"Hidden hill", δυο ανεξάρτητες κατοικίες στη Νάξο

Σε γήπεδο με ήπια κλίση και εντυπωσιακή θέα προς τη Δύση και το νησί της Πάρου, στην περιοχή Όσκελος της Νάξου, δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με μια κοινή ενδιάμεση και ανοιχτή πορεία που συνδέει τις υπαίθριες αυλές μπροστά και πίσω από τα κτίρια, αποτελώντας ταυτόχρονα το διαχωριστικό τους όριο.
Η ανάπτυξη των κτιρίων είναι γραμμική αποτελώντας σύνθεση μικρότερων όγκων. Ακολουθώντας την ελαφριά κλίση του φυσικού εδάφους, οι ανεξάρτητοι όγκοι των λειτουργιών έχουν διακριτή μορφολογία και διαφορετικές στάθμες μεταξύ τους. Συγχρόνως, το ακτινικό άνοιγμά τους προς την ευρεία προοπτική της θέας τονίζεται από την αντίστοιχη διάταξη ισχυρών πέτρινων στοιχείων στον περιβάλλοντα χώρο. Η φυσική εναλλαγή των υψών των ανεξάρτητων αυτών όγκων, έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση της οικείας μικροκλίμακας των Κυκλαδίτικων οικισμών και παράλληλα οπτικοποιεί την ανεξαρτησία τους. Τη σύνθεση ενισχύουν οι χτιστές πέργκολες των όγκων, οι οποίες ακολουθώντας τις υψομετρικές αλλαγές τους και έχοντας σχετικά κλειστή μορφή, συμπληρώνουν ενεργά το ογκοπλαστικό σύνολο.
Λειτουργικά, κάθε κατοικία αποτελείται από ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας με άμεση πρόσβαση τόσο στον πίσω προστατευμένο υπαίθριο χώρο, όσο και στον μπροστινό χώρο που φιλοξενεί τα υπαίθρια καθιστικά και καταλήγει στην πισίνα. Όλα τα υπνοδωμάτια είναι προσβάσιμα μέσω του πίσω υπαίθριου χώρου, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία κινήσεων από τους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης του σπιτιού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
GFRA ARCHITECTURE
ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ:
ΤΑΣΟΣ ΓΟΥΣΗΣ, JOOST FRIJDA, ΕΝΤΥ ΡΟΜΠΕΡΤΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ-ΑΙΝΙΑΝ
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
GEOCAD / ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ:
ALIBERTI PROJECTS
ΕΜΒΑΔΟΝ:
220 m2
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
ΝΑΞΟΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
HIDDEN HILL NAXOS
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ:
2019
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Χωμάτινο φως", κατοικία στο Καπανδρίτι

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε…
Βιοκλιματική,

Βιοκλιματική, "έξυπνη" κατοικία στο Ηράκλειο

Η κατοικία έχει οργανωθεί σε σχήμα επιμήκους ορθογωνίου, περιμετρικά ενός αιθρίου, το οποίο αποτελεί το κεντρικό συνθετικό στοιχείο του κτιρίου. Η διάταξη των χώρων έγινε σε τρία επίπεδα. Έχει σχεδιαστεί…

"Viewmaster", κατοικία στην Πάρο

Το έργο βρίσκεται στη θέση Αγγαιριά της Νήσου Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό και θέα προς τη θάλασσα .Οι όγκοι παρατάσσονται προς τη θέα, η κεντρική αυλή δημιουργείται πλάγια και πίσω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.