Τριώροφο κτίριο κατοικιών με πισίνα στη Φιλοθέη

Η τριώροφη αυτή πολυκατοικία αποτελείται από δυο κατακόρυφες ζώνες χωρισμένες από το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Στην αριστερή  ζώνη βρίσκονται 4 μικρά διαμερίσματα. Στη δεξιά  ζώνη βρίσκεται αφενός  ένα ισόγειο διαμπερές διαμέρισμα με βοηθητικούς χώρους στο α υπόγειο , ατομική πισίνα και αποκλειστική χρήση σε μεγάλο μέρος του κήπου, και αφετέρου ένα μεγάλο ανεξάρτητο διαμέρισμα με δική του είσοδο στο ισόγειο, βοηθητικούς χώρους στο α υπόγειο, καθημερινούς χώρους στον πρώτο όροφο , υπνοδωμάτια στον β ,και τέλος την αποκλειστική χρήση του μεγαλύτερου μέρους του δώματος.
Το κτίριο συνθετικά χαρακτηρίζεται από μια διττή προσέγγιση. Το αριστερό τμήμα που παρακολουθεί το βόρειο όριο του οικοπέδου και την καθετοτητα στο δρόμο, κυριαρχείται από  την κατακόρυφη έννοια με την συμπαγή του μάζα να  πατά  γερά στη γη. Αντίθετα το δεξιό τμήμα που παρακολουθεί την αμβλεία γωνία των δρόμων στηρίζεται στο αριστερό και στη συνέχεια  αιωρείται με την  κυριαρχία  της  οριζόντιας έννοιας.   Η οριζοντιότητα εντείνεται με τον μεγάλο τετράμετρο πρόβολο του α ορόφου, τα στηθαία των μπαλκονιών, τους συνεχείς μακρόστενους φεγγίτες, και τέλος τους εσωτερικούς χώρους με τα μεγάλα οριζόντια ανοίγματα που προεξέχουν, θυμίζοντας τα έρκερ του μεσοπολέμου. Το κτίσμα ντύνει στο τέλος την  περίπλοκη  δομική του υπόσταση, με   ένα αφαιρετικό και συμβατικό ρούχο  από λευκό σοβά, αφήνοντας επιλεκτικά να φανούν κάποιες μόνο μικρές προσεγμένες του λεπτομέρειες από ξύλο γυαλί και αλουμίνιο ,σαν σημάδια αναφορές ,στις κατασκευαστικές κουλτούρες του χθες και του αύριο.
Όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην διατήρηση των μεγάλων δένδρων που υπήρχαν στην πρασιά του οικοπέδου ,παρά την μεγάλη εκσκαφή με δυο υπόγεια και πισίνα, και στη συνέχεια στη θεραπεία του τραυματισμένου φυσικού από την οικοδομή με την σχεδιασμένη  επαναφυτευση κάθε εναπομείναντος κομματιού χώματος με φυτά και δένδρα. 
Όσον αφορά στα διαμερίσματα σχεδιάστηκε μια δεύτερη εσωτερική επιδερμίδα  η οποία υπηρετώντας  τις ανάγκες της οικονομίας του εσωτερικού, αποκρύπτει την πλούσια τεχνολογική του υποδομή και περιπλοκοτητα, και δημιουργεί ένα τόπο καθαρότητας, απολυτοτητας, και απλότητας  ικανό να αντέξει στις αναπόφευκτες μετέπειτα παρεμβάσεις των κατοίκων τους .

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κυρανης Ανδρέας
Στατική μελέτη: Σωτήρης Μαυροπανος–Φώτης Σωτηροπουλος
H/M μελέτη: Γιώργος Σακκας –Δημήτρης Μαρκαντωνατος
Επίβλεψη: Κυρανης Ανδρέας
Συνεργάτες: Κυριακή Στεφανιδου, Βασιλική Καραχαλιου
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΠΕ - ΕΓΕΡΣΙΣ ΕΠΕ
Συνολικό εμβαδό οικοπέδου:  912 m² 
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 547 m² 
Χρονολογία μελέτης: 2005-2006
Χρονολογία κατασκευής: 2005-2008

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στο Ψυχικό

Κατοικία στο Ψυχικό

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα επίμηκες κι επικλινές οικόπεδο στο Ψυχικό, με θέα στην πόλη της Αθήνας και γειτνιάζει με κατοικία που ανήκει σε συγγενική οικογένεια.Βασικό ζητούμενο ήταν η διερεύνηση…

"NO ROCKS". Ανακαίνιση κατοικίας στη Γλυφάδα

Το συγκεκριμένο οροφοδιαμέρισμα παρότι στεγάζεται σε νεόδμητη πολυκατοικία, ζητήθηκε να ανακαινιστεί από τον ξένο ιδιοκτήτη του με σκοπό να αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα, επηρεασμένο από τη φωτεινότητα, λιτότητα και μοναδικότητα…
Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Ανακαίνιση οροφοδιαμερίσματος με θέα την Ακρόπολη

Στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο Μετς, με θέα την Ακρόπολη, βρίσκεται το συγκεκριμένο διαμέρισμα. Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου με minimal γραμμές και ξεχωριστό design, συνδυάζοντας και τις…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.