. Hσαΐας, T. Παπαϊωάννου, Aρχιτέκτονες Mηχ.
Tεχνική Εταιρία Κατασκευής: Mπαλλιάν & Συνεργάτες O.E.
Iδιοκτήτης: N. Λύκος
Tοποθεσία: Pιμπάρι Kερατέας
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: Iσόγειο 315 τ.μ., Yπόγειο 200 τ.μ.
Xρόνος Εκπόνησης Μελέτης: 1992-1993
Χρόνος Κατασκευής Έργου: Σεπτέμβριος 1993 - Iούνιος 1995
Φωτογραφίες: T. Aμπατζής-Σ. Pάντου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία & φροντιστήριο στη Λευκωσία

Κατοικία & φροντιστήριο στη Λευκωσία

Το οικόπεδο βρίσκεται σε νέα οικιστική περιοχή της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία. Το κτίσμα ανεγέρθηκε για να φιλοξενήσει τις στεγαστικές ανάγκες μιας οικογένειας και περιλαμβάνει μία ισόγεια κατοικία, δύο διαμερίσματα στον…
Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Συγκρότημα οκτώ εξοχικών κατοικιών στη Ρόδο

Το οικόπεδο έχει εμβαδό 10 στρέμματα και βρίσκεται στη νότια Ρόδο. Το έργο περιλαμβάνει οκτώ κατοικίες, καθεμία από τις οποίες διαθέτει το δικό της περιβάλλοντα χώρο και τη δική της…
Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Σχεδιασμός κατοικίας με βιοκλιματικά κριτήρια στην Έγκωμη Λευκωσίας

Το οικόπεδο βρίσκεται στη Λευκωσία, σε καθαρά οικιστική περιοχή, με τους εξής οικοδομικούς περιορισμούς: συντελεστής δόμησης 90%, συντελεστής κάλυψης 50%, αριθμός ορόφων 2, ανώτατο ύψος 8,30 m.Το οικόπεδο ανήκει σε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.