Η αρχιτεκτονική ομάδα T.SQUAREARCHITECTS ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός διαμερίσματος 150 τ.μ., που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο εμπορικού κτιρίου, στη περιοχή της Καλαμαρίας στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα εκπόνησε την αρχιτεκτονική μελέτη και την κατασκευή του έργου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου και την ιδιομορφία του χώρου.
H κεντρική ιδέα σχεδιασμού του διαμερίσματος είναι ο κάνναβος-grid του υπάρχοντος κτιρίου. Δηλαδή το νοητό και υπαρκτό πλέγμα των γραμμών που δημιουργεί ένα δίκτυο τετραγώνων. Το δίκτυο των τετραγώνων που δημιουργείται είναι εμφανές τόσο στον εσωτερικό όσο στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της.
Ο κάνναβος των δομικών στοιχείων του κτιρίου οριοθέτησε τους χώρους του διαμερίσματος αφήνοντας ένα μεγάλο χώρο για τη δημιουργία του σαλονιού σε μορφή “open plan” . Κύρια χαρακτηριστικά του διαμερίσματος είναι το διπλό ύψος του σαλονιού λόγω της κεκλιμένης στέγης που επιτρέπει το φυσικό φώς να διαχέεται στο εσωτερικό της κατοικίας και τα μεγάλα ανοίγματα που ενοποιούν τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο ώστε να λειτουργεί ως προέκτασή του. Επίσης, έχει διαμορφωθεί ένα “roofgarden” το οποίο συνεισφέρει στην εξάλειψη των ορίων του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.
Ο αρχικός κάνναβος γίνεται πιο σύνθετος με τον νέο σχεδιασμό του διαμερίσματος απο άλλους υπαρκτούς ή και νοητούς καννάβους που εμφανίζονται μέσα στην κατοικία. Ενας απο αυτούς, εμφανίζεται στην μαύρη μεταλλική κατασκευή που απομονώνει οπτικά και ακουστικά το γραφείο του ιδιοκτήτη απο τον υπόλοιπο χώρο του σαλονιού. Επίσης, η κυρίαρχη κατασκευή του σαλονιού όπου βρίσκονται το τζάκι, η τηλεόραση και η βιβλιοθήκη ακολουθεί έναν αφαιρετικό κάνναβο. Αυτός τονίζεται απο τις μαύρες γραμμικές λεπτομέρεις που ορίζουν τις διαφορετικές χρήσεις, δηλαδή την τηλεόραση, το τζάκι, την βιβλιοθήκη και τον τεχνητό κρυφό φωτισμό. Ο όγκος του τζακιού έχει επενδυθεί με μάρμαρο Carrara. Η επενδεδυμένη επιφάνεια απο μαύρο γρανίτη τον διαπερνά οριζόντια ενώ η μαύρη καμινάδα του τζακιού που είναι εμφανής, τον τέμνει κατακόρυφα. Ανάλογα με τη χρήση, ένα συρόμενο επενδεδυμένο πάνελ με τσιμεντοκονία τύπου κουρασανίτ αποκαλύπτει είτε την τηλεόραση, είτε τη βιβλιοθήκη.
Τα υλικά συνδυάζονται μεταξύ τους αρμονικά ενώ οι αντιθέσεις χρησιμοποιούνται για να οριοθετήσουν τις χρήσεις των χώρων. Το υλικό του δαπέδου φυσικός δρυς τοποθετημένο σε διάταξη «ψαροκόκκαλου» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του διαμερίσματος. Στα υπνοδωμάτια, το υλικό του δαπέδου που είναι φυσικός δρυς όπως και στο σαλόνι αλλάζει διάταξη και είναι τοποθετημένο σε οριζόντια κατεύθυνση. Στον σχεδιασμό του master bedroom εναλλάσσονται τα ίδια υλικά, ως συνέχεια του καθιστικού, συνδυάζοντας ξύλινα και μαύρα στοιχεία που διακόπτονται απο τον λευκό όγκο της γκαρνταρόμπας.
O φυσικός και τεχνητός φωτισμός όλου του διαμερίσματος αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού της κατοικίας, ενισχύοντας την ένωση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο και αντίστροφα. Τα διαφορετικά σενάρια φωτισμού, ένας συνδυασμός διάχυτου, έμμεσου και φωτισμού νυκτός, δημιουργούν μία άνετη και ήρεμη ατμόσφαιρα στον χώρο. Η χρήση τόσο κατευθυνόμενων φωτιστικών όσο και κρυφού φωτισμού με ταινίες led συμπληρώνουν αποτελεσματικά στο παραπάνω επιθυμητό φωτιστικό αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική Μελέτη - Επίβλεψη - Kατασκευή: Τ.SQUAREARCHITECTS / (Φένια Δούκα, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ‘Ελενα Σίτη)
Φωτογραφίες: Iωάννα Ρουφοπούλου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Οικοδομή στον Άλιμο

Οικοδομή στον Άλιμο

Η οικοδομή στον Άλιμο, υποβοηθούμενη από μια ευτυχή συγκυρία, η οποία υποχρέωσε τα όμορα οικόπεδα να κτίσουν σε μικρό ύψος, έχει μία εκπληκτική θέα στον κόλπο του Σαρωνικού και στο…
Μονοκατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Μονοκατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

Σε οικόπεδο περίπου 3.000 m², σχεδόν επίπεδο και ιδιαιτέρως επίμηκες, με τη στενή του πλευρά επί του δρόμου και προσανατολισμένη στη θέα, προορίστηκε να δεχθεί τη μονοκατοικία εξαμελούς οικογένειας. Η…
Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό 

Ανακατασκευή μονοκατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό 

Στην καρδιά του Π. Ψυχικού, μια τυπική διπλοκατοικία του 1955 μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτίριο τριών ανεξάρτητων κατοικιών. Ο επαναπροσδιορισμός των λειτουργικών και μορφολογικών κανόνων του, οδηγεί στην ταυτόχρονη μετάλλαξη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.