B & T Apartment, Ανακαίνιση διαμερίσματος σε διατηρητέο κτίριο στο Ναύπλιο

Το διαμέρισμα βρίσκεται στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία και δίπλα στο Βουλευτικό. Η αγάπη μιας οικογένειας Ελληνοελβετών για την Ελλάδα και την ιστορία, τους ώθησε να αγοράσουν αυτό το διαμέρισμα σε χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίριο πιθανής χρονολογίας κατασκευής 1830 - 1890.
Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η προσαρμογή του διαμερίσματος στις ανάγκες των χρηστών, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτιρίου και των εσωτερικών χώρων.
Πραγματοποιήθηκαν εργασίες ριζικής ανακαίνισης με τις ελάχιστες επεμβάσεις στις εσωτερικές ξυλόπηκτες τοιχοποιίες, οι οποίες υπαγόρευσαν και τη νέα εμφανή ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Συντηρήθηκαν και διατηρήθηκαν τα αυθεντικά παλαιότερα στοιχεία που διέθετε ο χώρος, όπως οι εσωτερικές ταμπλαδωτές πόρτες με τους παλαιούς μεντεσέδες, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα, που συνδέονταν μεταξύ τους με πριτσίνια και οι ξύλινες οροφές. Τα εξωτερικά κουφώματα αντικαταστάθηκαν με νέα ξύλινα, με διπλούς υαλοπίνακες, παραδοσιακής μορφής σύμφωνα με τα πρότυπα της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Το ξύλινο δάπεδο είχε αντικατασταθεί το 1980 και συντηρήθηκε (τρίφτηκε και λουστραρίστηκε).
Η επικράτηση του λευκού χρώματος σε τοίχους και οροφές και οι μινιμαλιστικές, σχεδόν μονοχρωματικές, επιλογές στα έπιπλα χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο ανάδειξης των ψηλοτάβανων χώρων, του ξύλινου δαπέδου και των τοξωτών (από την εσωτερική πλευρά) ανοιγμάτων. Η γκρι κουρτίνα στο χώρο της εισόδου υπαγορεύει την κίνηση του επισκέπτη και απομονώνει οπτικά το χώρο της τραπεζαρίας, όποτε απαιτείται.
Η έλλειψη κουρτινών (μόνο ρολοκουρτίνες για προστασία από τον ήλιο) φανερώνει εξωστρεφή διάθεση και συνεχή επιθυμία για υπενθύμιση της θέσης του κτιρίου μέσα στο ιστορικό περιβάλλον.
Οι ανάγκες του διαμερίσματος για ψύξη - θέρμανση καλύφθηκαν με πολυζωνικό σύστημα, με εσωτερικά κανάλια - αγωγούς οροφής, με μία εξωτερική κλιματιστική μονάδα και περισσότερες εσωτερικές (5), ώστε να προκληθεί η μικρότερη δυνατή επιρροή στο εσωτερικό του διαμερίσματος αλλά και στην όψη του κτιρίου. Ψευδοροφές από γυψοσανίδα τοποθετήθηκαν στο διάδρομο και στην τραπεζαρία ώστε να παραμείνουν εμφανείς οι υπόλοιπες ξύλινες οροφές (στα υπνοδωμάτια και στο καθιστικό).

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Βάλια Φούφα (02 Architecture & Mech. Engineering)
Η/Μ μελέτη: Σωτήρης Κωφίδης
Διαχείριση έργου: Βάλια Φούφα & Σωτήρης Κωφίδης
Τοποθεσία: Παλιά πόλη Ναυπλίου
Εμβαδό: 100 m²
Χρόνος μελέτης: 2016
Χρόνος κατασκευής: 2017
Παρουσίαση: Βάλια Φούφα
Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά

Αποκατάσταση των όψεων του κτιρίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου στον Πειραιά

Το Μέγαρο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια του Πειραιά. ΄Eχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 1125/20-12-1978 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κατασκευάστηκε…
Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Σαντορίνη

Ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Σαντορίνη

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, κτισμένη σε επίπεδο οικόπεδο έκτασης 1.500 m² έχοντας θέα προς το ορεινό τμήμα του νησιού. Αποτελείται από την κυρίως κατοικία των…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.