Τριώροφη κατοικία στο Χαλάνδρι

Η κατασκευή βρίσκεται στο Χαλάνδρι, στην διασταύρωση δύο δρόμων, και κτίστηκε σε οικόπεδο 310 m². Ακολουθώντας το πρόγραμμα της κατοικίας σύμφωνα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών δημιουργήθηκε ένα αυτόνομο ισόγειο διαμέρισμα για τους ηλικιωμένους γονείς και μία διώροφη κατοικία για μία τριμελή οικογένεια, τους γονείς με την κόρη τους, στον πρώτο και δεύτερο όροφο. Η κατοικία αναπτύσσεται στα τρία αυτά επίπεδα σε 345 τετραγωνικά μέτρα καλύπτοντας την επιτρεπόμενη δόμηση.
Η σύνθεση διαμορφώνεται σε σχέση με την γεωμετρία του οικοπέδου. Η αλληλοτομία των στερεών που χαρακτηρίζει την μορφή της κατοικίας προκύπτει από την γεωμετρική αυτή σχέση του οικήματος με τα όρια του. Η κύρια όψη είναι παράλληλη προς ένα δρόμο με αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων, και γι’ αυτό τον λόγο εμφανίζεται σε πρώτο επίπεδο ως ένας προστατευτικός τοίχος-πλαίσιο. Ο κύριος όγκος της κατοικίας είναι στραμμένος σε κλίση πίσω από αυτόν τον τοίχο-πλαίσιο έτσι ώστε να ακολουθεί το τα όρια του οικοπέδου προς τα γειτονικά οικόπεδα.
Το αποτέλεσμα της σύνθεσης είναι η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών ορθογωνικών χαράξεων. Η πρώτη, που περιλαμβάνει τον τοίχο-πλαίσιο, την πέργολα του δευτέρου ορόφου, την βεράντα του πρώτου και την είσοδο στο ισόγειο, αντιστοιχεί με την γεωμετρία που ορίζουν οι δύο δρόμοι. Η δεύτερη που περιλαμβάνει τον κύριο όγκο της κατοικίας αντιστοιχεί με τα εσωτερικά όρια του οικοπέδου προς τις γειτονικές κατοικίες. Η διαφοροποίηση του κατακόρυφου επιπέδου οπό τον κύριο όγκο της κατοικίας εντείνεται από την χρήση δύο αντιθετικών χρωμάτων, το έντονο γαλάζιο έναντι της κυρίαρχης ώχρας, ενώ ένα υπόλευκο χρώμα διαφοροποιεί περαιτέρω τα οριζόντια επίπεδα των εξωστών.
Το ξύλο και το μέταλλο αποτελούν τις βασικές επιλογές για τις εμφανείς κατασκευαστικές λεπτομέρειες της κατοικίας, ενώ το χρώμα, εσωτερικά και εξωτερικά, έχει χρησιμοποιηθεί για να τονίσει και να αποσαφηνίσει τις σχεδιαστικές επιλογές. Ο χρωματισμένος σοβάς, τα ξύλινα κουφώματα και ξύλινα δάπεδα από ιρόκο και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα και προστατευτικά στέγαστρα δίνουν στην κατοικία ένα τόνο οικείο, γήινο και αδρό μα και ταυτόχρονα σύγχρονο και δυναμικό. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ηλίας Κωνσταντόπουλος
Στατικη μελέτη: Αντώνης Θεοφίλης, Πολ. Μηχανικός
Η/Μ μελέτη: Κώστας Γκαβογιάννης
Επίβλεψη: Ηλίας Κωνσταντόπουλος
Συνεργάτες: Βάλια Περικλάκη, Διακοσμήτρια
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: Αντώνης Θεοφίλης
Ιδιοκτήτης: Γρηγόρης Βρέλλης & Κάτια Δημητρέλλου
Τοποθεσία: Ναρκίσσων & Παλαιών Πατρών Γερμανού, Χαλάνδρι
Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 345 m²
Χρόνος εκπόνησης μελέτης: 1999 / 2002
Χρόνος κατασκευής έργου: 2000-2001 / 2002-2005
Φωτογραφίες: Ηλίας Κωνσταντόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία στην Κηφισιά

Κατοικία στην Κηφισιά

Η μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 380 m² είναι χτισμένη σ’ ένα στενόμακρο οικόπεδο στην οδό Κορυτσάς στην Κηφισιά. Το οικόπεδο είναι επικλινές, με κατηφορική κλίση από το δρόμο προς το βάθος,…
Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας  στο Χαλάνδρι

Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι

Η κατοικία βρίσκεται στον πεζόδρομο του ρέματος Χαλανδρίου και έχει συνολική επιφάνεια 143,00 m2 μοιρασμένη σε δύο ορόφους. Ζητούμενο ήταν ο εκσυγχρονισμός της κατοικίας και η προσαρμογή της στις ανάγκες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.